EXERCICI 2020-21

Exercici 2019-20 - Altres anys - Exercici 2021-22

31-10-2021 al Jazira seguix sent mora

La Vila d´Alzira continuarà sent mora un any més. El còvid ​​ha aconseguit el que no obtingueren els habitants d'Al-Jazirat, abandonats a la seua sort pel rais (el seu governador), que va fugir a Múrcia davant l'arribada de Jaume I. Les precaucions sanitàries van comminar la directiva de la Federació de Comparses i Filaes a decidir no organitzar enguany l'ambaixada en què es representa el canvi de poder a Alzira el 30 de desembre del 1242.

En unes festes “de transició”, més de 150 festers van lluir els seus trages oficials on la millora a l'entrada la van posar el nombre més gran de músics presents darrere de les esquadres, amb una mitjana de 35 per agrupació. Prèviament, després de l'entrada de caps i bandes, se'n van reunir més de 200 per interpretar conjuntament el pasdoble “75 aniversarios de los Andaluces”, dirigits pel director alzireny David González Sanjuán. Gaspar Ángel Tortosa, autor d'esta peça dedicada a la comparsa de Villena que celebrarà el centenari el 2023, va quedar gratament sorprés per l'elecció de la seua peça.
Posteriorment, un elefant amb la xiqueta Ángela Ríos Peris al llom era l'element amb què la filà Mercaders va destacar el 20è aniversari tant de la filà com de la fundació de la festa al cor del nucli històric alzireny. A la tribuna van estar directius d'UNDEF arribats des de Muro d'Alcoi i Cocentaina així com la Fallera Major infantil d'Alzira, Claudia Dolz.

Fins el dia 1, un mercat medieval pel qual han passat milers de visitants ambient les places del Regne i del Mercat. Després de l'ofrena d'aliments a la patrona de la festa, Santa Catalina, es va celebrar el dinar de germanor on es va rebre els nous festers.

14-10-2021 PROGRAMA DE FESTES 2021

L'assemblea de la Federació de Comparses i Filaes de Moros i Cristians d'Alzira ha aprovat els actes que es desenrotllaran en la 20a edició de les festes a la capital de la Ribera Alta.

Dijous, les filaes i comparses muntaran el campament fester que estarà situat en la plaça del Regne, en la zona del supermercat Más y más.

Divendres començaran els actes amb la inauguració del Mercat Medieval que estarà ubicat en la plaça del Regne a la part de la parada de l'autobús. A continuació es farà la descoberta dels estendards de les filaes. Enguany no hi haurà entrà falsa. La nit finalitzarà amb la tradicional Olla Mora i una discomòbil.

Dissabte pel matí els més menuts gaudiran d'unflables i un espectacle de màgia a les 12 del migdia. Per la vesprada, a les 18 h. s'iniciarà l'Entrà de caps i bandes i una hora més tard arrancarà l'Entrà des del carrer Polinyà. Transcorrerà pels llocs de costum: avinguda Luis Suñer, carrer Salvador Enguix, plaça de la Constitució, carrers Major Santa Caterina i Correus i avinguda Sants Patrons fins la plaça del Regne.

A causa de la covid no gaudirem de l'Ambaixada. Després de sopar, a les 23 h. actuarà el còmic Miki DKai i finalitzarem amb discomòbil.

Diumenge, realitzarem l'ofrena d'aliments a Santa Caterina i recorrerem el casc històric al so de coets i canons. A les 14'30 h. ens reunirem a la Cotonera Events per fer el dinar de germanor i reconeixement dels festers amb què es donaran per tancades les festes.

Presentació del cartell

Durant l'assemblea es va presentar el cartell que anunciarà les festes. Ha sigut obra del dissenyador de Betxí, Alfonso Giménez, guanyador de les edicions 2012 i 2016 del concurs estatal de cartells que organitza la Federació des de 2010. Dos claus -el símbol de la nostra ciutat- creuades formen la creu cristiana. El cap d'una d'elles forma la mitja lluna mora i dins d'ella hi ha un dels torreons de les milenàries muralles d'Al Jazirat.

