EXERCICI 2021-22

Exercici 2019-20 - Altres anys - Exercici 2021-22

03-10-2022 cRÒNICA DE FESTES

 

Alzira va viure dissabte la millor entrada dels 22 anys d'història. La filà Cavallers Conqueridors del Rei a Jaume va organitzar una Capitania treballada des del 2012 -al que es va sumar la pròrroga des del 2020, quan l'havien d'haver celebrat realment. A més, totes les filaes van ser molt compactes, especialment les mores, donant lloc a pocs talls, fet que va agrair l'espectador. El bàndol moro va obrir l'entrada amb la comparsa Alborxins dirigida per Fernando Vera que va lluir uns espectaculars vestits villeners. Tot seguit, la comparsa mora de la Vila va optar pels vestits tribals amb Juan Alfonso Gómez i Mila Martínez al capdavant. Tancaven el bàndol moro després del ballet Azahar, les tres esquadres de Mercaders: Al Batu, Alfaiates i Al Jazirí amb David Chordà, Bernat Iñigo i Samuel Salom al capdavant al costat de la filà convidada de Moros de Calbusa del Marítim de València, el cap de la qual era Miguel Ángel Bustos.

Una secció dels tambors de batalla precedia les figures de Na Violant d'Hongria i el rei a Jaume I, encarnats per Majo Román i Rafa Fita. Els seguien les esquadres de les Corts falleres, controlades pels seus màxims representants, Claudia Dolz i Alba Carrió. A les Corsàries de la Ribera es va estrenar com a caporal Martina Albelda que va portar recta al seu escaire juvenil -fet poc habitual en festers i festeres d'aquesta edat. A continuació, l'escaire adult amb Gema Sanmartín al capdavant. Creuats Riberencs, amb Vicent Castillo al capdavant, va lluir el seu vestit oficial i seguidament les Contrabandistes-Bandoleres coordinades per Adela López i Rosa Villena amb un ballet que els obria pas.

La Capitania representava la continuació de la conquesta de les terres valencianes per part de Jaume I una vegada aconseguida Al-Jazirat sense haver rendit batalla. El Conqueridor va enviar un dels seus millors genets cap a València amb un únic missatge per al Capità de les seves tropes indicant-li que ja podia avançar cap al sud del regne. Amb un estil netament alcoià va arrencar el primer bloc d'avenç amb una roponà formada per un grup de guerreres acompanyades pels tambors de guerra. El seguia ser mitològic Tombatossals i les Guerreres de les Espases del ballet Òpera d'Ontinyent. Després del mapa de les terres del sud, els estendards amb els cognoms dels Cavallers Conqueridors obrien el pas a l'escaire de Blancs, amb els membres de la pròpia filà dirigida per David Mercado i Bernat Iborra. Carlos Dolz portava l'heràldica del capità. Darrere les portes de la ciutat d'Al-Jazirat Suquar desfilaven els frares del convent de Santa Maria de Montpeller, fundat per la reina Na Violant. Seguien els estendards de les cases nobiliàries, el cavall de doma del Capità i el ballet de Dracs d'Òpera. Sobre dos caps mòbils de drac feia entrada el Capità Cristià, Joan Carles Costa, i la favorita, la filla Aitana. El bloc de la capitania es va tancar amb les Sacerdotises de la Llum interpretades pel ballet Ras al Qamar de Carcaixent. Un escaire de joves guerrers anava vestit amb el vestit oficial de la filà, amb Alejandro Soler, després dels quals arribaven els carros d'armament i més soldats amb escuts. Va tancar la comitiva de 300 persones entre figurants i músics amb la impressionant esquadra de negres dirigida espectacularment per Jordi Valls i Juan Francisco Cuenca i amb Daniel Bravo -dissenyador del vestit- com a cap batedor, amb la meravellosa composició de Francisco Valor Llorens, Mai-Sabel.

