09-10-2023 ENTRÀ DE CARCAIXENT

Filaes de la comparsa mora de la Vila i Mercaders participaren dissabte i diumenge en l'Entrà Falsa i la Desfilada Triomfal de les festes de Carcaixent.

06-10-2023 aureliÀ LAIRÓN PARLA SOBRE LA NOSTRA FESTA

El programa de Ribera TV, Prop de tu, ha entrevistat el cronista de la nostra ciutat, Aurelià Lairón, per a parlar de les nostres festes.

02-10-2023 CRÒNICA DE FESTES

La Capitania de la filà Contrabandistes-Bandoleres va fer les delícies dels milers d'espectadors que van presenciar l'entrà de Moros i Cristians dAlzira. Durant dues hores van desplegar tota la seua elegància i l'afany protector dels més dèbils, després d'estar amagades a la Muntanyeta i baixar a la Vila d'Alzira. Per reconéixer les terres, l'abanderada Encarna Fernández va baixar amb cavalls i guerrilleres. Carla Zayas va ballar amb el cavall de José Zayas. El ball "Eguada dels vents del sud" era interpretat pel ballet Gawazi d'Alcoi. Seguien avançant les contrabandistes fins a les portes de la ciutat, creuant el pont de Sant Bernat. El ballet del contraban, agrupació de la pròpia filà, precedia l'esquadra composta per les Bandoleres de Catarroja, que anaven vestides amb el trage oficial de la filà alzirenya. Tot seguit, fallers d'av. Josep Pau i Plaça d'Alacant representaven la població alzirenya amb una taverna i un mercat, a les portes de la qual actuava el ballet “L'havanera”. Iván, de la comparsa “Els Templaris de la Taula Rodona” de Llaurí exercia de narrador. L'arribada de la Capitana, Adela López Santapau, s'anunciava amb el ballet “Navaixa i Contraban” i tres cavallistes abillades amb vestit de gala. Al costat d'Adela López estava la seua favorita, Daniela España Pina, que recorrien els carrers de la Vila d'Alzira al so del pasdoble d'Alberto Sánchez Castillo, "Adela, capitana". Tancava la comitiva l'esquadra oficial de les Contrabandistes-Bandolers dirigides per una esplèndida Rosa Villena.

Prèviament el bàndol moro va ser el primer a donar vistositat a l'entrada amb els trages espectaculars dels Alborxins i especialment de la comparsa mora de la Vila, que van ser considerats els millors ex aequo tant de l'esquadra femenina com la masculina. Després van seguir la filà Mercaders, amb trages més senzills ja que en els pròxims dos anys celebraran la seua Sultania i el 25é aniversari consecutivament. David Chordà va ser considerat el millor caporal moro i la seua esquadra, la penya Canari, i la banda de la filà, la Unió Musical de la Pobla Llarga, van copar la resta de premis.
Una espectacular carrossa portava a na Violant d'Hongria, Majo Román, i el rei en Jaume, Rafa Fita. El van seguir les esquadres dirigides per les Falleres Majors d'Alzira, Sara Martínez i Elena Cebrián. Conqueridors, amb els seus preciosos trages de llauradors les custodiaven. Amb ells va desfilar el regidor de cultura, Israel Pérez. Creuats Riberencs van ser els grans triomfadors del bàndol cristià amb els premis a millor cap (Vicent Castillo), millor esquadra i trage. Els van seguir les Corsàries de la Ribera, la pròxima filà que ostentarà la capitania cristiana en dos anys.

Divendres va començar la festa amb l'Entrà falsa on van desfilar l'alcalde, Alfons Domínguez; la regidora de festes, Mar Chordà i els regidors Israel Pérez, Álvaro Peris, Luisa Castells, Ana Jover i Rosana Peris, que rememorava les seues arrels contestanes.

 

Posteriorment es va recordar la conquesta d'Al-Jazirat amb l'ambaixada.

El dissabte al matí les filaes i els tambors de batalla van visitar per primera vegada la residència d'ancians Santa Teresa Jornet.

A la vesprada, després de l'entrada de caps i bandes de música, totes estes van interpretar el pasdoble “75 aniversari dels Andalussos”, dirigits pel mateix compositor, Gaspar Ángel Tortosa.

Ja diumenge es va posar fi a la 23a edició de les festes amb l'ofrena d'aliments i flors a la patrona de la festa, Santa Caterina i el dinar de germanor en què es rebia els nous festers i es van lliurar els premis dels concursos de caps, esquadres, vestits i bandes.

29-09-2023 creu casaÑ A RIBERA TV

La nostra presidenta fou entrevistada a Ribera TV en el matí del primer dia de festes.

24-09-2023 PROCESSÓ DE LA VERGE DEL LLUCH

Un any més hem participat en la processó de retorn de la Patrona d'Alzira, la Mare de Déu del Lluch al seu Reial Santuari.