14-09-2021 LES FESTES SERAN DEL 29 AL 31 D'OCTUBRE

Així ho ha explicat el president de la Federació, José Gabriel Piera, a Alzira Ràdio.

Les festes de moros i cristians d'Alzira s'ajornen. La junta directiva de la federació ha decidit posposar fins a final d'octubre les celebracions a causa de la normativa sanitària publicada per la Generalitat per regular els actes propis d'aquestes festes.

La federació considera convenient el canvi de dates per augmentar les possibilitats de poder celebrar «l'Entrada», l'acte principal. «Hem pres esta decisió confiant que la incidència millore i puguem celebrar tots els actes de la millor manera possible», va explicar José Gabriel Piera, president de la federació.

No obstant això, esta decisió seguix sense ser definitiva, i la junta directiva es tornarà a reunir a mitjans d'octubre per confirmar el programa festiu, un cop es conega la nova normativa de la Conselleria de Sanitat sobre la base del nou escenari que dibuixe la pandèmia en eixe moment.

Serà aleshores quan es vorà si les filaes i comparses mores i cristianes podran desfilar pels carrers d'Alzira. «Si a la fi es decidira que no es poden realitzar les desfilades ja estem treballant per plantejar actes alternatius», va confirmar el president de la federació.

Al principi, les festes havien de celebrar-se de l'1 al 3 d'octubre. Així, doncs, i amb l'esperança que la situació sanitària segueixi millorant, la festivitat de moros i cristians tindrà lloc l'últim cap de setmana d'octubre, en els dies 29,30 i 31.

Les Falles es mantenen igual
Dues setmanes abans, si la pandèmia ho permet, Alzira es submergirà en les festes falleres, programades entre el 9 i el 12 d'octubre, aprofitant el pont.

La Federació de Moros i Cristians aposta per vore el costat positiu a este ajornament. D'esta manera, al celebrar les seues festes a finals de mes, podran observar i valorar com «respon el municipi a un acte d'estes magnituds» com són Les Falles, per poder posteriorment «replicar allò que s'haguera fet bé», tal com assegurava José Gabriel Piera, a principis de mes.

La preocupació principal dels organitzadors i de l'ajuntament és evitar les aglomeracions de públic que solen produir-se en estes celebracions, pel fet que les actuacions són «generalment visuals» i sempre arrosseguen a molts veïns, confirmen des de la federació.

08-09-2021 plantejament de festes
recurtades o ajornades

Les filaes i comparses d'Alzira decidiran el pròxim dimarts, dia 14, si es realitzen les festes els dies 1 al 3 d'octubre amb les limitacions actuals, de manera que divendres es faria la penjada d'estendarts i olla mora. Passacarrers el dissabte de mati i els actes tradicionals del diumenge: ofrena i dinar de germanor. No hi hauria entrades.
L'altra possibilitat seria ajornar la festa al cap de setmana del 29 al 31 d'octubre amb la intenció de fer la festa completa si les condicions sanitàries ho permeten.

03-10-2020 PRESENTACIÓ DE LES NO FESTES 2020

El president de la Federació i el regidor de Festes, José Gabriel Piera i Xavi Pérez, s'adreçaren als festers per donar-los ànims en un moment tan complicat per a tots nosaltres. Després dels discursos, sonaren unes marxes mora, cristiana i contrabandista.

30-09-2020 PARTICIPEM EN EL PROGRAMA FENT FESTA

El president de la FeMCA, José Gabriel Piera, un dels fundadors del bàndol cristià, Bernat Iborra i el cronista de festes, David Chordà han participat en el programa Fent Festa. També hem conegut com viuen estos moments i com és la festa de Crevillent i Benidorm, que se celebren en el mateix cap de setmana que la nostra.

Podeu vore el programa en este vídeo.