A la tribuna va estar present el diputat nacional Joan Baldoví i el diputat autonòmic Juan Vergara. Al centre va quedar un lloc al costat del president, José Gabriel Piera. El 2022 s'han complert deu anys de la incorporació d'Alzira a UNDEF, la Unió Nacional D'Entitats Festeres, i la festa alzirenya va voler recordar qui va ser el seu vicepresident, Pepe Lloret, directiu encarregat llavors del seguiment a les poblacions aspirants i que va morir el any passat. Les festes han recuperat la seva esplendor. Divendres, després d'inaugurar el mercat medieval, va tenir lloc l'Entrà falsa que va comptar amb molt de públic per tota l'avinguda Sants Patrons i amb els regidors Luisa Castells i Xavi Pérez mimetitzats amb l'espectacular vestit africà de Les de la Vila i el de Creuats Riberencs respectivament. A continuació, es va representar per primera vegada la conquesta d'Alzira en divendres i amb dues escenes diferents. Premis Després de la cercavila amb canons i arcabussos, es van oferir aliments a Santa Catalina i al dinar de germanor es van lliurar els premis del concurs de l'entrada. Els millors caps moro i cristià van ser David Chordà de Mercaders i Adela López de Contrabandistes-Bandoleres. Les millors esquadres, Al Batu (els ànecs en àrab) de Mercaders i Les de la Vila -ex aequo al bàndol moro- i Corsàries de la Ribera del cristià i els millors vestits, Les de la Vila i els de l'esquadra de Blancs de Conqueridors.

Entrà falsa

Interpretació conjunta d'Ambaixador Cristià dirigida per Pepe Grau

Entrà (per Enrique Salom)

Entrà (Tele Alzira)

Ofrena

Lliurament d'insígnies i premis dels concursos de l'entrà

30-09-2022 JA ESTEM EN FESTES

Entrevista al president, José Gabriel Piera, a Alzira Ràdio

Els Moros i Cristians d'Alzira per fi comencen a celebrar avui les festes amb total normalitat. Unes festes que portaran algunes novetats respecte a anteriors anys. Aquesta tarda, a les 19.30 h. s'inaugurarà el mercat medieval que romandrà obert fins diumenge a la nit a la plaça del Reyno. A les 20 h. arrancarà la primera de les entrades, l'Entrà Falsa, amb què sonaran els primers compassos musicals, aquest any a càrrec de quatre agrupacions. La comitiva arrencarà des del final de l'avinguda Sants Patrons, a la rotonda de la Menina i recorrerà la principal via alzirenya fins a la plaça del Reyno. En acabar, cap a les nou, arribarà la primera de les novetats, la representació de la conquesta pacífica d'Al-Jazirat que Jaume I va realitzar el 30 de desembre de 1242. A més del canvi de dia, també per primera vegada, aquesta es durà a terme en dos escenaris diferents a les Muralles del Mercat. La inflació ha passat factura a les festes i ha impedit fer l'Olla Mora, la tradició de la qual s'ha mantingut a un altre nivell al Mig any amb el concurs entre les Filaes i Comparses. Aquestes realitzaran el sopar conjunt de germanor i el dia acabarà amb una discomòbil per a tota la ciutadania a la plaça del Reyno.

El dissabte, a les 11 hi haurà activitats infantils per a tots els menuts, festers i no festers. A les 12, les Filaes realitzaran una cercavila per la plaça Major i la Vila. A les 18 h. començarà l'entrada de bandes i caps d'esquadra que acompanyaran Pepe Grau, el prestigiós compositor i director encarregat de coordinar les diferents agrupacions musicals a la interpretació conjunta de la marxa Ambaixador Cristià, la qual es produirà cap a les 18'45 h. a l'avinguda Luis Suñer. Ja a les 19 h. iniciaran la marxa els Alborxins, La Vila i Mercaders, aquesta darrera acompanyada per la filà de València dels Moros de Calbusa. Els Tambors de Batalla i Na Violant d'Hongria, encarnada per Majo Román, obrirà el bàndol de la creu. Seguiran les esquadres de les corts d'honor dirigides per les Falleres Majors d'Alzira, Claudia Dolz i Alba Carrió. Els seguiran les filaes de Corsàries de la Ribera, els Creuats Riberencs i els Contrabandistes-Banndoleres que precediran la Capitania de la filà Cavallers Conqueridors del rei a Jaume. El Capità Cristià, Joan Carles Costa, tancarà la que possiblement sigui la millor entrada dels 22 anys d'història de la festa morocristiana a Alzira on totes les Filaes lluiran les seves millors gales. Conqueridors va començar a preparar aquesta capitania fa deu anys després de finalitzar l'anterior. Aquest any Alzira celebra a més a més el 10è aniversari de la seva entrada a UNDEF, la Unió Nacional d'Entitats Festeres que engloba les principals festes de gairebé 80 localitats de tot Espanya. A la nit arribarà el moment de la relaxació i les rialles amb l´actuació de l´humorista Miki dKai a les 23.30 h. ia continuació discomòbil, a la plaça del Reyno, també d'accés lliure.D

