11-09-2023 PRESENTaciÓ DE CÀRRECS

L'obra Espasa és la guanyadora del 12é concurs de cartell anunciador de la festa dels Moros i Cristians d'Alzira. Miguel Ángel Bonilla, d'Agullent, és el guanyador per segona volta, després que en 2014 ja obtinguera el guardó amb Setge a la Muralla. Enguany s'han presentat 14 creacions provinents de llocs tan dispars com Paracuellos de Jarama, Madrid, Lalín a Pontevedra, Gandia, Carlet i la mateixa Alzira.

L'artista ha representat una espasa, el mànec de la qual és una de les torres de la muralla i dos caps de moro i cristià amb els seus escuts d'esquena un a l'altre. El cartell està guardonat amb un premi de 500 €.

Dijous tindrà lloc la inauguració de l'exposició que estarà oberta a la sala II de la Casa de la Cultura fins el dia 28 totes les vesprades de 18 a 21 h.

10-09-2023 PRESENTaciÓ DE CÀRRECS

Anit tingué lloc l'acte de presentació de l'obra guanyadora del 12é concurs estatal del cartell anunciador de la festa, que ha sigut la creació Espasa, el Miguel Ángel Bonilla d'Agullent. Miki ja va guanyar en l'edició de 2014. Posteriorment es presentaren els diferents caps d'esquadra, es va rebre na Violant d'Hongria, Majo Román que afronta el seu segon any en el càrrec, es presentà la Capitana 2023, Adela López Santapau qui va rebre l'espasa de la mà del Capità 2023, Joan Carles Costa. Per últim, l'exalcalde Diego Gómez García donà una lliçó d'història en el seu pregó recordant els fets més rellevants dels segles X a XIII i la importància dels pactes per "Tindre la festa en pau", títol del seu pregó.

Podem vore'l gràcies a les imatges de Tele 9 Alzira.

03-09-2023 LES CONTRABANDISTES, A L'ENCONTRE DE VILLENA

Durant este cap de setmana a Villena s'ha celebrat el IV Encontre de Comparses de Contrabandistes, Mirens, i Bandolers organizat per la Comparsa de Andaluces de Villena, dins del seus actes del Centenari! La filà Contrabandistes Bandoleres Alzira Bandol Cristià estigueren a Villena per a gaudir d'este Encontre Nacional d'este tipus de filaes i comparses. Esta filà de dones tenen enguany la Capitania i este mes estan ultimant els preparatius per a les festes i la desfilada del pròxim 30 de setembre. També les acompanyaren un grup de festers i festeres de la Federació i la Presidenta de la Federació, Creu Casañ. El temps va permetre fer tot el recorregut de la desfilada, que va ser retransmesa en directe per Crònica.Alzira. Reportatge fotogràfic de Fina Valiente Cano. Valcano. Alzira.Crônica.es Ací podeu vore també el pas de les Contrabandistes: https://fb.watch/mPdAorZVEM/

A més, també estiguérem presents en l'exhaltació de la Mare de Déu del Lluch i la presentació de la Dama Major, Valeria López i les seues dames. Ens representaren na Violant, Majo Roman i el directiu Juan Manuel Merenciano Belis.

26-08-2023 DIEGO GÓMEZ, PREGONER DE LES FESTES

L'exalcalde d'Alzira, Diego Gómez, ha sigut l'elegit per donar el pregó de festes el pròxim dia 9 en la Presentació de Càrrecs. Diego Gómez ha sigut mestre durant més de 30 anys i va presidir Escola Valenciana. Durant la seua etapa com alcalde ha sigut vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

02-07-2023 PRESENTADA LA CAPITANA 2024, ADELA LÓPEZ

Anit va tindre lloc a la sala Cotonera Events la presentació parti

02-07-2023 PRESENTADA LA CAPITANA 2024, ADELA LÓPEZ

Anit va tindre lloc a la sala Cotonera Events la presentació particular de la Capitana 2023, Adela Lopez Santapau , de la fila Contrabandistes Bandoleres. Ací podeu vore algunes fotos de l'acte realitzades per Alzira.cronica.es. A més, Alzira ja compta amb una nova marxa, creada per un alzireny i per a una alzirenya.

Fotos de l'acte

El pasdoble contrabandista "Adela, Capitana" que l'ha compost Alberto Sánchez Castillo. Ací el podem escoltar i en la secció Música de Morosicristiansalzira.com estan totes les marxes compostes per a les nostres filaes i festers, així com les que han compost músics alzirenys.

