EXERCICI 2011-12

Exercici 2010-11 - Altres anys - Exercici 2012-13

18-09-2012 ASSAIG DE CAPS I FILAES AMB MESTRES

El pròxim dissabte, els mestres Juan Ruano i Emilio Pascual, es desplaçaran a Alzira per a oferir-nos els seus coneixements a l'hora de desfilar. Esmorzarem a les 10 al casal de la falla Plaça d'Alacant i a les 11 començaran els assajos.

15-09-2012 PRESENTACIÓ DE LA VERGE DEL LLUCH

La nostra associació va tindre l'honor anit de rebre la medalla de la Verge del Lluch, la qual lluiraren tant en l'estendard moro com el cristià. Ens representaren la capitana cristiana, Concha Morales; el president David Chordà i la secretària, Adela López.

15-09-2012 sopar del BÀNDOL CRISTIÀ

Per tercer any consecutiu, el bàndol cristià es va reunir per retre homenatge als seus càrrecs. Enguany, Concha Morales i Lola Juan, capitana cristiana i na Violant d'Hongria.

14-09-2012 JA ES CONEIX EL GUANYADOR DEL CONCURS

El dissenyador de Betxí (Castelló), Alfonso Giménez Ventura, és el guanyador del III concurs nacional de cartells organitzat per l'associació de Moros i Cristians d'Alzira. En esta edició s'han presentat 29 cartells, que es poden vore a l'exposició sítia a la Casa de la Cultura de 18 a 21 h. Han arribat creacions des de Màlaga, Valladolid, La Corunya, Almeria i Granada, entre altres províncies, així com de les tres províncies valencianes. Obres de dissenyadors de Sueca, Carlet, Algemesí i l'únic remès des d'Alzira han quedat entre els primers classificats.

Ahir a la nit es va desvetllar el guanyador durant l'acte de presentació de càrrecs festers, els caps de filà, la capitana cristiana, Concha Morales i Na Violant d'Hongria, Lola Joan. Durant el seu discurs, el president, David Chordà, va demanar a les confraries de Sant Bernat i la Mare de Déu del Lluch la unió de les tres festes amb vista a la celebració d'unes úniques festes patronals al setembre. L'acte es va tancar amb la inauguració de l'exposició de cartells.

10-09-2012 CARTELLS PARTICIPANTS

A l'espera de donar a conéixer el nom del guanyador del III concurs nacional de cartells, ací teniu els 29 que han participat. Advertim als autors que algun ha canviat la tipografia perquè en obrir-los amb photoshop el nostre ordinador no tenia eixa tipografia. Si ens volen tornar a enviar el cartell com una única capa, podeu fer-ho a junta@morosicristiansalzira.com.

Voteu el que més vos agrade (votació no vinculant)

07-09-2012 reuniÓ D'ANIT

Començàrem la reunió recordant la trista desaparició del pare del fester Toni Canut. L'associació va enviar un centre de flors en record. Agraírem la presència del president de l'Associació de Moros i Cristians de Carcaixent i un fester, que vingueren a convidar a una filà mora i dos cristianes a l'entrada que tindrà lloc el 13 d'octubre a la veïna localitat.

S'informa que el dissabte anterior la filà Conqueridors i els tambors de batalla desfilaren a Almàssera. En este últim cas, s'obtingueren 50 € d'ingressos per a l'associació. A més, es feren contactes per a desfilar el 9 d'octubre a València.

Es demana als festers que vagen liquidant les quotes i es recorda que hi haurà reunió tots els dijous fins a festes. El pròxim, a les 20 h., es farà a la Casa de la Cultura l'acte de presentació de càrrecs, lliurament del premi de cartell i s'inaugurarà l'exposició de cartells.

S'han establit contactes amb la festa de la Verge del Lluch per a desfilar vestits amb els nostres trages a la processó de pujada de la patrona alzirenya al seu reial Santuari.

S'ha contactat amb el restaurant l'Asador per a realitzar allí el dinar de germanor. A més, s'aprovà que l'olla mora tindrà un cost únic de tres euros.

Es demana als festers que comuniquen qui tirarà amb arcabús.

06-09-2012 CONCURS DE CARTELLS

Tancat el termini d'admissió d'originals, han sigut 29 els cartells presentats al concurs. Esta vesprada el jurat determinarà qui és el guanyador. El seu nom es desvetlarà dijous pròxim, a les 20 h., durant l'acte de presentació de càrrecs a la Casa de la Cultura d'Alzira.

06-09-2012 VÍDEO DE L'ENTRADA A ALMÀSSERA

01-09-2012 ENTRADA A ALMÀSSERA

La filà Conqueridors ha participat esta vesprada a l'entrada d'Almàssera.

01-09-2012 FESTES 2011

Després d'aconseguir les fotos de Víctor Balaguer, Toni Gordó, Miguel Ángel Gil i Fina Valiente (i ordenar-les), recordem els dos primers dies de l'any passat.

Entrada cristiana

Capitania cristiana

Entrada i sultania mora

El pregó

L'entrada falsa

L'olla mora

La festa de la Nit de l'Olla

27-08-2012 NOTÍCIES DEL CAP DE SETMANA I PRÒXIMS DIES

Gran cap de setmana fester el que hem passat per acabar el mes d'agost. El dissabte, el president, David Chordà; el vicepresident, Juan Carlos Costa, el directiu, Bernat Iborra i el fester Manu Carrión estigueren a Beneixama en l'assemblea extraordinària de la UNDEF on Paco López va fer la presa de possessió del càrrec de president de l'ens i presentà la nova junta directiva i les directrius per als pròxims quatre anys.
Posteriorment presenciaren l'entrada de Senyera.
Diumenge, el president i el directiu, Juan Borràs, presenciaren des de la tribuna d'autoritats l'entrada de Villanueva de Castellón, a la que també assistiren Juan Carlos, Bernat i Manu.

Festers, recordeu que este dijous tenim la reunió mensual al casal de la falla Plaça d'Alacant.
Dissabte, la filà Conqueridors desfilarà a l'entrada d'Almàssera.

23-08-2012 ENTRADA DEL MARÍTIM

Gràcies a les imatges que va gravar la nostra festera, Fina Valiente, podem vore una part de l'entrada del Marítim on participaren les Contrabandistes-Bandoleres i els Mercaders.

21-08-2012 LA REUNIÓ SERÀ EL DIA 30

Recordem als festers que la reunió no serà este dijous, sinó l'últim dijous de mes, el dia 30, al casal de la plaça d'Alacant. .

04-08-2012 ENTRADA DE LLAURÍ

Una altra de les eixides que hem fet ha sigut a Llaurí, on se celebren les festes en honor a Sant Llorenç. L'associació ha estat representada per les filaes de Creuats Riberencs, que s'han estrenat i Mercaders, on han desfilat les contrabandistes-bandoleres Adela López i Lola Juan. Este és el vídeo que ha elaborat Infovision3.

29-07-2012 ENTRADA DE LA BARRACA D'AIGÜES VIVES

Continuen les eixides de l'Associació de Moros i Cristians de la Vila d'Alzira. Convidats per la comparsa Alí Ben Farsit, de la Barraca d'Aigües Vives, les filaes de les Contrabandistes-Bandoleres i els Mercaders d'Alzira, van desfilar pels principals carrers d'esta veïna població, junt a les quatre filaes de la comparsa organitzadora, Ali Ben Farsit i els Contrabandistes i Alzayab de Carcaixent. La novetat d'esta tercera entrada és precisament la presència de filaes cristianes, representades pels Contrabandistes.

D'altra banda, els festers de Rafelguaraf quedaren contents de l'organització de l'entrada que dugueren a terme els Conqueridors d'Alzira.

19-07-2012 pagament de loteries

La loteria cal liquidar-la en la pròxima reunió, d'ací a una setmana al casal de Plaça d'Alacant. Recordeu que tornen els diners d'un número i es podrà cobrar en la mateixa reunió. No es va a habilitar un altre dia per a cobrar o pagar.

17-07-2012 VÍDEO DE LA BENEDICCIÓ DE L'ESTENDARD

Gràcies al nostre fester, Emilio Alfonso, gaudim d'estes imatges

15-07-2012 PRÒXIMES DESFILADES

Recordeu que el 28 de juliol, les filaes de Mercaders i Contrabandistes-Bandoleres desfilaran a l'entrada de la Barraca. El 4 d'agost, els Mercaders desfilaran també a Llaurí. Si algú està interessat a vindre, encara que no siga moro ni pertanya a la filà, escriviu-nos a junta@morosicristiansalzira.com o telefoneu al 630.142.042 per aconseguir-vos un trage.

15-07-2012 LOTERIA PREMIADA

Com pertocava, ahir ens va tocar un pessiguet a la loteria nacional. Tornen diners del 18.869. Porteu les paperetes a la reunió del 26 de juliol. Ja no es farà cap sorteig fins al pròxim exercici.

14-07-2012 benedicciÓ DE L'ESTENDARD CONTRABANDISTA

Les Contrabandistes-Bandoleres han viscut hui un dia molt especial dins del seu any de capitania. A les 7 de la vesprada s'ha descobert l'estendard que ha elaborat i apadrinat, Ángela Bosch. La madrina va ser la dissenyadora de l'escut de la filà.