Diumenge es posarà el punt final a les festes amb la desfilada per la Vila amb canons a les 12 del migdia, previ a l'ofrena d'aliments i flors que es farà a la patrona de la festa, Santa Catalina. A les 14.30 h. es tancaran els actes amb el dinar de germanor al campament fester, a la plaça del Reyno.

21-09-2022 LLIBRE DE FESTES

Ja podeu gaudir del llibre de festes que torna després de tres anys d'absència. En ell es recorden els exercicis des de 2020 a l'actualitat.

Punxeu la portada

20-09-2022 PRESENTACIÓ DE CÀRRECS

Gràcies al nostre fester Emilio Alfonso comptem amb la gravació íntegra de la Presentació de Càrrecs. Després de tres anys tornem a organitzar l'acte de presentació del cartell de festes, obra del dissenyador de Navàs (Barcelona), Jaume Gubianas Escudé amb la creació En clau de pau on representa el lliurament de la clau d'Alzira dels habitants d'Al Jazirat a Jaume I. Es presentaren els diferents caps d'esquadra de les filaes. El nostre Capità, Joan Carles Costa, va contar com s'estava preparant l'anhelada Capitania des que acabà l'anterior, en 2011. Es coronà a la nova Na Violant d'Hongria 2022-23, Majo Roman i Xavier Cantera va oferir un gran pregó de festes. Actuaren els Tambors de Batalla i el ballet de dansa àrab Ras al Qamar dirigit per Sílvia Canut. El president, Jose Gabriel Piera Serena i el regidor de festes, Xavi Pérez Juanes tancaren l'acte amb els seus discursos.

17-09-2022 cartell DE FESTES

El dissenyador de Navàs (Barcelona), Jaume Gubianas Escudé, ha guanyat l'11é concurs estatal del cartell de les nostres festes amb la seua obra En clau de pau on representa el lliurament de la clau d'Alzira dels habitants d'Al Jazirat a Jaume I. En este concurs s'han presentat 27 cartells provinents des de Corvera i Torreagüera (Múrcia), Roda de Barà (Tarragona), Aranda de Duero (Burgos), Vitòria-Gasteiz (Àlaba), Madrid, Lalín (Pontevedra), Estella-Lizarra (Pamplona), Burgos, Zaragoza, Novelda, Castelló de la Plana, Benimàmet, Carlet, Agullent, Sueca i Alzira.

Punxa en el cartell per vore tots els cartells del concurs

08-09-2022 SETMANA CULTURAL RAVAL DE ST. AGUSTÍ

Na Violant, Majo Roman i el nostre president, Jose Gabriel Piera Serena han estat presents en la inauguració de la 5a setmana cultural de l'associació de veïns Raval de Sant Agustí i han rebut un recordatori.


07-09-2022 confeRÈNCIA SOBRE JAUME I

El cronista de la ciutat de València, Vicent Baydal; el director de les rutes Jaume I, José María Villagrasa i el cronista d'Alzira, Aurelià Lairón han oferit una fantàstica conferència sobre Jaume I.

03-09-2022 ENTRÀ D'ALMÀSSERA

Sis filaes alzirenyes desfilaren a l'entrà d'Almàssera.