11-06-2023 sext concert de mÚSICA FESTERA

Ahir es va celebrar un concert de música festera a càrrec de l'agrupació Ibn Hafaja de la Societat Musical d'Alzira . En 2013 es va realitzar el primer on es va retre homenatge al gran compositor alzireny Pepe Grau. En 2016, la banda Jove i la xaranga Els Ànecs també n'oferíren un amb motiu de la 1a Setmana Cultural i el Mig Any. En el Mig any 2017 i 2018 va ser l'agrupació Ibn Hafaja la que va actuar a la Plaça del Mercat també en el Mig Any. Des de la Federació agraïm la col·laboració de la Societat Musical i les regidories de Cultura i Festes per la col·laboració en l'organització d'este concert perquè siga ja una cita anual, així com a la Falla Plaça Germanies, la Archicofradía Virgen de la Soledad y de la PSNSJ de Alzira i la festa de Sant Antoni. Sota la direcció de Vicente Carbonell Monerri escoltàrem el pasdoble Orgullo Santiaguista i Caballeros de Navarra d'Ignacio Sánchez Navarro, José Luis Valero de José Teruel Vidal, Caravana de Pedro Joaquín Francés i Ecos Españoles de Pascual Marquina Narro en la primera part. La segona començà amb l'estrena del pasdoble La Toñi i Nardo “El paeller”, compost per Toni Ramón "el Xin", en homenatge als seus pares. Després sonaren Creuats Riberencs de Ramón Garcia i Soler, Juanito el Jarri d'Ignacio Sánchez Navarro, Capitanía Cides de Antonio Carrillos Colomina i Chimo de José M.ª Ferrero Pastor.

11-06-2023 ENCARNA SIFRE, ABANDERADA CONTRABANDISTA

Ahir es va celebrar la Presentació de l'Abanderada 2023 de la Filà Contrabandistes Bandoleres Alzira Bandol Cristià. N' Encarna Sifre Candel ostenta el càrrec. Les Contrabandistes Bandoleres estan preparant la seua Capitania. Amb este acte inicial comencen a gaudir d'este any tant especial per a la seua filà. FOTOS

03-06-2023 romeria a la murta

La capitana i abanderada de la filà Contrabandistes Bandoleres Alzira Bandol Cristià, Adela Lopez Santapau i Encarna Sifre Candel junt a la festera Daniela España participaren la setmana passada en la Romeria a la Murta i feren l'ofrena a la Verge.

08-05-2023 entraeta de mig any

Gràcies a Alzira.Crònica.es comptem amb estes imatges de l'entraeta.

04-05-2023 PROGRAMACIÓ DEL MIG ANY

El Mig Any fester serà el 12 i 13 de maig. La programació serà la següent:

Divendres, 12 de maig
19 h. "Tardeig" a la barra regentada per les Contrabandistes.
21.30 h. Sopar
23 h. Discomòbil

Dissabte, 13 de maig
10 h. Esmorzar
11 h. Concurs d'Olla
14 h. Dinar
19 h. Entraeta. Començarà al carrer Hort dels Frares (a l'altura del Randero), plaça Major, avinguda Sants Patrons i plaça del Regne.
22 h. Sopar de baix braç
23 h. Discomòbil o espectacle.

Diumenge, 14 de maig
Recollida del campament

 

30-04-2023 CÀRRECS CONTRABANDISTES

La filà Contrabandistes-Bandoleres ostenten enguany la Capitania, que exercirà Adela López Santapau. Com tots els anys, tindrà una abanderada que enguany és Encarna Sifre Candel. Esta farà la seua presentació el 10 de juny i la capitana, l'1 de juliol. Ambdues a Tenisquash.

 

 

19-03-2023 LA NOSTRA FESTA A LES FALLES

La nostra presidenta, Creu Casañ i na Violant, Majo Román estigueren el passat dia 14 a la llotja presenciant la mascletà i ahir participaren en l'Ofrena de flors a la Verge del Lluch i Sant Josep.

  

 

12-03-2023 PARTICIPEM EN L'ESPARDENYÀ

Les filaes Mercaders, Alborxins i Creuats Riberencs han participat de nou en la festa de l'Espardenyà.
Enguany no ha hagut concurs d'aficionats.

  

10-03-2023 MIGUEL TUDELA, PRESIDENT DE MERCADERS

El veterà fester Miguel Tudela agafa el relleu de José Gabriel Piera en la presidència de Mercaders.

27-02-2023 ENS HA DEIXAT "EL XATO"

La festa dels Moros i Cristians d'Alzira està de dol. Tot i que com a fester de la nostra Federació sols havia format part d'esta un any, els MOROS I CRISTIANS DE LA VILA D'ALZIRA li deuen molt a Bernardo Hurtado Calafat. Ell ha protagonitzat la majoria dels moments clau de la nostra prehistòria

Gran amant dels Moros i Cristians que en 1977, enfadat per la decisió de la Junta Local Fallera pels premis de la cavalcada de l'any anterior, organitzà una entrada mora pel barri mentre la resta estava en l'acte faller. En 1981 agafà l'encàrrec del regidor de festes Eduardo Gallardo i organitzà una entrada durant les festes de Sant Bernat que durà tres anys. En la festa del seu barri, Sant Judes, també feren entrada per octubre. En 1994, com no, estigué present en la entrada que recuperà Sant Joan i com que no tingué continuïtat se n'anà a Rafelguaraf a seguir compartint les seues dos passions, les falles en Doctor Ferran i els Moros. Deixada de costat la festa de la Mitja Lluna durant anys, tornà a vestir-se de moro i a fer de cap d'esquadra quan l'Associació de Moros i Cristians de la Vila d'Alzira va recuperar les entrades de la festa de Sant Judes en 2011 i en 2012 va ser el padrí de l'estendard de la filà Ben-Amires, formada en la festa. Finalment, en 2022 s'incorporà a la nostra Filà Mercaders d'Alzira després d'un temps en que venia acompanyant el seu cosí, Bernardo Iñigo Calafat però ja volia ser un mercader més. Fins que les forces li ho permeteren, ahí estigué amb nosaltres.