Posteriorment, durant la missa, es va procedir a la seua benedicció, a l'església de l'Encarnació. Per tancar la jornada, la filà va retre homenatge a la capitana, Concha Morales al bar Forners de Sant Roc.

08-07-2012 ASSEMBLEA DE LA UNDEF A LLUTXENT

Enhorabona a la Germocril (Germandat de Moros i Cristians de Llutxent) per la gran jornada organitzada ahir al preciós marc del Monestir del Corpus Christi. Excel·lent el I simposi sobre comèdies de Moros i Cristians que tingué com a colofó la representació de la comèdia de la Conquesta de València i el miracle dels Sants Corporals.

07-07-2012 anul·lada la desfilada a castellar-oliveral

Molt al nostre pesar, hem hagut de comunicar als amics de la comparsa Amiríes de Castellar-Oliveral, que no podrem anar a desfilar a la seua entrada. L'any que ve serà.

06-07-2012 REUNIÓ AMB RAFELGUARAF

El president i vicepresident de l'associació, David Chordà i Juan Carlos Costa, s'han reunit amb la junta de festes de Rafelguaraf per conéixer com podem ajudar-los a organitzar la seua entrada el pròxim 28 de juliol.

03-07-2012 loteria i doble cita per a dissabte

Demà dimecres, 4 de juliol, Juanjo Martí repartirà el que quede de loteria al bar Soanva (Cristóbal Monterde, 77) de 20 a 21'30 h. La que no repartisca, es tornarà.

D'altra banda, recorde també que el dissabte anem a desfilar a Castellar-Oliveral una filà de Moros. Com que hem adquirit diversos trages més, en tenim suficients perquè més gent vinga a desfilar. Encara que sigueu cristians, si teniu ganes de passar el dissabte per la nit de manera diferent, envieu-nos el més ràpid que pugueu un correu o toqueu al 630.142.042 per a quadrar els trages.

El passat divendres estiguérem al Marítim i en maig a Picassent. És una bonica experiència desfilar en altres localitats.

Dissabte, el president David Chordà; el vicepresident Juan Carlos Costa i el directiu, Juan Borràs aniran a Llutxent a l'assemblea de la UNDEF, on es procedirà a l'elecció del president per als pròxims quatre anys. A més, participarem al I Simposium de Representacions Històriques a la festa de Moros i Cristians. Si algú més vol vindre, toqueu al 630.142.042.
Este és el programa.

A la Sala Capitular del Monestir del Corpus Christi.

9:00h Recepció i acreditació.

9:30h Café.

10:00h Apertura de la Jornada.

10:15h El Miracle de Llutxent: historicitat i ficció.
   Ponent: En Josep David Garrido Valls
       Professor Universitari de història

10:45h Les Comèdies en les festes de Moros i Cristians.  
   Ponent: En José Fernando Domene Verdú
       Asesor històric de la UNDEF.

11:15h El Tractat del Camp de Mirra, transcendental pacte entre estats medievals de la Corona Catalana- Aragonesa i el Regne de Castella, aixi com la seua posada en escena.
   Ponent: En Romà Francés Berbegal.
        President de l'Associació cultural del Tractat d'Almisrà

11:45h Refrigeri

12:00h La Rendició, una cita amb la història.
   Ponents: En Francisco Mañez Iniesta
         Autor del text de La Rendició.
       Na MªCarmen Rico Navarro.
         Cronista oficial de la Villa de Petrer.

12:30h Comedia, Lucero, Episodios Caudetanos: origenes de la fiesta.
   Ponent: En Mariano Escudero Vila
         Cronista de la Asociación de Comparsas Nª Sª de Gracia de
         Caudete.

13:00h La Comèdia: La Conquesta de València i el Miracle de Llutxent
   Ponent: En Domingo Boscà Perez
      Fester de Llutxent.

13:30h Clausura del Simposium.

14:00h Dinar
  Al Reflectori del Monestir del Corpus Christi.

17:30h Visita guiada als monuments locals.
  Punt de encontre a la porta principal del Monestir.

Assemblea General Extraordinaria UNDEF. Elecció del President.
  A la Sala Capitular del Monestir.
17:00h En primera convocatoria.
17:30h En segona convocatoria.

21:00h Sopar
  Al exterior del Monestir

Representació de La Comèdia
   Al Claustre del Monestir.
23:00h La Conquesta de València i Miracle de Llutxent.

Diumenge, 8 de Juliol.
18:30 Concert de Música Festera.
A l'Esglèsia del Monestir.

Clausura del II Centenari de la Comèdia
Al Claustre del Monestir
22:15h Clausura
22:30h La Conquesta de València i Miracle de Llutxent.

30-06-2012 entrada del marÍTIM

Les filaes de Mercaders i Contrabandistes-Bandoleres participaren ahir divendres a la 17a entrada de Moros i Cristians del Marítim de València. Per la vesprada-nit fórem magníficament atesos en primer lloc pel president, Miguel Ángel Bustos. Sopàrem al campament que instal·laren junt al balneari de Las Arenas i sobre les 11 de la nit va començar l'entrada. A més, coincidírem amb els mestres de caps d'esquadra, Juan Ruano i Emilio Pascual. Esta és la crònica que feia el company Javier Mesa per al diari digital www.esglobal. FOTOS

L'Agrupació de Comparses de Moros i Cristians del Marítim va celebrar la seua XVII entrada mora i cristiana 2012 amb multitud de novetats i sorpreses per al públic que va fer que durant quasi dues hores gaudira de tot un espectacle al carrer de la Reina de València.

A les 23, 00 hores començava l'Entrada amb un genet muntat a cavall i amb l'estendard de l'Agrupació de Moros i Cristians del Marítim. A partir d'este moment tot va ser una gran sorpresa i van desfilar per tot el carrer de la Reina de València.

Una batucada anunciava el començament i l'alegria de tot un espectacle que al costat de la Banda de la Verge dels Dolors eren els primers a recórrer el carrer de la Reina. A continuació dos ponis van ser els protagonistes de l'entrada i seguidament la filà de Contrabandistes-Bandoleras d'Alzira que, amb els seus vestits, mostraven la bellesa en l'inici de l'entrada. El color roig i negre va ser el que predominava en este inici colorista i bell. Després, una banda de la Setmana Santa Marinera va ser la següent a recórrer i mostrar l'alegria de l'entrada i a continuació tot el protagonisme el va tindre la Comparsa Cristiana HO. MU. FES que de nou va oferir tot un gran espectacle.

El pas de les oques, els ballets d'Almansa amb 45 persones i un espectacle de Bollywood, la coreografia d'un espectacle de foc, la quadrigues, el genet cap batedor de quatre anys, Javier, la doma romana, la lluita de dues guerreres i dues carrosses també van ser protagonistes d'aquesta gran entrada.

A més cal destacar les 7 comparses, les 19 esquadres, les 7 bandes de música i els dos ballets junt a l'homenatge a Pedro Salvador, un apassionat de la pólvora que proporcionava trabucs a 56 localitats de la Comunitat Valenciana perquè celebraren les seues tradicionals festes de moros i cristians. Pedro Salvador, per la seua vinculació al Marítim, va rebre un homenatge amb la pólvora i foc. A més, cal destacar la carrossa del drac i tots els carbusos que van precedir en sta entrada on vam poder vore un nombrós grup de persones portant espelmes grans. Al centre es van vore alguns dels materials i vestimenta de Pedro Salvador, que van ser cedides per la família per a este homenatge del Marítim.

De la capitania cristiana cal destacar el grup de dansa Hadas i l'espectacle realitzat amb boles de foc, que embruixà el Marítim i que va aconseguir tots els aplaudiments del públic assistent. Per primera vegada, la comparses Kalabusa participà amb un carrossa on hi havia gent major i menuda junta.

A la Capitania Cristiana cal destacar a Manuel Senent, Capità Cristià 2012, que va desfilar en una impressionant carrossa que era un ós, que anava acompanyat de la seua favorita, la seua dona. A la Capitania Mora cal destacar. Rafael Siscar, Capità Moro 2012 que desfilar en una impressionant carrossa que era un elefant i on la seva capdavantera va ser la seua germana, Carmen Siscar i la seva favorita, la seua dona, Immaculada Dolz.

La Capitania Mora Omeyas 2012 va portar enguany com a lema "Pólvora i Foc", per això va començar la seua desfilada amb el genet batedor javier de tan sols 4 anys i que va ser acompanyat per la seva mare Marisa. Després el duel de guerreres va ser sens dubte un altre dels moments de més espectacle. A més, cal destacar la participació d'una comparsa frmada per amics del Capità Moro, la comparsa d'Alzira dels Moros Mercaders i altra que van participar per primera vegada en el Marítim i que venien des de Muro d'Alcoi .

4 trabucaires disparaven, les 2 comparses Omeyas amb els seus dos caps i al voltant de 30 persones. A més destacà el ballet de Bollywood on van participar 35 persones del ballet d'Ana Arraez d'Almansa i tancaven la desfilada el Capitan Bukar, Capità Moro 2012, Rafael Siscar que amb un vestit negre de Villena anava en un impressionant elefant acompanyat de Sa Favorita, Immaculada Dolz que també lluïa un vestit de Villena en tons negres i plata que destacava per la seva elegància. A més cal fer referència al vestit de la seva capdavantera que era en Blau i plata i també destacava per la seva elegància.