09-06-2020 la federaciÓ SUSPÉN LES FESTES

La Federació de Comparses i Filaes d'Alzira ha decidit suspendre les festes de Moros i Cristians que s'anaven a celebrar el primer cap de setmana d'octubre. La decisió ha sigut dura ja que enguany la festa celebrava el seu 20 aniversari “però la situació general així ho obligava”, indicà el president de la FeMCA, José Gabriel Piera. Les filaes alzirenyes votaren la decisió per unanimitat “per solidaritat amb la resta de les festes i especialment perquè l'Ajuntament poguera dedicar la subvenció atorgada als més necessitats de la ciutat”, va afegir Piera.

El regidor de festes, Xavier Pérez, va agrair la decisió dels festers alzirenys. “En tres mesos, Serveis Socials han ajudat a 4.500 persones que no podien menjar. Tota ajuda és poca i des del consistori agraïm este gest de responsabilitat amb la societat”.

Bona part de la decisió depenia de la Capitania que enguany ostentava la filà de Conqueridors, amb Joan Carles Costa al front com a Capità. “Teníem clar que la festa havia de suspendre's però ens faltava acordar l'ajornament dels contractes amb els proveïdors, cosa que s'ha pogut aconseguir”.

La Federació aprofitarà l'any per davant per a continuar la seua reorganització interna després de convertir-se setmanes abans del decret de l'estat d'alarma d'Associació a Federació. Les festes de 2021 tindran lloc de l'1 al 3 d'octubre.

16-03-2020 suspÉS EL MIG ANY

A causa de l'estat d'alarma decretat per la crisi del Covid-19, queda suspés el Mig Any previst del 8 al 10 de maig.

09-03-2020 RENAIX LA FILÀ ALBORXINS

La Junta directiva va aprovar l'entrada de la filà Alborxins. Esta filà es va crear en 2001 amb el naixement de la festa per membres de l'associació que no eren fallers o fallers que no pertanyien al sector La Vila (ja que la festa la fundaren fallers del sector La Vila amb motiu del Mig Any Faller). En els primers tres anys es digueren Los Unos i en 2004 Kelme (perquè anaven "dopats". En 2005 adquiriren ja el nom d'Alborxins. Com que eren festers de fora del sector La Vila, es posaren el nom referent a la partida de l'Alborxí, que està fora dels murs del casc històric. De les dos filaes, una es refundà en Alí Ben Bufat en 2009. Altres festers s'integraren en 2009 amb Els de la Vila. En 2011 tornaren a formar filà pròpia tot i que sols durà eixe any. En 2020, alguns festers de la Comparsa Mora de la Vila decidiren crear una nova filà i elegiren recuperar el nom d'Alborxins.

09-03-2020 PRESENTACIÓ DE PRESSUPOST I MIG ANY

El president de la Federació, José Gabriel Piera, va explicar a les diferents filaes i comparses la proposta de pressupost i actes per al present exercici, incidint especialment en la Setmana Cultural i Mig Any que tindran lloc del 4 al 10 de maig.

 

 

 

08-03-2020 alborxins aconseguix el 2n premi
del concurs amateur de l'espardenyÀ

La nostra festa dona suport a la promoció de l'Espardenyà. Si l'any passat van ser els Creuats, enguany la nova comparsa Alborxins ha fet la seua espardenyà junt a diverses falles i la Junta de Germandats i Confraries.
Alborxins han aconseguit el 2n premi i 200 € en el concurs no professional.

Més fotos

 

 

 

02-02-2020 com va nÀIXER JAUME I

En la web www.rutasjaimei.com han publicat un interessant article sobre com es va engendrar a Jaume I amb motiu del 812 aniversari del seu naixement.

Un altre article que publicaren fa anys sobre el naixement del Conqueridor.

Podeu descarregar també ací les Rutes de Jaume I.

07-01-2020 JOSÉ GABRIEL PIERA, NOU PRESIDENT

José Gabriel Piera Serena s'ha convertit hui en el primer president de la recentment creada Federació de Moros i Cristians d'Alzira, sext mandatari de les festes alzirenyes.