D.E.P. XATO!!!!

 

31-01-2023 CREU CASANY ES CONVERTIX
EN LA PRIMERA PRESIDENTA DE LA FEDERACIÓ

Creu Casañ s'ha convertit en la primera presidenta de les festes de Moros i Cristians d'Alzira. Ha estat elegida pel vot de quatre filaes pels tres que han votat l'altre candidat, Bernat Iborra.

21-01-2023 homenatge a martina albelda

La filà infantil de Corsàries de la Ribera van fer la pleitesia a la seua cap, Martina Albelda Zanón, Fallera Major Infantil de la Malva 2023.

06-01-2023 cavalcada de reis

Ahir tinguérem l'encàrrec de formar part del seguici del rei Baltasar. Na Violant, Majo Roman i la festera Rosa Villena Morales foren les seues patges. La corsària, Maria Jose Pintatamá Boluda va ser la patge del rei Gaspar. Punxa la foto per vore'n més.

30-12-2022 desfilada de la conquesta

El 30 de desembre de 2022 s'han complit 780 anys de la conquesta d'Alzira per Jaume I.

Fotos Crònica/Riberaexpress - Crònica

06-12-2022 sopars de nadal

Corsàries i Contrabandistes feren els seus sopars de Nadal.

26-11-2022 elecciÓ DE PRESIDENTS DE FILÀ

Juan Alfonso Gómez i Juanjo Martí s'han convertit en els nous president i Primer tro de la Comparsa Mora de la Vila i la filà Creuats Riberencs.

09-11-2022 festera-clavariessa major d'alzira

La nostra festera de la Filà Corsaries de la Ribera d'Alzira, Maria Jose Boluda ha sigut elegida junt al seu home David Marcilla com a Clavaris Majors de la Setmana Santa alzirenya, Festa d'Interés Turístic Nacional.

05/06-11-2022 pleitesia a nostres falleres majors

Na Violant d'Hongria, Majo Román, va retre pleitesia a la Fallera Major d'Alzira 2023.

03-10-2022 cRÒNICA DE FESTES

Alzira va viure dissabte la millor entrada dels 22 anys d'història. La filà Cavallers Conqueridors del Rei a Jaume va organitzar una Capitania treballada des del 2012 -al que es va sumar la pròrroga des del 2020, quan l'havien d'haver celebrat realment. A més, totes les filaes van ser molt compactes, especialment les mores, donant lloc a pocs talls, fet que va agrair l'espectador. El bàndol moro va obrir l'entrada amb la comparsa Alborxins dirigida per Fernando Vera que va lluir uns espectaculars vestits villeners. Tot seguit, la comparsa mora de la Vila va optar pels vestits tribals amb Juan Alfonso Gómez i Mila Martínez al capdavant. Tancaven el bàndol moro després del ballet Azahar, les tres esquadres de Mercaders: Al Batu, Alfaiates i Al Jazirí amb David Chordà, Bernat Iñigo i Samuel Salom al capdavant al costat de la filà convidada de Moros de Calbusa del Marítim de València, el cap de la qual era Miguel Ángel Bustos. Una secció dels tambors de batalla precedia les figures de Na Violant d'Hongria i el rei a Jaume I, encarnats per Majo Román i Rafa Fita. Els seguien les esquadres de les Corts falleres, controlades pels seus màxims representants, Claudia Dolz i Alba Carrió. A les Corsàries de la Ribera es va estrenar com a caporal Martina Albelda que va portar recta al seu escaire juvenil -fet poc habitual en festers i festeres d'aquesta edat. A continuació, l'escaire adult amb Gema Sanmartín al capdavant. Creuats Riberencs, amb Vicent Castillo al capdavant, va lluir el seu vestit oficial i seguidament les Contrabandistes-Bandoleres coordinades per Adela López i Rosa Villena amb un ballet que els obria pas. La Capitania representava la continuació de la conquesta de les terres valencianes per part de Jaume I una vegada aconseguida Al-Jazirat sense haver rendit batalla. El Conqueridor va enviar un dels seus millors genets cap a València amb un únic missatge per al Capità de les seves tropes indicant-li que ja podia avançar cap al sud del regne. Amb un estil netament alcoià va arrencar el primer bloc d'avenç amb una roponà formada per un grup de guerreres acompanyades pels tambors de guerra. El seguia ser mitològic Tombatossals i les Guerreres de les Espases del ballet Òpera d'Ontinyent. Després del mapa de les terres del sud, els estendards amb els cognoms dels Cavallers Conqueridors obrien el pas a l'escaire de Blancs, amb els membres de la pròpia filà dirigida per David Mercado i Bernat Iborra. Carlos Dolz portava l'heràldica del capità. Darrere les portes de la ciutat d'Al-Jazirat Suquar desfilaven els frares del convent de Santa Maria de Montpeller, fundat per la reina Na Violant. Seguien els estendards de les cases nobiliàries, el cavall de doma del Capità i el ballet de Dracs d'Òpera. Sobre dos caps mòbils de drac feia entrada el Capità Cristià, Joan Carles Costa, i la favorita, la filla Aitana. El bloc de la capitania es va tancar amb les Sacerdotises de la Llum interpretades pel ballet Ras al Qamar de Carcaixent. Un escaire de joves guerrers anava vestit amb el vestit oficial de la filà, amb Alejandro Soler, després dels quals arribaven els carros d'armament i més soldats amb escuts. Va tancar la comitiva de 300 persones entre figurants i músics amb la impressionant esquadra de negres dirigida espectacularment per Jordi Valls i Juan Francisco Cuenca i amb Daniel Bravo -dissenyador del vestit- com a cap batedor, amb la meravellosa composició de Francisco Valor Llorens, Mai-Sabel .A la tribuna va estar present el diputat nacional Joan Baldoví i el diputat autonòmic Juan Vergara. Al centre va quedar un lloc al costat del president, José Gabriel Piera. El 2022 s'han complert deu anys de la incorporació d'Alzira a UNDEF, la Unió Nacional D'Entitats Festeres, i la festa alzirenya va voler recordar qui va ser el seu vicepresident, Pepe Lloret, directiu encarregat llavors del seguiment a les poblacions aspirants i que va morir el any passat. Les festes han recuperat la seva esplendor. Divendres, després d'inaugurar el mercat medieval, va tenir lloc l'Entrà falsa que va comptar amb molt de públic per tota l'avinguda Sants Patrons i amb els regidors Luisa Castells i Xavi Pérez mimetitzats amb l'espectacular vestit africà de Les de la Vila i el de Creuats Riberencs respectivament. A continuació, es va representar per primera vegada la conquesta d'Alzira en divendres i amb dues escenes diferents. Premis Després de la cercavila amb canons i arcabussos, es van oferir aliments a Santa Catalina i al dinar de germanor es van lliurar els premis del concurs de l'entrada. Els millors caps moro i cristià van ser David Chordà de Mercaders i Adela López de Contrabandistes-Bandoleres. Les millors esquadres, Al Batu (els ànecs en àrab) de Mercaders i Les de la Vila -ex aequo al bàndol moro- i Corsàries de la Ribera del cristià i els millors vestits, Les de la Vila i els de l'esquadra de Blancs de Conqueridors.

