MARXA CONJUNTA

Des de 2019 totes les bandes de música interpreten conjuntament una marxa o pasdoble amb un director convidat.

2023
Gaspar Ángel Tortosa Urrea
75 aniversario de los Andaluces de Villena
2022
José Grau Benedito
L'Ambaixador Cristià
2021
David González Sanjuán
75 aniversario de los Andaluces de Villena
2019
Alberto Sánchez Castillo
Moros Espanyols

 

MÚSICA ALZIRENYA

Tot i no ser una ciutat amb una tradició festera centenària ni tan sols de diverses dècades, Alzira ja comença a comptar amb una interessant quantitat de peces musicals creades per compositors alzirenys o dedicades a filaes i festers de la capital de la Ribera Alta.

Pepe Grau és el compositor amb més guardons en esta modalitat de composició. Dos estan dedicades a Alzira, la marxa mora AL-JAZIRAT SUQUAR, guanyadora del premi del jurat popular en el X Concurs de Composició de Música Festera d'Altea en 2009 i ALIASIRE, primer premi del I Concurs de Composició de Música Festera “Ciutat de València” en 2008. Prèviament, en 2007, va dedicar a les seues filles sengles marxes. Una mora a JUDITH, que va aconseguir el Primer Premi del IV Concurs Nacional de Composició de Marxes Mores i Cristianes “Vila d'Alaquàs” i d'altra cristiana, YAIZA, primer premi del XIII Concurs de Composició de Música Festera de Callosa d'en Sarrià. En 2016 guanyà el premi del jurat i dels músics del I concurs de composició de música festera d'El Verger (Alacant) amb la marxa mora que posà per nom SULTÀ MERCADER, dedicada al Sultà alzireny 2016, tristament desaparegut el 19 de març del mateix any, Juan Borrás Escribà.

En este mateix concurs, el músic alzireny Javier Marimón va guanyar el premi del públic en la modalitat de fanfàrria amb la peça JUAN BORRÀS, SULTÀ MERCADER.

En 2014, el músic carcaixentí Rai Delgado va compondre la marxa cristiana TAFANERS 2014, dedicada a la filà Cavallers Conqueridors del rei en Jaume.

El músic alzireny José Beteta va compondre en 2013 el pasdoble fester DES DELS BANYETS, en honor del Capità Cristià de Muro d'Alcoi, Saoro Balaguer i en 2016 el pasdoble contrabandista ANDRIU per a Andrea Calatayud Climent.

En 2018, amb motiu del seu dècim aniversari i la seua Capitania, els Creuats Riberencs encomanaren a l'aleshores director de la Societat Musical d'Alzira i reconegut compositor de música festera Ramón García Soler la marxa que duria per nom, òbviament, CREUATS RIBERENCS.

Un matrimoni, amic del Sultà 2019, Voro Boluda, va encomanar una marxa mora a l'alzireny Alberto Sánchez Castillo. El seu nom, VORO.

El 17 d'octubre de 2022 s'estrena a la casa de la Cultura de la Barraca la marxa COSTA CAPITÀ dedicada al Capità Cristià 2022, Joan Carles Costa.

Un músic alzireny, Antonio Ramón Moreno, va compondre un pasdoble al qual li donà un aire contrabandista ja que sa mare és andalusa i son pare, valencià. L'anomenà LA TOÑI I NARDO "EL PAELLER"

 

TAFANERS 2014 (Rai Delgado)

JUAN BORRÀS, SULTÀ MERCADER (Javier Marimón)

SULTÀ MERCADER (Pepe Grau)

CREUATS RIBERENCS (Ramón García Soler)
Estrenada el 14 de juliol de 2018, amb motiu del seu dècim aniversari.

VORO (Alberto Sánchez Castillo)
Marxa mora composta per al Sultà 2019, Voro Boluda.

COSTA CAPITÀ (Rai Delgado)
La Murga de les Barraques de Carcaixent estrenà Costa capità el 17 d'octubre de 2022 a la casa de la Cultura de la Barraca.

 

ADELA CAPITANA (Alberto Sánchez Castillo )
Pasdoble compost per l'alzireny Alberto Sánchez Castillo per a la Capitana Contrabandista d'Alzira 2023, Adela López Santapau, interpretada per la xaranga The Gorrs sota la direcció del mateix compositor.

ALIASIRE (Pepe Grau)

 

JUDITH, YAIZA, ALIASIRE I AL-JAZIRAT SUQUAR (Pepe Grau)

DES DELS BANYETS (José Beteta)

ANDRIU (José Beteta)

LA TOÑI I EL NARDO "EL PAELLER" (Antonio Ramón Moreno)
Pasdoble contrabandista compost per l'alzireny Antonio Ramón Moreno, en honor a sa mare, andalusa, i son pare, valencià.

Gravació en Facebook

 

concerts de MÚSICA FESTERA

El 27 de setembre de 2013 es va realitzar el primer concert de música festera organitzat per l'aleshores Associació de Moros i Cristians d'Alzira amb la col·laboració de la Societat Musical d'Alzira. En ell es va retre homenatge al millor compositor de música festera que ha tingut la nostra ciutat, Pepe Grau Benedito. La banda simfònica interpretà en el Gran Teatre les obres de Grau Aliasire (marxa cristiana) i Aljazirat Suquar (marxa mora) així com Yaiza (m.c.) i Judit (m.m.), dedicades a les seues filles.

El 9 d'abril de 2016 tingué lloc el segon concert dins de la 1a Setmana Cultural a càrrec de la banda Jove al Gran Teatre.

Sols una setmana després, el 16 d'abril, la recordada xaranga Els Ànecs va oferir un altre concert després del sopar del Mig any.
El sultà 2016, Juan Borrás, va faltar un mes abans, en plenes falles. Eixe 16 d'abril era el seu aniversari i ho celebràrem com ell volia, amb música festera.

Un any més tard, el 27 d'abril l'agrupació Ibn Hafaja actuà en el que seria el 4t concert.
Va ser de nou a la plaça del Mercat on Voro Boluda va dedicar Als Moros Vells al fundador de la festa, Antonio Martínez "Conill".

En el següent mig any, el 10 d'abril de 2018, de nou la Ibn Hafaja participà en el 5t concert.

El 10 de juny de 2023, l'agrupació Ibn Hafaja oferí el 6é concert. Sota la direcció de Vicente Carbonell Monerri escoltàrem el pasdoble Orgullo Santiaguista i Caballeros de Navarra d'Ignacio Sánchez Navarro, José Luis Valero de José Teruel Vidal, Caravana de Pedro Joaquín Francés i Ecos Españoles de Pascual Marquina Narro en la primera part. La segona començà amb l'estrena del pasdoble La Toñi i Nardo “El paeller”, compost per Toni Ramón "el Xin", en homenatge als seus pares. Després sonaren Creuats Riberencs de Ramón Garcia i Soler, Juanito el Jarri d'Ignacio Sánchez Navarro, Capitanía Cides de Antonio Carrillos Colomina i Chimo de José M.ª Ferrero Pastor.