La Comparsa Mora Omeyas que tinc la capitania mora va tenir la participació de més de 100 persones que van desfilar pels carrers de la Reina i sens dubte no ens podem oblidar d'aquesta entrada de la Carrossa de l'Capità Moro 2012, Jose Antonio i la seva capdavantera seva germana que Lucian uns bells vestits i donaven un colorit a aquest espectacular entrada.

Finalment fer referència a la Comparsa del Duc que per primera participaven en l'Entrada de Moros i Cristians i que amb Marcos Soriano com a capità desfilava al costat de la seva comissió fallera Duc de Gaeta-Pobla de Farnals i sens dubte oferien tota una elegància i bellesa a aquesta 17 entrada de moros i cristians 2012 del Marítim.

També cal fer referència a la Tribuna on nombroses persones vinculades a l'ajuntament de València, Setmana Santa Marinera i Agrupació de Moros i Cristians del Marítim presidir i van gaudir d'aquesta meravellosa entrada. Cristobal Grau, Regidor d'Esports de l'Ajuntament de València, Pilar Calabuig, Regidor de l'Ajuntament de València, Begoña Sorolla, presidenta de la Setmana Santa Marinera van ser algunes de les persones que van presidir aquesta desfilada i també cal destacar la participació del Comandant Naval de Castelló i València, Bartolome Casanova que va participar en l'entrada de Moros i Crisitiano 2012 en una comparsa mora.

24-06-2012 ENTRADA DE MORAIRA

El passat diumenge, 17 de juny, l'associació va acudir com a convidada a l'entrada de Moraira, població que entrà a la Undef junt a Alzira i Ròtova. Ens representà el vicepresident, Juan Carlos Costa, el directiu Bernat Iborra i el fester Manu Carrión. FOTOS

22-06-2012 ja tenim pregoner: alfonso rovira

El cronista gràfic de la nostra ciutat, Alfonso Rovira, va acceptar anit durant la reunió la petició que li va fer la nostra associació perquè el pròxim 5 d'octubre siga el nostre pregoner.

•  Aclarirírem que anirem una filà de Mercaders i altra de Contrabandistes-Bandoleres a l'entrada del Marítim. També esperem muntar una filà mora a Castellar-Oliveral i està en l'aire la contrabandista. Finalment serà el 20 d'octubre quan desfilem també a Sant Judes.

•  Hem arribat a un acord amb les Festes de la Barraca de manera que anirem una filà de Moros que desfilarà amb les altres quatre de la Barraca, una de contrabandistes-bandoleres que anirà amb la xaranga la Tanga i els contrabandistes de Carcaixent i una de Cristians, que anirà amb tambors de Carcaixent.

• El concurs de cartells anirà endavant gràcies al patrocini d'Autoselección i Metro.

• Indicàrem que el 17 de juny assistírem a l'Entrada de Moraira, població que va entrar junt a nosaltres i Ròtova a la UNDEF.

• La família de Concha Vidal i Fernando Vera han enviat una carta agraïnt el centre de flors que envià l'associació per la mort del pare de Concha.

• S'estan fent els tràmits per a l'arcabussada. Necessitem anar sabent qui són els festers que tenen clar que eixiran a disparar.

•  El 7 de juliol anirem a Llutxent a l'elecció del president de la Undef, on l'actual màxim mandatari Paco López es presenta a la reelecció i Vicent Silvestre és l'alternativa. Per la nit anirem a desfilar a Castellar-Oliveral.

•  S'ha renovat el conveni amb la piscina coberta de manera que s'ha de tornar a fer el grup per l'any pròxim tindre l'abonament anual per 199 euros. També disposem de descomptes per a Terra Mítica/Aqualandia/Mundomar. Ho posarem ací per descarregar i ho enviarem per e-mail, ja que es pot imprimir a casa el cupó descompte. Audiovisión ha proporcionat unes targetes-client amb què els festers i les seues famílies tindran un descompte. En breu, signarem el conveni amb la clínica dental Vila-Tello.

•  Enguany tornarem a fer el llibre de la festa amb l'editorial SM, el qual tornarà a ser gratuït per a l'associació. Es repartiren revistes d'Infofiesta que ha enviat la UNDEF.

•  S'ha renovat el conveni amb la piscina coberta de manera que s'ha de tornar a fer el grup per l'any pròxim tindre l'abonament anual per 199 euros. També disposem de descomptes per a Terra Mítica/Aqualandia/Mundomar. Ho posarem ací per descarregar i ho enviarem per e-mail, ja que es pot imprimir a casa el cupó descompte. Audiovisión ha proporcionat unes targetes-client amb què els festers i les seues famílies tindran un descompte. En breu, signarem el conveni amb la clínica dental Vila-Tello.

•  Enguany tornarem a fer el llibre de la festa amb l'editorial SM, el qual tornarà a ser gratuït per a l'associació.

17-06-2012 LA REUNIÓ ÉS ESTE DIJOUS

Per necessitats organitzatives, la reunió s'avança a este dijous, 21 de juny, a les 22 h. al bar Soanva (C/ Cristóbal Monterde, 77). Entrepà més gasto, 6 €. Cadascú pot dur-se l'entrepà, per supost.

16-06-2012 L'ASSOCIACIÓ A MORAIRA

El vicepresident, Juan Carlos Costa i els festers Bernat Iborra i Manu Carrión representaran demà a l'associació en la tribuna d'autoritats durant l'entrada de Moraira, localitat que entrà en la UNDEF el mateix dia que nosaltres.

16-06-2012 FORÇA PER A LES NOSTRES XIQUES

Des de l'associació, enviem molta força a nostra na Violant, Lola Juan que ahir va ser operada i a Rosa Villena, que l'operen dilluns.

07-06-2012 noves cites per a l'associaciÓ

Esta vesprada, el candidat a la presidència de la UNDEF i president en funcions, Paco López, presenta el seu programa de cara a les eleccions del proxim 7 de juliol a Llutxent.

Demà, es presenta a Oliva el conveni entre la UNESCO i la UNDEF on s'explicarà per què s'ha presentat la candidatura dels Moros i Cristians a ser patrimoni cultural immaterial de la Humanitat.

07-06-2012 xarrada sobre empleats de la llar

L'Ajuntament d'Alzira convida al fester que estiga interessant a una xarrada que es donarà el pròxim dimarts, 12 de juny, a les 6'30, a la Casa de la Cultura on s'informarà sobre la nova regulació de l'empleat/da de servei de la llar familiar. Se'ns recorda que existeix una nova regulació d'este col·lectiu.

06-06-2012 HA FALTAT EL PARE DE CONCHA VIDAL

Desgraciadament, hui ha faltat el pare de la festera Concha Vidal, sogre de l'expresident Fernando Vera. Es troba al tanatori fins demà. A les 16'30 h. se celebrarà el funeral a l'església dels Sants Patrons.

03-06-2012 ROMERIA A LA MURTA

Per primera volta, l'associació ha acudit de manera organitzada a la Romeria a la Murta. L'any passat tinguérem la sort de que la nostra Na Violant, Mª Ángeles Rodríguez, va fer la primera entrega d'un ramell de flors a la verge. Enguany, quedaren el president David Chordà, la capitana Conxa Morales i la seua parella Manuel i Encarna Sifre per a fer el recorregut a peu des de l'església de Santa Caterina fins al mateix monestir. Entre la comitiva ens trobàrem a Juani, favorita del sultà 2011, Ximo Gomis, el vicepresident Julio Tudela i la seua dona Meli Martín.

Després d'admirar el paratge i el meravellós jardí romàntic (està obert tots els caps de setmana), participàrem a l'ofrena de flors a la Verge de la Murta i dinàrem una molt bona paella.

FOTOS

02-06-2012 REUNIÓ D'AL JAZIRINS

Hui s'ha reunit la filà dels Al Jazirins al bar del Mercat d'Abastos amb el president, David Chordà, qui els ha explicat les condicions d'enguany.

 

 

 

01-06-2012 patrocinadors del concurs de cartells

El concurs de cartells va agafant forma gràcies al patrocini d'Auto Selecció i Metro.

31-05-2012 REUNIÓ D'ANIT

Al casal de Plaça d'Alacant ens vàrem reunir vora una vintena de festers on se'ls va comunicar que hem rebut les bases dels concursos de cartells de Torrent i Santa Pola, la convocatòria de les eleccions a la presidència de la UNDEF que tindrà lloc el 7 de juliol a Llutxent. Hem rebut misiva de les dos candidatures. La de l'actual president ens convidava a la presentació del programa el pròxim dijous, 7 de juny a Bellreguard. A l'endemà, José Fernando Domene donarà una conferència a Oliva.

El delegat de loteries ja té les paperetes i dècims de la del 14 de juliol. Ahir va repartir-ne part i el dimecres, 13 de juny, en repartirà més al bar Soanva, de 20 a 21'30 h.