Entrà falsa

Interpretació conjunta d'Ambaixador Cristià dirigida per Pepe Grau

Entrà (per Enrique Salom)

Entrà (Tele Alzira)

Ofrena

Lliurament d'insígnies i premis dels concursos de l'entrà

30-09-2022 JA ESTEM EN FESTES

Entrevista al president, José Gabriel Piera, a Alzira Ràdio

Els Moros i Cristians d'Alzira per fi comencen a celebrar avui les festes amb total normalitat. Unes festes que portaran algunes novetats respecte a anteriors anys. Aquesta tarda, a les 19.30 h. s'inaugurarà el mercat medieval que romandrà obert fins diumenge a la nit a la plaça del Reyno. A les 20 h. arrancarà la primera de les entrades, l'Entrà Falsa, amb què sonaran els primers compassos musicals, aquest any a càrrec de quatre agrupacions. La comitiva arrencarà des del final de l'avinguda Sants Patrons, a la rotonda de la Menina i recorrerà la principal via alzirenya fins a la plaça del Reyno. En acabar, cap a les nou, arribarà la primera de les novetats, la representació de la conquesta pacífica d'Al-Jazirat que Jaume I va realitzar el 30 de desembre de 1242. A més del canvi de dia, també per primera vegada, aquesta es durà a terme en dos escenaris diferents a les Muralles del Mercat. La inflació ha passat factura a les festes i ha impedit fer l'Olla Mora, la tradició de la qual s'ha mantingut a un altre nivell al Mig any amb el concurs entre les Filaes i Comparses. Aquestes realitzaran el sopar conjunt de germanor i el dia acabarà amb una discomòbil per a tota la ciutadania a la plaça del Reyno.

El dissabte, a les 11 hi haurà activitats infantils per a tots els menuts, festers i no festers. A les 12, les Filaes realitzaran una cercavila per la plaça Major i la Vila. A les 18 h. començarà l'entrada de bandes i caps d'esquadra que acompanyaran Pepe Grau, el prestigiós compositor i director encarregat de coordinar les diferents agrupacions musicals a la interpretació conjunta de la marxa Ambaixador Cristià, la qual es produirà cap a les 18'45 h. a l'avinguda Luis Suñer. Ja a les 19 h. iniciaran la marxa els Alborxins, La Vila i Mercaders, aquesta darrera acompanyada per la filà de València dels Moros de Calbusa. Els Tambors de Batalla i Na Violant d'Hongria, encarnada per Majo Román, obrirà el bàndol de la creu. Seguiran les esquadres de les corts d'honor dirigides per les Falleres Majors d'Alzira, Claudia Dolz i Alba Carrió. Els seguiran les filaes de Corsàries de la Ribera, els Creuats Riberencs i els Contrabandistes-Banndoleres que precediran la Capitania de la filà Cavallers Conqueridors del rei a Jaume. El Capità Cristià, Joan Carles Costa, tancarà la que possiblement sigui la millor entrada dels 22 anys d'història de la festa morocristiana a Alzira on totes les Filaes lluiran les seves millors gales. Conqueridors va començar a preparar aquesta capitania fa deu anys després de finalitzar l'anterior. Aquest any Alzira celebra a més a més el 10è aniversari de la seva entrada a UNDEF, la Unió Nacional d'Entitats Festeres que engloba les principals festes de gairebé 80 localitats de tot Espanya. A la nit arribarà el moment de la relaxació i les rialles amb l´actuació de l´humorista Miki dKai a les 23.30 h. ia continuació discomòbil, a la plaça del Reyno, també d'accés lliure.D