10-09-2023 PRESENTaciÓ DE CÀRRECS

Anit tingué lloc l'acte de presentació de l'obra guanyadora del 12é concurs estatal del cartell anunciador de la festa, que ha sigut la creació Espasa, el Miguel Ángel Bonilla d'Agullent. Miki ja va guanyar en l'edició de 2014. Posteriorment es presentaren els diferents caps d'esquadra, es va rebre na Violant d'Hongria, Majo Román que afronta el seu segon any en el càrrec, es presentà la Capitana 2023, Adela López Santapau qui va rebre l'espasa de la mà del Capità 2023, Joan Carles Costa. Per últim, l'exalcalde Diego Gómez García donà una lliçó d'història en el seu pregó recordant els fets més rellevants dels segles X a XIII i la importància dels pactes per "Tindre la festa en pau", títol del seu pregó.

Podem vore'l gràcies a les imatges de Tele 9 Alzira.

03-09-2023 LES CONTRABANDISTES, A L'ENCONTRE DE VILLENA

Durant este cap de setmana a Villena s'ha celebrat el IV Encontre de Comparses de Contrabandistes, Mirens, i Bandolers organizat per la Comparsa de Andaluces de Villena, dins del seus actes del Centenari! La filà Contrabandistes Bandoleres Alzira Bandol Cristià estigueren a Villena per a gaudir d'este Encontre Nacional d'este tipus de filaes i comparses. Esta filà de dones tenen enguany la Capitania i este mes estan ultimant els preparatius per a les festes i la desfilada del pròxim 30 de setembre. També les acompanyaren un grup de festers i festeres de la Federació i la Presidenta de la Federació, Creu Casañ. El temps va permetre fer tot el recorregut de la desfilada, que va ser retransmesa en directe per Crònica.Alzira. Reportatge fotogràfic de Fina Valiente Cano. Valcano. Alzira.Crônica.es Ací podeu vore també el pas de les Contrabandistes: https://fb.watch/mPdAorZVEM/

A més, també estiguérem presents en l'exhaltació de la Mare de Déu del Lluch i la presentació de la Dama Major, Valeria López i les seues dames. Ens representaren na Violant, Majo Roman i el directiu Juan Manuel Merenciano Belis.

 

26-08-2023 DIEGO GÓMEZ, PREGONER DE LES FESTES

L'exalcalde d'Alzira, Diego Gómez, ha sigut l'elegit per donar el pregó de festes el pròxim dia 9 en la Presentació de Càrrecs. Diego Gómez ha sigut mestre durant més de 30 anys i va presidir Escola Valenciana. Durant la seua etapa com alcalde ha sigut vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

02-07-2023 PRESENTADA LA CAPITANA 2024, ADELA LÓPEZ

Anit va tindre lloc a la sala Cotonera Events la presentació parti

02-07-2023 PRESENTADA LA CAPITANA 2024, ADELA LÓPEZ

Anit va tindre lloc a la sala Cotonera Events la presentació particular de la Capitana 2023, Adela Lopez Santapau , de la fila Contrabandistes Bandoleres. Ací podeu vore algunes fotos de l'acte realitzades per Alzira.cronica.es. A més, Alzira ja compta amb una nova marxa, creada per un alzireny i per a una alzirenya.

Fotos de l'acte

El pasdoble contrabandista "Adela, Capitana" que l'ha compost Alberto Sánchez Castillo. Ací el podem escoltar i en la secció Música de Morosicristiansalzira.com estan totes les marxes compostes per a les nostres filaes i festers, així com les que han compost músics alzirenys.

11-06-2023 sext concert de mÚSICA FESTERA

Ahir es va celebrar un concert de música festera a càrrec de l'agrupació Ibn Hafaja de la Societat Musical d'Alzira . En 2013 es va realitzar el primer on es va retre homenatge al gran compositor alzireny Pepe Grau. En 2016, la banda Jove i la xaranga Els Ànecs també n'oferíren un amb motiu de la 1a Setmana Cultural i el Mig Any. En el Mig any 2017 i 2018 va ser l'agrupació Ibn Hafaja la que va actuar a la Plaça del Mercat també en el Mig Any. Des de la Federació agraïm la col·laboració de la Societat Musical i les regidories de Cultura i Festes per la col·laboració en l'organització d'este concert perquè siga ja una cita anual, així com a la Falla Plaça Germanies, la Archicofradía Virgen de la Soledad y de la PSNSJ de Alzira i la festa de Sant Antoni. Sota la direcció de Vicente Carbonell Monerri escoltàrem el pasdoble Orgullo Santiaguista i Caballeros de Navarra d'Ignacio Sánchez Navarro, José Luis Valero de José Teruel Vidal, Caravana de Pedro Joaquín Francés i Ecos Españoles de Pascual Marquina Narro en la primera part. La segona començà amb l'estrena del pasdoble La Toñi i Nardo “El paeller”, compost per Toni Ramón "el Xin", en homenatge als seus pares. Després sonaren Creuats Riberencs de Ramón Garcia i Soler, Juanito el Jarri d'Ignacio Sánchez Navarro, Capitanía Cides de Antonio Carrillos Colomina i Chimo de José M.ª Ferrero Pastor.