Li donàrem l'enhorabona a la bandolera Encarna per haver sigut nomenada la Fallera Major de la plaça d'Alacant 2013. Comunicàrem que tenim l'acord fet amb els dos ballets i els tambors de batalla per a desfilar amb nosaltres. La Colla del Tambor moro coneix les condicions i estem a l'espera definitiva de la seua resposta.

Seguim buscant patrocinador per al concurs de cartells. La setmana que ve confirmarem si enguany els festers han de fer definitivament publicitats o no.

Contàrem com de positiu va ser l'assaig que férem amb els mestres i com de bé va eixir la festa del Mig Any i la Cagà del burro. També explicàrem la magnífica acollida que tinguérem a Muro i a Picassent, on desfilàrem els Mercaders i Contrabandistes-Bandoleres.

Diumenge, acudirem alguns festers, encapçalats per la capitana, Conxa Morales, a la Romeria de la Murta. Exposàrem que estem convidats a les entrades del Marítim (divendres, 29 de juny), Castellar-Oliveral (dissabte, 7 de juliol), La Barraca (dissabte, 28 de juliol), Carcaixent (12 d'octubre) i Sant Judes (divendres, 27 d'octubre).

Per a la nostra entrada, avançàrem que hem aconseguit disposar de dos camells.

28-05-2012 loteria per a este dissabte

Per una errada de l'administració, a les paperetes posa que el sorteig és per al dia 6 (que cau dimecres). En realitat hauria de posar 2 de juny. Recordeu que este dijous tenim la reunió on anem a parlar-vos de diversos temes, com les entrades a les que podem desfilar en les pròximes setmanes.

27-05-2012 ENTRADA CRISTIANA DE MURO

El passat 12 de maig tinguérem el plaer de vore l'entrada cristiana. de Muro. Açò és el que puguérem gravar (fins que s'acabà la bateria). Demà penjarem el que ha tret Cor de Festa a Canal 9.

20-05-2012 ENTRADA DE picassent

Ahir tinguérem el plaer de tornar a desfilar a Picassent. Primer gaudírem d'un excel·lent sopar amb els amics de la comparsa Els Llauradors, que també són fallers del Mercat picassentí. Sobre les 11 de la nit arrancà l'entrada. Primer fou la part cristiana on desfilaven les Contrabandistes-Bandoleres, les quals comptaven amb dos incorporacions (esperem que d'esporàdiques s'animen a continuar). Els tambors de batalla ambientaren el ball d'un ballet. En la part final, junt als membres de la Junta Local Fallera de Picassent i davant de filaes de Paterna desfilaren els Mercaders, junt a Maria, directiva de la confraria de la Verge de la Medalla Miraculosa, organitzadora de la desfilada. Ací tenim algunes fotos del sopar previ.

17-05-2012 FINALMENT DESFILAREM A PICASSENT

El dissabte, les filaes de contrabandistes i mercaders i els tambors de batalla cristians desfilaran a l'entrada de Picasssent.

13-05-2012 ENTRADA DE MURO

Ahir per la vesprada, el president, David Chordà; la secretària, Adela López i na Violant, Lola Dasí, estigueren presenciant l'entrada cristiana de Muro. Ací vos deixem unes fotos de la Junta de Festes que es va construir baix la presidència de Pepe Lloret (construït de nova planta, no és un edifici reconstruït) i l'entrada cristiana, on els Maseros feren una gran Capitania, basada en la verema. Esta setmana vos ho mostrarem amb un vídeo.

 

09-05-2012 REPARTIMENT DE LOTERIA

A causa de la nombrosa loteria que falta per repartir (i abonar l'anterior), Juanjo estarà este dissabte, d'11 a 12 h. al Soanva.

08-05-2012 VÍDEO MÉS COMPLET DEL MIG ANY

Gràcies al magnífic reportatge que ens va fer Ribera TV més les imatges que gravàrem des de l'associació, hem aconseguit un complet reportatge de 18 minuts sobre el mig any. A més, també hem penjat la notícia resum de les festes.

 

06-05-2012 REPARTIMENT DE LOTERIA

El dimecres, 16 de maig, Juanjo repartirà la loteria de juny de 20 a 21 h. al bar Soanva (C/ Cristóbal Monterde, 77).


Mostra un mapa més gran

05-05-2012 VÍDEO DE RIBERA TV SOBRE EL MIG ANY

Esta setmana hem eixit a Ribera TV amb una notícia sobre el mig any.

També hem eixit a Las Provincias i El Seis Doble (Conferència i "Cagà")

29-04-2012 la cagÀ SE L'EMPORTAREN ELS AL JAZIRINS

Amb la "Cagà del burro", l'Associació de Moros i Cristians La Vila d'Alzira va acabar de celebrar ahir el seu primer Mig Any Fester al parc d'Aràbia Saudita.

Escoltar declaracions del president, David Chordà, per a El Seis Doble, abans de començar la festa.

Ir a descargar

Abans de soltar la burreta, férem el Nomenament de Na Violant d'Hongria, Lola Juan i la capitana cristiana, Conxa Morales.

A continuació va eixir l'animal al rectangle de 25 per 10 metres dividit imaginàriament en caselles de 50x50 centímetres cadascuna. La divisió final estava reflectida en una plantilla informàtica. Després d'una hora, la burreta va fer les seues deposicions en la segona columna, fila setena, la qual corresponia al número 995. Com tants altres, este número el tenien els Al Jazirins, que reberen el xec de 1.000 euros de mans de Lola i Conxa.

Per acabar el dia dinàrem una fantàstica paella d'Agustín España al casal de Plaça d'Alacant. Va aguantar el temps fins que va ploure a mitja vesprada. Per sort, ja havia acabat tot.

28-04-2012 ASSAIG AMB MESTRES DE CAPS DE FILÀ

Gran matí el que hem passat amb els mestres Juan Ruano i Emilio Pascual, que ens han ensenyat moltíssim.

27-04-2012 MÉS ACTES PER AL CAP DE SETMANA

Tenim organitzats més actes per a este cap de setmana.

Si vos queden cartells de la Cagà, toqueu al 630.142.042 per quedar i recollir-los per penjar-los per la barriada.

DEMÀ, DISSABTE, venen des de València dos mestres, un moro i un cristià, per ensenyar-nos a desfilar, principalment als caps però també a les filaes.

L'assaig serà a les 11 al casal de Plaça Alacant. A les 10 farem esmorzar, enduent-nos cadascú l'entrepà. PER FAVOR, ACUDIU ELS QUE PUGUEU (CONTRABANDISTES BANDOLERES NO TINDRAN CLASSE), PERQUÈ ESTES PERSONES VENEN DE VALÈNCIA.

DIUMENGE, A LES 10, NA VIOLANT, LOLA JUAN, ens convidarà als festers a esmorzar. Este serà al parc de l'Aràbia Saudita. A les 9 hem quedat per a muntar. Els que podeu, acosteu-vos a ajudar i anar fent matinet.

A les 11, començarem la festa de la Cagà del Burro. La primera mitja hora estarem preparant-nos, esperant a que la gent compre participacions i sobre les 11.30 soltarem el burret.

Anirem vestits amb túniques, xilabes i dalmatines.

Vinga, animeu-vos a fer gran la festa que este és el nostre primer mig any i hem de seguir fent història.

27-04-2012 FOTOS D'AHIR

Com ja esperàvem, ahir no va decebre José Fernando Domene, l'assessor històric de la UNDEF, contant-nos la història de la festa dels Moros i Cristians. L'hem gravada íntegra i la penjarem a Youtube d'ací a uns dies.

Per la nit, gaudírem del sopar amb la presència del president de la UNDEF, Paco López, el vicepresident, Pepe Lloret i el delegat a la Ribera, Álvaro Rodríguez, junt al mateix Domene.

26-04-2012 ESTA VESPRADA, INTERESSANT CONFERÈNCIA

L'associació de Moros i Cristians "La Vila d'Alzira" comencem esta vesprada la celebració del seu primer "Mig any fester". L'historiador de la Undef, José Fernando Domene oferirà a les 8 una conferència a l'Arxiu Municipal d'Alzira, sobre la història general de la festa mora i cristiana. En este acte estaran presents el president i vicepresident de la UNDEF, Paco López i Pepe Lloret i el delegat a la Ribera, Álvaro Rodríguez.

COM ARRIBAR A L'ARXIU (punxa per vore'l més gran)

25-04-2012 ENTREVISTA A ALZIRA RÀDIO

El president de l'associació de Moros i Cristians d'Alzira, David Chordà, ha estat entrevistat este matí a Alzira Ràdio per contar què hi ha previst per al primer mig any fester que organitzem.

FOTOS

Ir a descargar

23-04-2012 COMENCEM EL 1R MIG ANY FESTER

Entrem en la setmana del 1r mig any fester. El dijous, a les 8, tenim a les 8, a l'arxiu municipal, la conferència de José Fernando Domene, sobre la història dels Moros i Cristians en general.

Per la nit, sopar (d'entrepà) al casal de Plaça d'Alacant amb la presència del president i vicepresident en funcions de la Undef, Paco López i Pepe Lloret.