Diumenge es posarà el punt final a les festes amb la desfilada per la Vila amb canons a les 12 del migdia, previ a l'ofrena d'aliments i flors que es farà a la patrona de la festa, Santa Catalina. A les 14.30 h. es tancaran els actes amb el dinar de germanor al campament fester, a la plaça del Reyno.

21-09-2022 LLIBRE DE FESTES

Ja podeu gaudir del llibre de festes que torna després de tres anys d'absència. En ell es recorden els exercicis des de 2020 a l'actualitat.

Punxeu la portada

20-09-2022 PRESENTACIÓ DE CÀRRECS

Gràcies al nostre fester Emilio Alfonso comptem amb la gravació íntegra de la Presentació de Càrrecs. Després de tres anys tornem a organitzar l'acte de presentació del cartell de festes, obra del dissenyador de Navàs (Barcelona), Jaume Gubianas Escudé amb la creació En clau de pau on representa el lliurament de la clau d'Alzira dels habitants d'Al Jazirat a Jaume I. Es presentaren els diferents caps d'esquadra de les filaes. El nostre Capità, Joan Carles Costa, va contar com s'estava preparant l'anhelada Capitania des que acabà l'anterior, en 2011. Es coronà a la nova Na Violant d'Hongria 2022-23, Majo Roman i Xavier Cantera va oferir un gran pregó de festes. Actuaren els Tambors de Batalla i el ballet de dansa àrab Ras al Qamar dirigit per Sílvia Canut. El president, Jose Gabriel Piera Serena i el regidor de festes, Xavi Pérez Juanes tancaren l'acte amb els seus discursos.

17-09-2022 cartell DE FESTES

El dissenyador de Navàs (Barcelona), Jaume Gubianas Escudé, ha guanyat l'11é concurs estatal del cartell de les nostres festes amb la seua obra En clau de pau on representa el lliurament de la clau d'Alzira dels habitants d'Al Jazirat a Jaume I. En este concurs s'han presentat 27 cartells provinents des de Corvera i Torreagüera (Múrcia), Roda de Barà (Tarragona), Aranda de Duero (Burgos), Vitòria-Gasteiz (Àlaba), Madrid, Lalín (Pontevedra), Estella-Lizarra (Pamplona), Burgos, Zaragoza, Novelda, Castelló de la Plana, Benimàmet, Carlet, Agullent, Sueca i Alzira.

Punxa en el cartell per vore tots els cartells del concurs

08-09-2022 SETMANA CULTURAL RAVAL DE ST. AGUSTÍ

Na Violant, Majo Roman i el nostre president, Jose Gabriel Piera Serena han estat presents en la inauguració de la 5a setmana cultural de l'associació de veïns Raval de Sant Agustí i han rebut un recordatori.


07-09-2022 confeRÈNCIA SOBRE JAUME I

El cronista de la ciutat de València, Vicent Baydal; el director de les rutes Jaume I, José María Villagrasa i el cronista d'Alzira, Aurelià Lairón han oferit una fantàstica conferència sobre Jaume I.

03-09-2022 ENTRÀ D'ALMÀSSERA

Sis filaes alzirenyes desfilaren a l'entrà d'Almàssera.

05-08-2022 entrÀ D'AIELO DE MALFERIT

Ahir, el nostre president, José Gabriel Piera, i el directiu Pepe Jordán presenciaren l'entrà de moros i cristians d'Aielo, l'altra capital cultural de la Comunitat Valenciana junt a Alzira. Quatre festers de la Filà Mercaders d'Alzira col·laboraren ajudant en el boato del Capità Moro.

05-08-2022 XAVIER CANTERA, PREGONER 2022

Xavier Cantera Chocarro serà el pregoner de la festa de Moros i Cristians d'Alzira. Després de tres anys sense Presentació de Càrrecs, la Federació de Comparses i Filaes d'Alzira organitzarà el 17 de setembre l'acte en què es presentarà el cartell de festes; a Na Violant d'Hongria 2022-23, Majo Roman i al Capità 2022, Joan Carles Costa i Cantera realitzarà el pregó que obrirà les festes.