11-06-2023 ENCARNA SIFRE, ABANDERADA CONTRABANDISTA

Ahir es va celebrar la Presentació de l'Abanderada 2023 de la Filà Contrabandistes Bandoleres Alzira Bandol Cristià. N' Encarna Sifre Candel ostenta el càrrec. Les Contrabandistes Bandoleres estan preparant la seua Capitania. Amb este acte inicial comencen a gaudir d'este any tant especial per a la seua filà. FOTOS

03-06-2023 romeria a la murta

La capitana i abanderada de la filà Contrabandistes Bandoleres Alzira Bandol Cristià, Adela Lopez Santapau i Encarna Sifre Candel junt a la festera Daniela España participaren la setmana passada en la Romeria a la Murta i feren l'ofrena a la Verge.

08-05-2023 entraeta de mig any

Gràcies a Alzira.Crònica.es comptem amb estes imatges de l'entraeta.

04-05-2023 PROGRAMACIÓ DEL MIG ANY

El Mig Any fester serà el 12 i 13 de maig. La programació serà la següent:

Divendres, 12 de maig
19 h. "Tardeig" a la barra regentada per les Contrabandistes.
21.30 h. Sopar
23 h. Discomòbil

Dissabte, 13 de maig
10 h. Esmorzar
11 h. Concurs d'Olla
14 h. Dinar
19 h. Entraeta. Començarà al carrer Hort dels Frares (a l'altura del Randero), plaça Major, avinguda Sants Patrons i plaça del Regne.
22 h. Sopar de baix braç
23 h. Discomòbil o espectacle.

Diumenge, 14 de maig
Recollida del campament

 

30-04-2023 CÀRRECS CONTRABANDISTES

La filà Contrabandistes-Bandoleres ostenten enguany la Capitania, que exercirà Adela López Santapau. Com tots els anys, tindrà una abanderada que enguany és Encarna Sifre Candel. Esta farà la seua presentació el 10 de juny i la capitana, l'1 de juliol. Ambdues a Tenisquash.

 

 

19-03-2023 LA NOSTRA FESTA A LES FALLES

La nostra presidenta, Creu Casañ i na Violant, Majo Román estigueren el passat dia 14 a la llotja presenciant la mascletà i ahir participaren en l'Ofrena de flors a la Verge del Lluch i Sant Josep.

  

 

12-03-2023 PARTICIPEM EN L'ESPARDENYÀ

Les filaes Mercaders, Alborxins i Creuats Riberencs han participat de nou en la festa de l'Espardenyà.
Enguany no ha hagut concurs d'aficionats.

  

10-03-2023 MIGUEL TUDELA, PRESIDENT DE MERCADERS

El veterà fester Miguel Tudela agafa el relleu de José Gabriel Piera en la presidència de Mercaders.

27-02-2023 ENS HA DEIXAT "EL XATO"

La festa dels Moros i Cristians d'Alzira està de dol. Tot i que com a fester de la nostra Federació sols havia format part d'esta un any, els MOROS I CRISTIANS DE LA VILA D'ALZIRA li deuen molt a Bernardo Hurtado Calafat. Ell ha protagonitzat la majoria dels moments clau de la nostra prehistòria

Gran amant dels Moros i Cristians que en 1977, enfadat per la decisió de la Junta Local Fallera pels premis de la cavalcada de l'any anterior, organitzà una entrada mora pel barri mentre la resta estava en l'acte faller. En 1981 agafà l'encàrrec del regidor de festes Eduardo Gallardo i organitzà una entrada durant les festes de Sant Bernat que durà tres anys. En la festa del seu barri, Sant Judes, també feren entrada per octubre. En 1994, com no, estigué present en la entrada que recuperà Sant Joan i com que no tingué continuïtat se n'anà a Rafelguaraf a seguir compartint les seues dos passions, les falles en Doctor Ferran i els Moros. Deixada de costat la festa de la Mitja Lluna durant anys, tornà a vestir-se de moro i a fer de cap d'esquadra quan l'Associació de Moros i Cristians de la Vila d'Alzira va recuperar les entrades de la festa de Sant Judes en 2011 i en 2012 va ser el padrí de l'estendard de la filà Ben-Amires, formada en la festa. Finalment, en 2022 s'incorporà a la nostra Filà Mercaders d'Alzira després d'un temps en que venia acompanyant el seu cosí, Bernardo Iñigo Calafat però ja volia ser un mercader més. Fins que les forces li ho permeteren, ahí estigué amb nosaltres.

D.E.P. XATO!!!!

 

31-01-2023 CREU CASANY ES CONVERTIX
EN LA PRIMERA PRESIDENTA DE LA FEDERACIÓ

Creu Casañ s'ha convertit en la primera presidenta de les festes de Moros i Cristians d'Alzira. Ha estat elegida pel vot de quatre filaes pels tres que han votat l'altre candidat, Bernat Iborra.