Per a dissabte, els mestres de caps moro i cristià, Juan Ricardo Ruano i Emilio Pascual, ens donaran unes classes de direcció i desfilada. Falta concretar el lloc on ho realitzarem. La idea és fer un esmorzar i després les classes.

El diumenge, Na Violant, Lola Juan, convidarà als festers a esmorzar a les 10 del matí al parc de l'Aràbia Saudita. A les 11 començarà la festa de la cagà del burro (dijous cal liquidar les participacions que s'hagen venut). El dijous a la reunió aclarirem si continuarem la festa amb unes paelles, també al parc o a un altre lloc si fa molta calor.

18-04-2012 RECOLLIDA DE LOTERIA

Esta vesprada, se seguirà repartint la loteria del sorteig de maig al bar Soanva (C/ Cristóbal Monterde, 77), a prop d'on es planta la falla Ausiàs March, de 8 a 9.

09-04-2012 NOTÍCIES PER A ESTA SETMANA

El dimecres, 11 d'abril, es repartirà la loteria del sorteig de maig al bar Soanva (C/ Cristóbal Monterde, 77), a prop d'on es planta la falla Ausiàs March. La directiva es reunirà finalment dijous per organitzar el mig any fester en què tindrà lloc la conferència sobre la història dels Moros i Cristians el dijous 26 i la segona cagà del burro el dia 29.

01-04-2012 PREGÓ DE SETMANA SANTA

La Junta de Germandats i Confraries ens va convidar al Pregó de Setmana Santa que va fer el Cronista oficial de Casinos, José Salvador Murgui. Aprofitàrem per fer-nos unes fotos amb els nostres amics, els clavaris Majors, Javier Paños Cortés i Immaculada Bartolomé.

 

 

 

01-04-2012 CONFERÈNCIA EL 26 D'ABRIL

L'historiador José Fernando Domene ha confirmat que el pròxim 26 d'abril, dijous, oferirà a les 8 de la vesprada, possiblement a l'Arxiu Municipal, una conferència sobre la història general dels Moros i Cristians.
Dies després, el diumenge, celebrarem al parc de l'Aràbia Saudita, la 2ª cagà del burro.

01-04-2012 FOTO DEL GUANYADOR
DEL CONCURS DE CARTELLS

El guanyador del concurs de cartells, David Pérez Parga, ens ha enviat una fotografia amb la creació amb què guanyà el segon concurs de cartells organitzat per l'organització.

 

 

 

 

01-04-2012 aniversari de la desapariciÓ dels templaris

El diari Levante-EMV i el seu periodista, Rafel Montaner, ens ha oferit hui este article sobre el Temple a València.

El 22 de març de 1312, fa 700 anys, el Papa Climent V signava la butlla «Vox in Excels» amb la qual liquidava l'orde del Temple després de cinc anys de persecució inquisitorial. Malgrat els segles transcorreguts, una aurèola de misteris i ritus ocults encara envolta el procés que va portar a la foguera a la majoria dels «cavallers de Crist» sota l'acusació d'heretgia. Una «mitologia sense fonaments» per al catedràtic d'Història Medieval de la Universitat, Enric Guinot. El principal expert en la baixa edat mitjana valenciana recalca que després d'esta Causa general impulsada sota els auspicis de Felip el Bell (El Hermoso) «només hi ha una lluita pel poder entre el rei gal i els templers».

El Temple era una de les ordres militars amb més influència en la Corona d'Aragó, de fet els frares guerrers van ser els encarregats d'educar el futur Jaume I quan amb només cinc anys va ser enviat al castell de Montsó (Osca) en la primavera de 1214. Feia sis mesos que s'havia quedat orfe en morir el seu pare, Pere I el Catòlic, en la Batalla de Muret. Des de llavors la llegenda del Conqueridor va unida als templers, que no només van aportar fons a les seves campanyes sinó que van lluitar braç a braç amb ell en la presa de Mallorca (1229) i en les quatre guerres entre 1233 i 1258 en què es va forjar el Regne de València.

Mestres del Conqueridor
No obstant això, l'historiador assenyala que la influència templera a la conquesta valenciana va ser més qualitativa que quantitativa enfront del pes de les hosts nobiliàries i les milícies urbanes: «Parlem d'un contingent format per unes desenes de cavallers, ja que la majoria de frares guerrers estan a Terra Santa ». «Això sí-afegeix-, es tracta de professionals de la guerra que sempre acompanyen el rei i mantenen una fidelitat absoluta a la corona, ja que el monarca ha estat criat per ells».

En agraïment a este suport, Jaume I no s'oblida del Temple en el Llibre del Repartiment. L'ordre, que ja acumulava 27 senyorius rurals i urbans a la Corona d'Aragó, rep tres xicotetes comandes en el nou regne cristià: una a València, que incloïa l'alqueria de Montcada, una altra a Borriana i el castell de Xivert.

L'empremta templera al Cap i casal perviu en el nom del palau que acull la Delegació del Govern, un edifici del XVIII que s'alça sobre l'antiga casa i església del Temple. El tros de ciutat que van rebre entre les portes de la Xerea i Bab-al-Zaqar-l'entorn de l'actual carrer Governador Vell-, va passar a dir-se barri del Temple. L'església templera comptava amb un cementeri, que encara no ha estat trobat, sobre el qual hi ha pergamins amb una vintena de donacions de nobles i burgesos inhumats allà.

Guinot compta que al segle XIII «no consta una actuació política i militar significativa del Temple al Regne de València». L'investigador parla d'una presència «de 25 frares guerrers en 100 anys», que mai estan junts, «com a molt hi ha dos o tres per encàrrec».

Regne del Temple dins del Regne
Tot canvia el 1294, «quan a través de dues operacions de gran envergadura - la compra del castell de Culla per mig milió de sous i la permuta dels seus béns, rendes i drets a Tortosa que ofereixen a Jaume II pel castell de Peníscola-, forgen l'Estat senyorial més gran de tot el Regne de València en fer-se amb més de la meitat del Maestrat de Castelló ».

No s'ha establert del cert el perquè el Temple va donar «este enorme salt en presència territorial que el porta a aconseguir un poder significatiu al Regne de València», diu Guinot. El fet que el Maestrat es convertisca en zona de transhumància fa pensar que l'objectiu fóra «assegurar-se una zona de pastura prop dels seus grans senyorius de Catalunya i Aragó».

Els templers gaudirien tot just 13 anys del seu regne dins del Regne de València. El 13 octubre de 1307, Felip el Bell, amb el suport del Papa, va desencadenar la cacera de frares guerrers. Dos mesos després, Jaume II el Just, després d'una denúncia de l'Inquisidor general, ordenava des de València la detenció dels templers de la Corona d'Aragó i el seu trasllat al convent de Sant Domènec del Cap i Casal per a ser interrogats, mentre decretava l'embargament de seus béns. Encara que van patir presó, continua Guinot, «els templers de la Corona d'Aragó no van acabar a la foguera, simplement van ser 'jubilats' en ser retirats a convents amb una pensió anual fins a la seua mort».

Al Regne de València la causa contra el Temple tardaria a tancar-se, ja que Jaume II es va negar a acatar el mandat de Climent V que tots els béns templers passaran a l'altra gran ordre militar, la de Sant Joan de l'Hospital. Este transvasament suposava convertir els hospitalaris en el poder senyorial més fort de la Corona.

L'estira i arronsa del Just amb el Papa no es va resoldre fins a la mort del pontífex el 1317. El seu successor, Joan XXII, va acceptar que els béns del Temple i dels Hospitalaris es fusionaren en una nova ordre militar exclusiva del Regne de València, la de Santa Maria de Montesa, que quedava sota la total influència de Jaume II.

30-03-2012 REUNIÓ D'ANIT

Anit rebérem abans de la reunió al primer candidat a la presidència de la UNDEF, Vicent Silvestre, de Bocairent, qui ens exposà les seues idees per a desenvolupar en cas de ser elegit el pròxim 7 de juliol a l'assemblea de Llutxent.

Posteriorment, contàrem com s'havia desenvolupat la reunió amb l'alcaldessa, Elena Bastidas, el passat 6 de març. Explicàrem el bon matí que passàrem diumenge passat amb els amics de la Barraca d'Aigües Vives. Hem parlat de participar el 28 de juliol a la seua desfilada amb una filà mora, una cristiana i una contrabandistsa.

El delegat de loteria, Juanjo Martí, va abonar els premis de les paperetes obtinguts en l'últim sorteig. Si teniu dècims, aneu directament a l'administració a cobrar-ho. El dimecres, 11 d'abril, es repartirà la loteria del sorteig de maig al bar Soanva (C/ Cristóbal Monterde, 77), a prop d'on es planta la falla Ausiàs March. Prèviament, la directiva es reunirà per organitzar la segona cagà del burro.

Esta festa es tornarà a fer al parc de l'Aràbia Saudita però serà diumenge 29 d'abril, a les 11 del matí. Una hora abans, na Violant 2012, Lola Juan, convidarà als festers a l'esmorzar. Hi haurà entrepans, barra i discomòbil per ambientar el matí. Es planteja la possibilitat de quedar-nos a dinar.