Cantera ha sigut director i col·laborador més de 40 anys del Centre Ocupacional la Ribera del Centre Ocupacional La Ribera - Adispac per a persones amb diversitat funcional, és un activista social que participa a Amnistia Internacional, a la PLATAFORMA DE LA RIBERA EN DEFENSA DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA i col·labora com a voluntari a la Fundación Novaterra . És articulista col·laborador setmanal d' El Seis Doble i tertulià d' Onda Cero La Ribera . Pertany, com a actor, a l'Associació Cultural La Tarumba d'Alzira i canta a la Coral Polifònica Ciutat D'Alzira . Ha col·laborat amb les seues aportacions literàries a llibrets de Falles i va participar com a ponent a la setmana cultural de la Federació de Moros i Cristians d'Alzira amb el tema “L'intercanvi entre cultures mitjançant la força pedagògica de la festa consolida una convivència tolerant, respectuosa i superadora de conflictes i que fa avançar una societat”. Va ser l'autor de la lletra de l'Himne a Alzira i d'una havanera titulada Dues Illes, amb música i l'harmonització ambdues de Pepe Grau Benedito.

 

 

 

 

31-07-2022 entrÀ DE NAVARRÉS

Dos esquadres de Mercaders participaren en l'entrà de Navarrés.

27-07-2022 INAUGURACIÓ EXPO JAUME I

Festers de la nostra Federació estigueren presents en la inauguració de l'exposició Jaume I i la Corona d'Aragó que es podrà vore fins al 7 d'agost a la sala d'exposicions 2 de la Casa de la Cultura.

+ fotos

26-07-2022 CONCERT DE MÚSICA MEDIEVAL

Gran concert de música medieval oferit per la companyia de Mara Aranda. És un dels actes commemoratius del 746 aniversari de la mort del rei Jaume I a la nostra ciutat. Demà s'inaugurarà l'exposició "Jaume I i la Corona d'Aragó" que es podrà vore al claustre de la Casa de la Cultura durant tot el mes d'Agost.

+ fotos

25-07-2022 ENTRÀ DE LA VILA JOIOSA

Festers de Mercaders participaren com a guardians del tradicional mercadet que els Moros Mercaders de la Vila Joiosa trauen en la seua entrà.

24-07-2022 ALZIRA EN L'ENTRÀ DE NOVELDA

La Filà Mercaders d'Alzira i la Filà Corsaries de la Ribera d'Alzira participaren ahir en la Sultania de la filà Piratas Berberiscos de Novelda. Moltes gràcies per totes les atencions que tinguéreu amb nosaltres.

17-07-2022 6A EDICIÓ DEL SOPAR EN HONOR A "CONILL"

La Comparsa Mora de la Vila va celebrar ahir el sext sopar homenatge a Toni Martínez "Conill", fundador de la nostra festa. Excel·lent iniciativa de la família festera!!!!

+ fotos

10-07-2022 UNA FILÀ FOTOGRAFIADA A LAS PROVINCIAS

La filà Contrabandistes Bandoleres, protanista de la fotografía que ambientaba la noticia de l'Entrà del Marítim en Las Provincias.

03-07-2022 ENTRÀ DEL MARÍTIM

Les filaes de filà Creuats Riberencs, Contrabandistes Bandoleres, Corsàries de la Ribera, Alborxins i les de la Vila i els tambors de batalla foren protagonistes de la 25a Entrà del Marítim de València.

Fotos

02-07-2022 acte del gremi de fusters

La comparsa Alborxins i el nostre president, Jose Gabriel Piera Serena assistiren a l'acte del Gremi De Fusters d'Alzira Sant Josep on reberen de mans de la clavariessa major, Alba Carrió, la insígnia d'argent de l'associaicó. Angela Valera va rebre la d'or. Enhorabona!!!!

Fotos

 

 

 

 

 

 

12-06-2022 presentaciÓ DE L'abanderada contrabandista

La filà Contrabandistes Bandoleres Alzira Bandol Cristià presentà ahir la seua abanderada 2022, Loli Martínez.

05-06-2022 presentaciÓ DE L'HERÀLDICA DE LA CAPITANIA

Anit, el Capità Cristià 2022, Joan Carles Costa, i la Filà Conqueridors van presentar l'escut heràldic que representarà la seua capitania. El seu descobriment va estar precedit per un preciós vídeo on s'explica com es forja este escut. Costa va regalar una escarapela als seus esquadrers així com a altres amics que han participat en la creació de la Capitania. Després degustaren un suculent sopar en la mateixa i espectacular filà Navarros d'Alcoi on férem l'Assaig, amb múltiples desfilades.

05-06-2022 RELLEU DE CAP D'ESQUADRA DE CORSÀRIES

La filà Corsàries de la Ribera feren anit el sopar de traspàs de l'espasa a la nova cap de la filà, Gemma Sanmartín Vázquez.

05-06-2022 ha faltat elisa llinares

La filà Mercaders lamenta comunicar la mort de la seua festera, Elisa Llinares Ginestar, qui s'acabava d'incorporar a la festa.

Elisa, la primera a l'esquerra

28-05-2022 ENTRÀ DE PICASSENT

Després de dos anys d'obligada absència tornàvem amb més força a desfilar amb els nostres amics de Picassent en la festa de la Verge de la Medalla Miraculosa.

08-05-2022 primera entrÀ del mig any

El 7 de maig de 2022 realitzàrem la primera entrà de Mig Any que va recórrer els carrers Majors Santa Caterina, Calderón de la Barca, A/ Sants Patrons, Correus, Plaça Major, Sants Patrons, Plaça del Regne i del Mercat.