Més fotos

 

 

 

 

06-01-2020 CAVALCADA DE REIS

Enguany hem acompanyat al rei Gaspar en la Cavalcada.          Fotos

23-09-2019 nou reportatge de la PRESEntació

Els Moros i Cristians d'Alzira han tornat a participar en la processó cívica que recorda la conquista pacífica d'Alzira per Jaume I el 30 de desembre de 1242. Gràcies a Mariló Furió per fer-nos les fotos.

25-12-2019 felicitaciÓ DE NADAL

19-12-2019 INICI DE CONSTITUCIÓ DE LA FEDERACIÓ

Hui ha començat a constituir-se la Federació de Moros i Cristians d'Alzira que substituïx organitzativament a l'Associació. A partir d'ara, els festers pertanyen oficialment a les seues filaes i comparsa i estes estan representades en la Federació (com fa la Junta Local amb les comissions falleres d'Alzira). El dimarts, 7 de gener, hi haurà eleccions a la presidència de la Federació.

Más fotos

 

 

 

19-12-2019 dia de la bandereta

Dissabte, l'associació va estar col·laborant amb Creu Roja en la recaptació del Dia de la Bandereta.

 

 

 

 

 

 

17-11-2019 la marxa "voro" en santa cecÍLIA

Gràcies a Alberto Sánchez Castillo per programar "Voro", la marxa en honor al nostre Sultà en el concert de Santa Cecília de la banda Ibn Jafadja.

03/09-11-2019 PLEITESIA A LES FALLERES MAJORS D'ALZIRA

Na Violant d'Hongria, Marian Sanz, acompanyada per la secretaria de l'associació, Encarna Sifre i el president, José Gabriel Piera, reteren pleitesia a les Falleres Majors d'Alzira, Claudia Dolz i Alba Carrió. Foto: Riberaexpress.es

17-10-2019 VÍDEO DEL 9 D'OCTUBRE

17-10-2019 VÍDEO DE L'OFRENA D'ALIMENTS

16-10-2019 ENTRADA DE CAPS I BANDES

Per primera volta es va interpretar una marxa per part de totes les bandes. En haver Sultania es va tocar Moros Espanyols, amb motiu del 75 aniversari de la seua composició.

16-10-2019 FOTOS DE L'OFRENA

16-10-2019 FOTOS DE L'ENTRÀ (VÍCTOR BALAGUER)

16-10-2019 FOTOS DE L'ENTRÀ (AJUNTAMENT)

16-10-2019 FOTOS DE L'ENTRÀ FALSA

30-09-2019 PROCESSÓ DE LA VERGE DEL LLUCH

28-09-2019 insÍGNIES ALS XICOTETS/ES CORSARIS/ES

23-09-2019 nou reportatge de la PRESEntació

Reportatge de Víctor Balaguer

22-09-2019 PRESENTACIÓ DE CÀRRECS

Fantàstic reportatge de la Presentació de càrrecs de Fina Valiente-Tot Alzira.

21-09-2019 RUTA INÈDITA PER LA VILA

Nova lliçó d'història d'Alzira que ens han donat Pedro Benedito i Norbert Blasco. En esta ocasió hem conegut la història de la Vila mai contada en una ruta, des de Santa Caterina fins els Casalicis.

20-09-2019 RUBÉN LUCAS GUANYA EL x CONCURS DE CARTELLS

Hem inaugurat a la Casa de la Cultura (sala d'exposicions 2) de X concurs estatal de cartells. El guanyador ha sigut el murcià Rubén Lucas, qui ja va guanyar en 2015.

20-09-2019 CONFERÈNCIA SOBRE MÚSICA FESTERA

18-07-2019 TRADICIONAL RUTA PER LA VILA

17-07-2019 CONFERÈNCIA SOBRE LA GUERRA DE GERMANIES

Exercici 2018-19 - Altres anys - Exercici 2020-21