Poseu-vos en contacte amb el president (630.142.042) per recollir les paperetes que cal vendre obligatòriament. Com l'any passat, necessitem vendre un mínim de 3 per fester per a cobrir les despeses del premi i organització. A partir de la 4a un euro de la papereta serà per al fester. Dels beneficis, el 80% serà per a la capitania i el 20% per a l'associació.

La pròxima reunió general serà el dijous 26 d'abril, al casal de la falla Plaça d'Alacant.

26-03-2012 MIG ANY FESTER DE LA BARRACA D'AIGÜES VIVES

Ahir diumenge ho passàrem d'allò més bé amb els germans de la Barraca, que celebraven el seu mig any fester. Vos deixem un vídeo resum.

23-03-2012 REPARTIMENT DE LOTERIA I PRÒXIMA REUNIÓ

El pròxim dilluns, el delegat de loteries, Juanjo Martí, estarà al bar Forners de Sant Roc de 8 a 9 per entregar les paperetes i dècims que s'havien encomanat per al sorteig d'abril.
El que sobre serà el que es podrà repartir extra. Serà dijous, a la reunió a la falla plaça d'Alacant. Es repartiran les butlletes que cal vendre per a la cagà del burro que farem el diumenge 29 d'abril al parc de l'Aràbia Saudita pel matí. Eixe dia celebrarem per primera volta el mig any fester.

Ara ja han acabat les benvolgudes falles i fa millor oratge. Vos esperem.

10-03-2012 HA TOCAT LA LOTERIA

El sorteig d'ahir ha donat un pessiguet a l'associació. El número 18.869 ha estat premiat amb 5 € per euro. Pel dècim donen 60 euros i per papereta, 10, al que caldrà afegir els dos euros del 28.412, del que tornen els diners.

07-03-2012 REUNIÓ AMB L'ALCALDESSA

Alguns membres de la directiva es reuniren ahir amb l'alcaldessa d'Alzira on li comunicàrem oficialment la nostra admissió en l'UNDEF, la col·laboració que s'està establent amb els amics de la Barraca d'Aigües Vives i l'agermanament que es durà a terme amb el Marítim de València. També comentàrem la situació del local social i aspectes de l'organització del mig any fester.

 

17-02-2012 DIJOUS, REUNIÓ ORDINÀRIA

Dijous que ve, 23 F, farem la reunió ordinària al casal de la falla Plaça d'Alacant. Recordeu que cal liquidar la loteria per poder recollir la del mes d'abril. També es comunicarà l'estat de la quota de cada fester per tal que tots estiguen al corrent del primer trimestre.

12-02-2012 JA PERTANYEM A LA UNDEF

Hui ha sigut un dia que passarà a la història de la nostra festa. L'assemblea de la Undef (Unió Nacional d'Entitats Festeres) ha aprovat la nostra candidatura per incorporar-nos. Això és senyal que ho estem fent bé i una gran responsabilitat per a continuar treballant per la festa dels Moros i Cristians. Enhorabona també a Moraira i Ròtova, que també han entrat.

09-02-2012 PLEITESIA A IRIS FERRER

La comparsa de Contrabandistes-Bandoleres va retre pleitesia a Iris Ferrer, filla de la cap contrabandista, Rosa Villena, qui enguany és Fallera Major de Sant Roc.

04-02-2012 REPARTIMENT DE LOTERIA

El pròxim dijous, 9 de febrer, el delegat de loteries, Juanjo Martí, estarà al bar Forners de Sant Roc, de 8 a 9, per a repartir la resta de loteria, tant participacions com els dècims.

04-02-2012 ASSEMBLEA NACIONAL DE LA UNDEF

El cap de setmana pròxim, l'associació estarà present a l'assemblea nacional que anualment organitza la UNDEF (Unió Nacional d'Entitats Festeres). El diumenge, a l'auditori Antonio Cabeza de Paterna presentarem la nostra candidatura a integrar-nos en esta organització, el que és senyal de que estem fent les coses bé per la festa.

24-01-2012 NOTÍCIES DE L'ASSOCIACIÓ A FITUR

Ribera TV ha tret la nostra associació en una notícia del divendres, 20 de gener i altra el dilluns 23, sobre la nostra presència en Fitur.

22-01-2012 LA FESTA A FITUR

Després de 10 hores d'autobús, els 22 membres de l'associació (13 contrabandistes-bandoleres, 7 moros, Na Violant i la festera col·laboradora, Fina Valiente) tornaren ahir de Madrid, de promocionar la nostra festa en Fitur, la Fira Internacional de Turisme. Férem dos desfilades, una d'elles amb la novetat de la fira, el robot creat per la Universitat Jaume I de Castelló, que actuà com a cap de filà. Prompte tindrem imatges. Mentre, ací vos deixem algunes fotos.

Fins i tot va eixir una imatge nostra a Televisió Espanyola. Ho podeu vore en este enllaç, a partir del minut 28'40".

20-01-2012 informaciÓ DE LA REUNIÓ D'ANIT

La quota de l'associació ha pujat 10 euros: 150 per als hòmens i 90 per a les dones, trage a banda. El motiu és que la subvenció de l'ajuntament ha baixat de 2.400 a 1.200 euros.
En la reunió del 23 de febrer cal tindre abonat 50 euros (per home) i 30 per dona. Si en març no s'està al dia se li aplicarà un recàrrec de 5 euros.

Ahir es va repartir la loteria de març. Esta s'haurà de liquidar completament el 23 de febrer o no es rebrà la d'abril.
El dimecres, 9 de febrer, Juanjo estarà al bar Forners de Sant Roc per a repartir els dècims (a hores d'ara encara no estaven fets) i paperetes a qui li puga faltar.

Dissabte anem a Fitur. Tenim completa la filà mora i la contrabandista-bandolera. A la fi no anirà una cristiana. Cal estar a les 5'45 a la plaça del Regne per a marxar a les 6. Arribarem sobre les 11. Desfilarem. La Diputació ofereix un picnic per a dinar. Posteriorment tornarem a desfilar i sobre les 5 agafarem l'autobús per arribar a Alzira sobre les 10 de la nit.

Respecte a les publicitats que cal fer per filà, s'ha decidit que cada 8 festers (una filà) es faça 3, de tindre 12 festers, 4. Per 16 festers (o dos filaes), 6 i per 20 festers (7).

El diumenge 29 d'abril organitzarem la 2a Cagà del Burro per a recaptar fons per a la Capitania. Eixa setmana tractarem d'organitzar més actes pel mig any.

El 12 de febrer anirem a Paterna a l'assemblea nacional de la Undef on es plantejarà la nostra incorporació a este ens. Enguany, el cost de l'assegurança ha abaixat de 6'80 a 1'80 euros per fester.

09-01-2012 dijous no es repartirÀ LA LOTERIA

Perquè els festers tingueu més temps per a vendre la loteria, hem decidit que en febrer no fem loteria i que el primer sorteig serà el de març. Això sí, estes paperetes es repartiran en la reunió que tindrà lloc el dijous, 19 de gener, al casal de la falla Plaça d'Alacant. S'haurà de liquidar, improrrogablement, el 23 de febrer.

09-01-2012 FESTERS PER ANAR A FITUR

El pròxim 21 de gener, viatgem a Madrid per a promocionar la nostra festa a Fitur, la Fira Internacional del Turisme. Hem de fer unes desfilades i per part de la regidoria els agradaria que desfilàrem els tres bàndols. Com sempre, les Contrabandistes-Bandoleres ja han dit que aniran 9 festeres. Necessitem saber si podeu vindre alguns moros i cristians. Hem de fer dos filaes de 7 i el cap. Anirem amb els trages de Mercaders i amb les túniques cristianes.

Eixirem a les 6 de la matinada des d'Alzira per arribar sobre les 11 i desfilar allà les 12'30. Faríem altra desfilada abans de dinar i altra sobre les 15'30 h. A les 5 agafaríem l'autobús per estar a Alzira a les 10 de la nit. Sabem què és pesat però és un esforç que hem de fer entre uns quants per a promocionar-nos. Telefoneu al 630.142.042 per dir si podeu vindre.

30-12-2011 commemoraciÓ DE LA CONQUESTA DE JAUME I

L'associació ha participat en l'acte del 769 aniversari de la conquesta de la nostra ciutat per Jaume I. Han representat a l'associació el president, David Chordà; el vicepresident, Julio Tudela i els directius Adela López, Meli Martín i Juan Borràs.
En els pròxims anys participarem més activament en esta festa que nosaltres rememorem cada primer dissabte d'octubre.

A les 6, es va baixar la bandera d'Alzira i es va eixir en processó cívica des de l'Ajuntament, passant pel carrer Major Santa Caterina, l'avinguda Luis Suñer, els carrers Xúquer, Joanot Martorell i doctor Francisco Bono fins arribar a l'església de Sagrada Família, on es va fer el Te Déum.

A continuació, la comitiva es traslladà a la plaça de Sant Judes on es va dipositar la corona de llorer al rei Conqueridor. A l'Ajuntament es van entregar les insígnies d'or de la ciutat a l'Associació Afaradem, en la modalitat d'Humanisme; a l'Associació Empresarial d'Alzira, en la categoria d'Activitats Empresarials; a Vicent Cucarella, en la modalitat d'Esports i al doctor Juan Antonio Avellana, en l'apartat d'Activitats Diverses. Enhorabona als guardonats!!!