08-05-2022 primer concurs d'olla mora

Este dia també serà recordat per haver-se organitzat el primer concurs d'Olla Mora de filaes que guanyà la filà Contrabandistes-Bandoleres.

01-05-2022 programa del mig any

Divendres 6 de maig

20 h. Concentració de filaes i comparses a la plaça del Mercat

22 h. Sopar de germanor

00 h. Discomòbil. Accés lliure.

Dissabte 7 de maig

10 h. Esmorzar

11 h. Concurs d'olla mora i jocs de saló

14.30 h. Dinar de germanor

19 h. Desfilada de comparses i filaes. Recorregut: Major Santa Caterina, Faustino Blasco, Calderón de la Barca, Av. Sants Patrons, Correus, Plaça Major, Sants Patrons i plaça del Regne fins la plaça del Mercat.

21.30 h. Sopar de germanor

23.30 h. Discomòbil

30-04-2022 loli martínez,
abanderada de les contrabandistes

La filà Contrabandistes-Bandoleres van nomenar la seua abanderada 2022, Loli Martínez i també celebraren l'elecció de Majo Román com Na Violant a la festa.

 

19-04-2022 majo romÁN SERÀ NA VIOLANT 2022-23

Tancat el termini de presentació de candidatures, la festera de la filà Contrabandistes-Bandoleres Majo Román ha sigut proclamada Na Violant d'Hongria per a les festes de 2022 i 2023. Enhorabona!!!

31-10-2021 al Jazira seguix sent mora

La Vila d´Alzira continuarà sent mora un any més. El còvid ​​ha aconseguit el que no obtingueren els habitants d'Al-Jazirat, abandonats a la seua sort pel rais (el seu governador), que va fugir a Múrcia davant l'arribada de Jaume I. Les precaucions sanitàries van comminar la directiva de la Federació de Comparses i Filaes a decidir no organitzar enguany l'ambaixada en què es representa el canvi de poder a Alzira el 30 de desembre del 1242.

En unes festes “de transició”, més de 150 festers van lluir els seus trages oficials on la millora a l'entrada la van posar el nombre més gran de músics presents darrere de les esquadres, amb una mitjana de 35 per agrupació. Prèviament, després de l'entrada de caps i bandes, se'n van reunir més de 200 per interpretar conjuntament el pasdoble “75 aniversarios de los Andaluces”, dirigits pel director alzireny David González Sanjuán. Gaspar Ángel Tortosa, autor d'esta peça dedicada a la comparsa de Villena que celebrarà el centenari el 2023, va quedar gratament sorprés per l'elecció de la seua peça.
Posteriorment, un elefant amb la xiqueta Ángela Ríos Peris al llom era l'element amb què la filà Mercaders va destacar el 20è aniversari tant de la filà com de la fundació de la festa al cor del nucli històric alzireny. A la tribuna van estar directius d'UNDEF arribats des de Muro d'Alcoi i Cocentaina així com la Fallera Major infantil d'Alzira, Claudia Dolz.

Fins el dia 1, un mercat medieval pel qual han passat milers de visitants ambient les places del Regne i del Mercat. Després de l'ofrena d'aliments a la patrona de la festa, Santa Catalina, es va celebrar el dinar de germanor on es va rebre els nous festers.

14-10-2021 PROGRAMA DE FESTES 2021

L'assemblea de la Federació de Comparses i Filaes de Moros i Cristians d'Alzira ha aprovat els actes que es desenrotllaran en la 20a edició de les festes a la capital de la Ribera Alta.

Dijous, les filaes i comparses muntaran el campament fester que estarà situat en la plaça del Regne, en la zona del supermercat Más y más.

Divendres començaran els actes amb la inauguració del Mercat Medieval que estarà ubicat en la plaça del Regne a la part de la parada de l'autobús. A continuació es farà la descoberta dels estendards de les filaes. Enguany no hi haurà entrà falsa. La nit finalitzarà amb la tradicional Olla Mora i una discomòbil.

Dissabte pel matí els més menuts gaudiran d'unflables i un espectacle de màgia a les 12 del migdia. Per la vesprada, a les 18 h. s'iniciarà l'Entrà de caps i bandes i una hora més tard arrancarà l'Entrà des del carrer Polinyà. Transcorrerà pels llocs de costum: avinguda Luis Suñer, carrer Salvador Enguix, plaça de la Constitució, carrers Major Santa Caterina i Correus i avinguda Sants Patrons fins la plaça del Regne.

A causa de la covid no gaudirem de l'Ambaixada. Després de sopar, a les 23 h. actuarà el còmic Miki DKai i finalitzarem amb discomòbil.

Diumenge, realitzarem l'ofrena d'aliments a Santa Caterina i recorrerem el casc històric al so de coets i canons. A les 14'30 h. ens reunirem a la Cotonera Events per fer el dinar de germanor i reconeixement dels festers amb què es donaran per tancades les festes.