05-08-2022 entrÀ D'AIELO DE MALFERIT

Ahir, el nostre president, José Gabriel Piera, i el directiu Pepe Jordán presenciaren l'entrà de moros i cristians d'Aielo, l'altra capital cultural de la Comunitat Valenciana junt a Alzira. Quatre festers de la Filà Mercaders d'Alzira col·laboraren ajudant en el boato del Capità Moro.

05-08-2022 XAVIER CANTERA, PREGONER 2022

Xavier Cantera Chocarro serà el pregoner de la festa de Moros i Cristians d'Alzira. Després de tres anys sense Presentació de Càrrecs, la Federació de Comparses i Filaes d'Alzira organitzarà el 17 de setembre l'acte en què es presentarà el cartell de festes; a Na Violant d'Hongria 2022-23, Majo Roman i al Capità 2022, Joan Carles Costa i Cantera realitzarà el pregó que obrirà les festes.

Cantera ha sigut director i col·laborador més de 40 anys del Centre Ocupacional la Ribera del Centre Ocupacional La Ribera - Adispac per a persones amb diversitat funcional, és un activista social que participa a Amnistia Internacional, a la PLATAFORMA DE LA RIBERA EN DEFENSA DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA i col·labora com a voluntari a la Fundación Novaterra . És articulista col·laborador setmanal d' El Seis Doble i tertulià d' Onda Cero La Ribera . Pertany, com a actor, a l'Associació Cultural La Tarumba d'Alzira i canta a la Coral Polifònica Ciutat D'Alzira . Ha col·laborat amb les seues aportacions literàries a llibrets de Falles i va participar com a ponent a la setmana cultural de la Federació de Moros i Cristians d'Alzira amb el tema “L'intercanvi entre cultures mitjançant la força pedagògica de la festa consolida una convivència tolerant, respectuosa i superadora de conflictes i que fa avançar una societat”. Va ser l'autor de la lletra de l'Himne a Alzira i d'una havanera titulada Dues Illes, amb música i l'harmonització ambdues de Pepe Grau Benedito.

 

 

 

 

31-07-2022 entrÀ DE NAVARRÉS

Dos esquadres de Mercaders participaren en l'entrà de Navarrés.

27-07-2022 INAUGURACIÓ EXPO JAUME I

Festers de la nostra Federació estigueren presents en la inauguració de l'exposició Jaume I i la Corona d'Aragó que es podrà vore fins al 7 d'agost a la sala d'exposicions 2 de la Casa de la Cultura.

+ fotos

26-07-2022 CONCERT DE MÚSICA MEDIEVAL

Gran concert de música medieval oferit per la companyia de Mara Aranda. És un dels actes commemoratius del 746 aniversari de la mort del rei Jaume I a la nostra ciutat. Demà s'inaugurarà l'exposició "Jaume I i la Corona d'Aragó" que es podrà vore al claustre de la Casa de la Cultura durant tot el mes d'Agost.

+ fotos

25-07-2022 ENTRÀ DE LA VILA JOIOSA

Festers de Mercaders participaren com a guardians del tradicional mercadet que els Moros Mercaders de la Vila Joiosa trauen en la seua entrà.

24-07-2022 ALZIRA EN L'ENTRÀ DE NOVELDA

La Filà Mercaders d'Alzira i la Filà Corsaries de la Ribera d'Alzira participaren ahir en la Sultania de la filà Piratas Berberiscos de Novelda. Moltes gràcies per totes les atencions que tinguéreu amb nosaltres.

17-07-2022 6A EDICIÓ DEL SOPAR EN HONOR A "CONILL"

La Comparsa Mora de la Vila va celebrar ahir el sext sopar homenatge a Toni Martínez "Conill", fundador de la nostra festa. Excel·lent iniciativa de la família festera!!!!

+ fotos

10-07-2022 UNA FILÀ FOTOGRAFIADA A LAS PROVINCIAS

La filà Contrabandistes Bandoleres, protanista de la fotografía que ambientaba la noticia de l'Entrà del Marítim en Las Provincias.