29-12-2011 REUNIÓ AMB EL REGIDOR DE FESTES

El president, David Chordà, es va reunir ahir junt al seu homònim de la Junta de Germandats i Confraries, Vicent Fàbregues, amb el regidor de turisme, Rafa Fita, el director del Muma, Agustí Ferrer i el tècnic de turisme, Pedro Benedito, per tal d'organitzar la participació a Fitur el pròxim 21 de gener.

 

 

22-12-2011 res a la LOTERIA

No ens ha tocat res a la loteria de Nadal. La pròxima reunió serà el 19 de gener (NO EL 26). Aleshores es repartirà la loteria de febrer. És molt probable que un altre dia abans també es faça repartiment.

18-12-2011 SOPAR DE NADAL

Anit gaudírem d'una excel·lent vetllada on participaren 4 moros (tots quatre mercaders) i fins a 40 cristians. Tot i que les expectatives feien pensar que enguany hi hauria menys comensals, a la fi repetírem la xifra de l'any passat (això sí, més descompensada en quant a bàndols). Durant les breus paraules del president, s'anuncià que la reunió del mes de gener serà el dijous 19 de gener.

14-12-2011 HUI, ÚLTIM DIA PER RECOLLIR LOTERIA

Recordeu que esta vesprada, de 20 a 21'30 h., Juanjo Martí estarà a la cafeteria Babel per acabar de repartir la loteria de Nadal. També estarà el delegat de festes, Juanma Duque, per a recollir els diners de reserva de places del sopar de Nadal que farem el dissabte al casal de la Falla Plaça d'Alacant. El preu del sopar és de 15 euros. Després hi haurà festa amb barra a preus populars, els ingressos dels quals seran per a l'Associació.

06-12-2011 notÍCIA DE LA CAPITANIA

Diversos mitjans de la nostra ciutat i Ribera Televisió s'han fet ressò de la notícia del nomenament de la nostra Capitana. Ací teniu el vídeo:

27-11-2011 TROBADA D'ASSOCIACIONS

L'associació ha participat a la 3a Fira d'Associacions organitzada per la regidoria de joventut de l'Ajuntament d'Alzira. Gràcies als Alborxins i Mercaders que formaren la filà mora i les contrabandistes bandoleres que mostraren al públic present les seues evolucions, les quals les podem vore en este vídeo.

25-11-2011 CONCHA MORALES, CAPITANA CONTRABANDISTA
dAVID CHORDÀ, REELEGIT PRESIDENT

En la reunió ordinària celebrada anit, David Chordà va se reelegit com a president després de ser l'únic candidat que es va presentar i fóra ratificat amb una votació de confiança. Però la part més important va ser conéixer que seguim tenint nous festers: tres Mercaders (Pepe Jordán, Miguel Tudela i Luis Alcázar), una contrabandista (Mer Mas Cerveró, dona del mercader Tomás Castany) i una nova filà, les Corsàries del Xúquer (a la que passen Celia Tejada i Mari Barberà, tornen a la festa Eva Adán i Eva Calatayud i s'incorporen Rosa Adán, Luisa Martínez i Trini).

Recordàrem que el 29 d'octubre l'associació va retre homenatge a les Falleres Majors d'Alzira participant en les seues presentacions.

El sopar de Nadal se celebrarà el 17 de desembre al casal de la falla Plaça d'Alacant i agraïrem que se cedira la barra a l'associació per obtindre ingressos. Este sopar costarà 15 euros i es podrà reservar (al temps que es paga) els dimecres 30 de novembre i 7 i 14 de desembre al bar Babel (antic Bellisca), carrer Gabriela Mistral, a 100 m. del Goya, de 20 a 21'30 h. Durant eixos dies es podrà recollir la loteria de Nadal. El 14 serà l'últim dia per a tornar-la i el dia 17 també es podrà pagar.

Es va nomenar a la primera capitana de l'associació. Serà la contrabandista Concha Morales.

Informàrem de la participació de l'associació al dia de la Bandereta de la Creu Roja el 5 de novembre. El dia 19 anàrem a la primera trobada de festes de la província de València, a Paterna, on se'ns comunicà que l'Assemblea Nacional de la UNDEF serà l'11 i 12 de febrer i on tenim presentada la candidatura per a entrar com a membres d'ella. Per últim, recordàrem que dissabte 26 desfilàvem a les 11'30 a la Fira d'Associacions d'Alzira.

Llegírem la carta de presentació de la nova presidenta de la Junta contra el Càncer, Mariví Ferragut i contàrem que el sopar contra el càncer tindrà lloc el 9 de desembre. Qualsevol persona pot acudir. El preu del ticket és de 35 euros i es pot adquirir a la seu de la Junta, a la plaça Cassassús (antic edifici del Cefire, a prop del forn de Camarena). També a alcaldia tots els matins.

La Falla El Mercat ha organitzat una actuació de Xavi Castillo amb l'obra Jordiet contraataca, el 23 de desembre a La Masia.

L'últim punt va ser l'elecció a la presidència. L'única candidatura va ser la presentada per David Chordà, qui va ser reelegit per aclamació. La directiva estarà formada per Juan Carlos Costa i Julio Tudela com a vicepresidents; Adela López (secretària), Agustín España (tresorer), Juanjo Martí (delegat de loteria), Juanma Duque (delegat de festes), Lola Juan (delegada de protocol), Rosa Villena (delegada de fèmines), Maite Navarro (delegada de joventut), Bernat Iborra (delegat de cultura i relacions externes), Kike Botella (delegat d'instal·lació elèctrica). Vocals: Juan Borrás, José Arribas, Pepe Palau, Pepe Jordán, José Gabriel Piera, Juan Gómez i Meli Martín.

22-11-2011 dijous, reuniÓ

Vos recordem que la reunió mensual tindrà lloc este dijous al casal de la falla Plaça d'Alacant. Si no aneu a poder vindre, demaneu al vostre cap de filà la loteria de Nadal que voleu (la farda és per a la vostra quota). Necessitem saber si vindreu al sopar de nadal, que serà el dissabte 17 de desembre. Confirmeu-ho també dijous.
Cal també que comuniqueu si pertanyeu a l'associació ja que es consi dera que sols són festers els que ja ho han dit.
No falleu a la reunió perquè tenim moltes notícies que donar. El sopar és de baix braç.
D'altra banda, el dissabte és la Fira d'Associacions on col·laborem, com l'any passat amb una xicoteta desfilada per la plaça Major, en xilaba/túnica. M'acaben de comunicar que s'havia de canviar l'horari i serà a les 11'30 quan desfilarem.
Els que em diguéreu que sí podíeu vindre a la 1, confirmeu-me si podeu a les 11'30. La resta digueu si podreu vindre per a fer-nos una idea de quants en serem.

19-11-2011 ALZIRA A LA PRIMERA JORNADA
DE MOROS I CRISTIANS DE LA PROVÍNCIA DE VALÈNCIA

Ens hem sentit orgullosos de pertànyer a la festa alzirenya que hui ha sigut posada com a exemple pels diversos directius de la UNDEF durant la primera trobada de festes de Moros i Cristians de la província de València. Hem escoltat una interessantíssima conferència sobre la història de la festa en general que portarem a Alzira.

 

 

11-11-2011 desfilada a la trobada d'associacions

Recordem que la pròxima reunió seguirà sent al casal de la falla Plaça d'Alacant. En l'anterior reunió quedàrem que el sopar de Nadal el farem allí també el dissabte, 17 de desembre. Els beneficis de la barra aniran a parar a l'associació, gràcies a la iniciativa dels festers de Creuats Riberencs.

D'altra banda, el 26 de novembre se celebra la segona trobada d'associacions juvenils d'Alzira on ens han demanat col·laboració, com l'any passat. Constaria d'una desfilada per la plaça amb túniques/xilabes/ contrabandistes. Desfilaríem sobre la 1 del migdia (l'any passat va ser a la 1'30 i quedava menys gent que mitja hora abans). És una bona oportunitat de donar-nos a conéixer a molta gent que potser encara no conega de nosaltres.
Digueu-me qui podeu vindre (encara que ens hagem de juntar gent de diferents filaes).

09-11-2011 recollida de la loteria

Després que poca gent acudira a per la loteria de Nadal, s'ha comunicat als caps que s'encarreguen de saber quanta loteria volen els festers de la seua filà per a canalitzar la petició al delegat de loteria. Engarregueu-la al vostre cap.

06-11-2011 DImarts, recollida de la loteria

Recordeu que el dimarts, de 20 a 21 h., el nou delegat de loteria, Juanjo, repartirà les paperetes i dècims per al sorteig de Nadal al bar Forners de Sant Roc.

06-11-2011 VÍDEO DE LA TROBADA

Entre les moltes coses que gravem de la festa, encara teníem algunes pendents d'editar. Ací teniu un resum de com transcorregué la visita a la Vila, prèvia a l'acte de la Trobada de Festes de la Ribera i la primera Cagà del Burro.