Presentació del cartell

Durant l'assemblea es va presentar el cartell que anunciarà les festes. Ha sigut obra del dissenyador de Betxí, Alfonso Giménez, guanyador de les edicions 2012 i 2016 del concurs estatal de cartells que organitza la Federació des de 2010. Dos claus -el símbol de la nostra ciutat- creuades formen la creu cristiana. El cap d'una d'elles forma la mitja lluna mora i dins d'ella hi ha un dels torreons de les milenàries muralles d'Al Jazirat.

14-09-2021 LES FESTES SERAN DEL 29 AL 31 D'OCTUBRE

Així ho ha explicat el president de la Federació, José Gabriel Piera, a Alzira Ràdio.

Les festes de moros i cristians d'Alzira s'ajornen. La junta directiva de la federació ha decidit posposar fins a final d'octubre les celebracions a causa de la normativa sanitària publicada per la Generalitat per regular els actes propis d'aquestes festes.

La federació considera convenient el canvi de dates per augmentar les possibilitats de poder celebrar «l'Entrada», l'acte principal. «Hem pres esta decisió confiant que la incidència millore i puguem celebrar tots els actes de la millor manera possible», va explicar José Gabriel Piera, president de la federació.

No obstant això, esta decisió seguix sense ser definitiva, i la junta directiva es tornarà a reunir a mitjans d'octubre per confirmar el programa festiu, un cop es conega la nova normativa de la Conselleria de Sanitat sobre la base del nou escenari que dibuixe la pandèmia en eixe moment.

Serà aleshores quan es vorà si les filaes i comparses mores i cristianes podran desfilar pels carrers d'Alzira. «Si a la fi es decidira que no es poden realitzar les desfilades ja estem treballant per plantejar actes alternatius», va confirmar el president de la federació.

Al principi, les festes havien de celebrar-se de l'1 al 3 d'octubre. Així, doncs, i amb l'esperança que la situació sanitària segueixi millorant, la festivitat de moros i cristians tindrà lloc l'últim cap de setmana d'octubre, en els dies 29,30 i 31.

Les Falles es mantenen igual
Dues setmanes abans, si la pandèmia ho permet, Alzira es submergirà en les festes falleres, programades entre el 9 i el 12 d'octubre, aprofitant el pont.

La Federació de Moros i Cristians aposta per vore el costat positiu a este ajornament. D'esta manera, al celebrar les seues festes a finals de mes, podran observar i valorar com «respon el municipi a un acte d'estes magnituds» com són Les Falles, per poder posteriorment «replicar allò que s'haguera fet bé», tal com assegurava José Gabriel Piera, a principis de mes.

La preocupació principal dels organitzadors i de l'ajuntament és evitar les aglomeracions de públic que solen produir-se en estes celebracions, pel fet que les actuacions són «generalment visuals» i sempre arrosseguen a molts veïns, confirmen des de la federació.

08-09-2021 plantejament de festes
recurtades o ajornades

Les filaes i comparses d'Alzira decidiran el pròxim dimarts, dia 14, si es realitzen les festes els dies 1 al 3 d'octubre amb les limitacions actuals, de manera que divendres es faria la penjada d'estendarts i olla mora. Passacarrers el dissabte de mati i els actes tradicionals del diumenge: ofrena i dinar de germanor. No hi hauria entrades.
L'altra possibilitat seria ajornar la festa al cap de setmana del 29 al 31 d'octubre amb la intenció de fer la festa completa si les condicions sanitàries ho permeten.

03-10-2020 PRESENTACIÓ DE LES NO FESTES 2020

El president de la Federació i el regidor de Festes, José Gabriel Piera i Xavi Pérez, s'adreçaren als festers per donar-los ànims en un moment tan complicat per a tots nosaltres. Després dels discursos, sonaren unes marxes mora, cristiana i contrabandista.

30-09-2020 PARTICIPEM EN EL PROGRAMA FENT FESTA

El president de la FeMCA, José Gabriel Piera, un dels fundadors del bàndol cristià, Bernat Iborra i el cronista de festes, David Chordà han participat en el programa Fent Festa. També hem conegut com viuen estos moments i com és la festa de Crevillent i Benidorm, que se celebren en el mateix cap de setmana que la nostra.

Podeu vore el programa en este vídeo.

09-06-2020 la federaciÓ SUSPÉN LES FESTES

La Federació de Comparses i Filaes d'Alzira ha decidit suspendre les festes de Moros i Cristians que s'anaven a celebrar el primer cap de setmana d'octubre. La decisió ha sigut dura ja que enguany la festa celebrava el seu 20 aniversari “però la situació general així ho obligava”, indicà el president de la FeMCA, José Gabriel Piera. Les filaes alzirenyes votaren la decisió per unanimitat “per solidaritat amb la resta de les festes i especialment perquè l'Ajuntament poguera dedicar la subvenció atorgada als més necessitats de la ciutat”, va afegir Piera.

El regidor de festes, Xavier Pérez, va agrair la decisió dels festers alzirenys. “En tres mesos, Serveis Socials han ajudat a 4.500 persones que no podien menjar. Tota ajuda és poca i des del consistori agraïm este gest de responsabilitat amb la societat”.

Bona part de la decisió depenia de la Capitania que enguany ostentava la filà de Conqueridors, amb Joan Carles Costa al front com a Capità. “Teníem clar que la festa havia de suspendre's però ens faltava acordar l'ajornament dels contractes amb els