03-07-2022 ENTRÀ DEL MARÍTIM

Les filaes de filà Creuats Riberencs, Contrabandistes Bandoleres, Corsàries de la Ribera, Alborxins i les de la Vila i els tambors de batalla foren protagonistes de la 25a Entrà del Marítim de València.

Fotos

02-07-2022 acte del gremi de fusters

La comparsa Alborxins i el nostre president, Jose Gabriel Piera Serena assistiren a l'acte del Gremi De Fusters d'Alzira Sant Josep on reberen de mans de la clavariessa major, Alba Carrió, la insígnia d'argent de l'associaicó. Angela Valera va rebre la d'or. Enhorabona!!!!

Fotos

 

 

 

 

 

 

12-06-2022 presentaciÓ DE L'abanderada contrabandista

La filà Contrabandistes Bandoleres Alzira Bandol Cristià presentà ahir la seua abanderada 2022, Loli Martínez.

05-06-2022 presentaciÓ DE L'HERÀLDICA DE LA CAPITANIA

Anit, el Capità Cristià 2022, Joan Carles Costa, i la Filà Conqueridors van presentar l'escut heràldic que representarà la seua capitania. El seu descobriment va estar precedit per un preciós vídeo on s'explica com es forja este escut. Costa va regalar una escarapela als seus esquadrers així com a altres amics que han participat en la creació de la Capitania. Després degustaren un suculent sopar en la mateixa i espectacular filà Navarros d'Alcoi on férem l'Assaig, amb múltiples desfilades.

05-06-2022 RELLEU DE CAP D'ESQUADRA DE CORSÀRIES

La filà Corsàries de la Ribera feren anit el sopar de traspàs de l'espasa a la nova cap de la filà, Gemma Sanmartín Vázquez.

05-06-2022 ha faltat elisa llinares

La filà Mercaders lamenta comunicar la mort de la seua festera, Elisa Llinares Ginestar, qui s'acabava d'incorporar a la festa.

Elisa, la primera a l'esquerra

28-05-2022 ENTRÀ DE PICASSENT

Després de dos anys d'obligada absència tornàvem amb més força a desfilar amb els nostres amics de Picassent en la festa de la Verge de la Medalla Miraculosa.

08-05-2022 primera entrÀ del mig any

El 7 de maig de 2022 realitzàrem la primera entrà de Mig Any que va recórrer els carrers Majors Santa Caterina, Calderón de la Barca, A/ Sants Patrons, Correus, Plaça Major, Sants Patrons, Plaça del Regne i del Mercat.

08-05-2022 primer concurs d'olla mora

Este dia també serà recordat per haver-se organitzat el primer concurs d'Olla Mora de filaes que guanyà la filà Contrabandistes-Bandoleres.

01-05-2022 programa del mig any

Divendres 6 de maig

20 h. Concentració de filaes i comparses a la plaça del Mercat

22 h. Sopar de germanor

00 h. Discomòbil. Accés lliure.

Dissabte 7 de maig

10 h. Esmorzar

11 h. Concurs d'olla mora i jocs de saló

14.30 h. Dinar de germanor

19 h. Desfilada de comparses i filaes. Recorregut: Major Santa Caterina, Faustino Blasco, Calderón de la Barca, Av. Sants Patrons, Correus, Plaça Major, Sants Patrons i plaça del Regne fins la plaça del Mercat.

21.30 h. Sopar de germanor

23.30 h. Discomòbil

30-04-2022 loli martínez,
abanderada de les contrabandistes

La filà Contrabandistes-Bandoleres van nomenar la seua abanderada 2022, Loli Martínez i també celebraren l'elecció de Majo Román com Na Violant a la festa.

 

19-04-2022 majo romÁN SERÀ NA VIOLANT 2022-23

Tancat el termini de presentació de candidatures, la festera de la filà Contrabandistes-Bandoleres Majo Román ha sigut proclamada Na Violant d'Hongria per a les festes de 2022 i 2023. Enhorabona!!!

Exercici 2020-21 - Altres anys - Exercici 2022-23