06-11-2011 festa de la bandereta

Ahir vàrem tindre una altra experiència col·laborant amb la Creu Roja en la Festa de la Bandereta. Gràcies a Adela i Meli per la col·laboració estant quatre horetes en el cantó de Sants Patrons/Plaça del Regne on bufava ventet però ajudant a una causa solidària.

FOTOS

 

03-11-2011 DISSABTE, dia de la bandereta de creu roja

Seguim estant presents cada volta més a la societat alzirenya.
Ens han telefonat de la Creu Roja dient-nos que cada any contacten amb una associació perquè col·labore en el dia de la bandereta de Creu Roja i enguany han pensat en nosaltres. Ens han demanat la col·laboració de dos persones per estar este dissabte, de 9 a 14 h. en una taula de la ciutat. Una persona pot anar de 9 a 11'15 i a partir de les 12'30 o la 1 fins les 2. Alguna/nes persona/nes podríeu estar durant el matí (no fa falta que siga totes les hores, podríeu alternar-vos però que sempre estiguérem un parell de persones allí com a mínim)? Envieu un correu a junta@morosicristiansalzira.com o telefoneu al 630.142.042.

03-11-2011 vÍDEO DE SANT JUDES

El 26 d'octubre desfilàrem junt als amics de la festa de Sant Judes.

03-11-2011 ALTRE VÍDEO

Ja podem vore també la pleitesia del nostre president, David Chordà i na Violant, Mª Ángeles Rodríguez, a la Fallera Major d'Alzira, Paula March Borrás.

02-11-2011 DISSABTE, VISITA A ALCOI

La regidoria de Cultura i el Museu Municipal d'Alzira han organitzat per a dissabte la visita a l'exposició "La Llum de les Imatges: Camins d'Art Alcoi 2011".
Esta exposició agrupa 250 obres de 36 poblacions de les comarques de l'Alcoià i el Comtat. La visita recorrerà la capella de l'antic asil de pobres i ancians desemparats, l'església de Santa Maria i la capella de la Mare de Déu dels Desemparats.
L’eixida de l’autobús serà a les 9 del matí des de la Plaça del Regne d'Alzira. La tornada està prevista sobre les 7’30 de la vesprada. El preu és de 17 euros en què s’inclou l’autobús, l’entrada guiada a les exposicions i menjar).

De vesprada es visitarà el Centre d'Interpretació Turística i el Museu Alcoià de la Festa dE Moros i Cristians.
Per inscriure’s, cal anar al MUMA fins al dijous 3 de novembre. L'horari d'atenció és, de dimarts a dissabte, d'11 a 1 hores i de 5 a 8. Tenen més informació als telèfons 96 201 76 49  i 201 83 59. També mitjançant el correu electrònic museu@alzira.es.

02-11-2011 NOU VÍDEO

Podem vore la pleitesia del nostre Sultà, Ximo Gomis i na Violant, Mª Ángeles Rodríguez, a la Fallera Major Infantil d'Alzira, Maria Sanchis.

30-10-2011 PRESENTACIONS DE NOSTRES FALLERES MAJORS

L'associació ha estat present este cap de setmana en les presentacions de les Falleres Majors d'Alzira, Paula March i Maria Sanchis.

 

 

 

29-10-2011 repartiment de loteria

El 8 de novembre, de 20 a 21 h. es repartirà la loteria de Nadal al bar Forners de Sant Roc. Es faran paperetes de 5 euros i dècims amb els números 28.412 i 18.869.

29-10-2011 sopar de nadal

El dissabte 17 de desembre farem el sopar de Nadal a la falla Plaça d'Alacant. En uns dies vos anunciarem el menú. El cost estarà al voltant dels 12 euros.

28-10-2011 reuniÓ D'ANIT

El president David Chordà va fer balanç de festes, de les que feia un balanç positiu perquè tots els actes foren un èxit: el pregó multitudinari, l'entrada falsa amb més públic que mai, l'olla mora amb més de 500 persones, l'entrada on el nivell de les bandes va ser el millor dels últims anys i en general va ser del gust del públic. A més, la tribuna va estar plena. El president va agrair la presència de Junta Local Fallera, Junta de Germandats i Confraries, confraries de Sants Patrons i la Verge del Lluch i la Coordinadora de Festes de Barris i Partides. L'arcabussada es va completar amb l'acte de benedicció i ofrena de flors als peus de Santa Catarina. El mercat medieval va estar ple i gent que encara no ens coneixia, va saber de la nostra existència quan passàrem amb els arcabussos.

En previsió per a l'any vinent, s'ha demanat a l'Ajuntament que no es programe cap boda durant els dies de festes perquè es puga instal·lar de nou el mercat medieval. També s'ha sol·licitat l'auditori de la Casa de la Cultura per a la presentació de càrrecs i el claustre per a l'exposició de cartells.

David Chordà va agrair la convidada del sultà Ximo Gomis al sopar de caps de filà.

A més, va presentar la seua candidatura a la reelecció i va informar que en la reunió del 24 de novembre s'han de comunicar les possibles candidatures i eixe dia s'elegirà el president. Per a una major operativitat, va plantejar que els mandats foren de dos anys.

Per als festers en actiu, es va plantejar que la quota estiga dividida en tres terminis. En febrer hauria d'estar pagat 50 euros (en diners i/o loteria. 30 en el cas de les dones), en maig altres 50 (30) i en setembre liquidar els 40 (20) restants. De no fer-ho, es planteja afegir 15 euros d'extra en cada quota i si no es paga res, fins setembre, que la quota s'eleve a 180 euros. És una manera de que l'associació tinga diners durant tot l'any però sobretot que el fester vaja pagant poc a poc i quan arribe setembre no tinga una gran càrrega econòmica.

Es va comunicar la decisió presa després de la reunió en què es tractà el tema Alí Ben Bufat-Les Granotes. Es considera que després de festes, l'associació no té festers i cada any s'haurà de formalitzar l'alta de cadascú. Per la qual cosa, estos festers podran reingressar a la festa si així ho desitgen. A tots els caps de filà s'ha repartit un full on els festers d'enguany sols han de posar el nom i signar. En ell es comprometen a assumir el cost íntegre de la quota per si es donen de baixa al llarg de l'any. Segons el mes que siga, es cobraria la part proporcional.

Vàrem agrair a la falla plaça d'Alacant la cessió del casal per a fer esta i les pròximes reunions i a la festa de Sant Judes, on desfilàrem el dimecres, 26 d'octubre, junt als seus festers en una entrada mora i cristiana.

El regidor de fires i festes, Rafa Fita, ens va comunicar que la regidoria vol potenciar la festa de Moros i Cristians i dedicarà al complet l'estand. A més, ens ha demanat que viatgem a finals de gener per a desfilar.

Es recorda que els tècnics de la regidoria ens van tindre en compte en elaborar el calendari municipal ja que en el mes d'octubre varen posar les rajoles de la Casa Alós on es pintaren figures de moros.

Este cap de setmana participarem a la presentació de les Falleres Majors d'Alzira. Na Violant, Mª Ángeles Rodríguez, acudirà a les dos. En la major estarà acompanyada pel president, David Chordà i en la infantil pel sultà, Ximo Gomis.

Anem a elaborar el dossier per a justificar la subvenció de 300 euros que ens van donar per a la primera trobada. Este acte va tindre conseqüències positives ja que va agradar molt a la UNDEF, que espera que presentem de nou el dossier demanant la incorporació.

Del 4 al 6 de novembre es fa Expofesta a Alacant. Una delegació de l'associació anirà a visitar-la i recomanà als festers visitar-la per a vore possibles trages per a l'any vinent.

L'ajuntament d'Alzira durà a terme en 2012 un nou pla de treball on deu persones es formaran en restauració i manteniment d'interiors d'edificis. A més de reformar les instal·lacions d'IDEA també es rehabilitarà l'alberg de transeünts, de manera que el pròxim any tindrem el nostre primer local.

El pròxim dimecres ens reunirem amb el representants de l'SGAE.

27-10-2011 GRÀCIES ALS FESTERS DE SANT JUDES

Anit gaudírem d'una molt bona estona amb els festers de Sant Judes Tadeu, amb el que va ser una nova experiència festera per a molts d'ells, en eixir desfilant pels seus carrers vora 30 anys després des que ho feren alguns d'ells. Ací podeu vore algunes de les moltes fotos que ens feren.

FOTOS

Article a El Seis Doble

26-10-2011 HUI DESFILEM A SANT JUDES

Una filà mora, una cristiana i una de contrabandistes-bandoleres desfilarà esta vesprada, a les 8'30, pels carrers de la barriada de Sant Judes, dins de les festes que se celebren fins divendres.

 

 

 

 

24-10-2011 la festa al calendari municipal

Tots els mesos de desembre, centenars d'alzirenyes s'afanen per tindre el calendari que edita l'ajuntament d'Alzira. Enguany l'han dedicat als rajols que hi ha a la Casa Alós i que s'estan restaurant, en una de les fases de recuperació d'este espai per ampliar el Museu Municipal (MUMA). Per a fer referència a la nostra festa, en octubre posaren les rajoletes on es mostren unes imatges de moros.