Punxa en el nom de cada filà per vore fotos de cada any.

BÀNDOL MORO   BÀNDOL cristiÀ

mercaders (2001)

 

Escut modernitzat (2020)
 


Primer esbòs
Reducció de l'escut

Filà fundadora de l'associació, creada per membres de la Falla El Mercat, els quals, junt a fallers de les altres comissions del sector La Vila donaren vida a esta festa. En 2004, junt als de la Vila foren els primers a tindre filà femenina. En 2005 arribaren a tindre tres filaes masculines i una femenina. En 2010 ostentaren la primera sultania de la festa, sent David Chordà el Sultà. Juan Borrás va ser el seu successor en 2016, en la segona sultania de la seua història. Actualment compta amb 35 festers. En 2022 recupera la esquadra femenina.

Facebook - Twitter - Instagram

 

Els de la Vila (2001)

Comparsa fundada per fallers de Pere Morell, tot i que ara els festers ja no tenen relació amb la falla fundacional. En 2004 tingueren filà femenina que s'ha mantingut fins l'actualitat. En 2011 ostentaren la Sultania, encapçalada per Ximo Gomis, i en 2019, en què va ser Sultà Voro Boluda.

 

lEs de la Vila (2004)

 

ALBORXINS (2001-2011) (2020-...)

Escut actual
Primer escut

Comparsa fundada en 2001 per membres de l'associació no fallers o fallers que no pertanyen al sector La Vila. En els primers tres anys es digueren Los Unos i en 2004 Kelme. En 2005 adquiriren ja el nom d'Alborxins. Com que eren festers de fora del sector La Vila, es posaren el nom referent a la partida de l'Alborxí, que està fora dels murs del casc històric.
De les dos filaes, una es refundà en Alí Ben Bufat en 2009 mentre que altres festers s'integraren en 2009 amb Els de la Vila.
En 2011 tornaren a formar filà pròpia tot i que sols durà eixe any. En 2020, un grup de festers de la comparsa mora de la Vila es desvincularen d'esta i refundaren la filà. Els refundadors foren (per ordre alfabètic de cognom): Maribel Albarracín, Sonia Bermúdez, Carmen Fons, Ricardo Ferrando, Juani García, Ximo Gomis, Antonio Iglesias, Clara Javier, Sonia Malo, Vicente Pla, Ángela Valera, Fernando Vera i Concha Vidal.

Facebook

 

 

BÀNDOL cristiÀ

    
                        Escut actual                      Escut antic                              

rei en jaume i el conqueridor
i na violant d'hongria

     

En 2004 s'introduïx la figura del rei en Jaume per anar donant-li caràcter històric a l'entrada. Pascual Tudela encarnà la seua figura durant anys i en finalitzar la desfilada el representava en l'Ambaixada que recordava la conquesta pacífica d'Alzira. Des de 2011 és representat per Manel Arrebola i en determinades edicions per Luis Gisbert (2017) i Vicente García (2019).

En 2008 s'introduí una figura molt poc present en les festes de Moros i Cristians, la de la dona més influent que va tindre Jaume I, na Violant d'Hongria. Aida Moscardó va ser la primera, seguida d'Ana Belén Aliño (2009), Mª Ángeles Rodríguez (2010 i 2011), Lola Juan (2012-13) i Lourdes García (2014-15), estes dos últimes Contrabandistes-Bandoleres. En l'exercici 2015-16 la figura deixa d'estar encarnada per una festera cristiana i es Juani García, de la comparsa mora de la Vila qui la representa en 2016 i 2017. L'última na Violant ha sigut la corsària Marian Sanz des de 2018 fins les no festes de 2020.

Cavallers Conqueridors de la Vila d'Alzira (2007)

La Filà Conqueridors naix al si dels Moros de la Vila, en concret a la filà Els de la Vila, amb qui desfilaven en absència de bàndol cristià. En acabar-se la desfilada del 2006, David Mercado i un grup de festers amb inquietuds de compondre un Bandol Cristià es posaren mans a l'obra i contactaren amb gent que estava interessada a formar part d'este projecte.

La figura del Rei en Jaume I ja eixia a la desfilada, bé a cavall, en carrosa o a peu. Els que hui formen part dels Conqueridors, pensaven que es feia necesari una filà que l'acompanyara.

Quan ajuntaren a sis persones, es posà en coneixement de l'associació Moros de la Vila per a plantejar la seua incorporació a la Festa, com a cristians i així donar a la festa dels Moros de la Vila el complement que l'engrandira. No sense unes discrepàncies inicials perquè algun fester volia que les festes sols foren protagonitzades pel bàndol de la Mitja Lluna, es donà el vist i plau a esta aventura. Bernat Iborra va ser el primer capità en 2011 i Joan Carles Costa ho serà, si el covid no ho impedix, en 2021.

web - facebook

Creuats riberencs (2008)


Escut des de 2018 (10é aniv.)
  
Escut filaes fusionades
Escuts fundacionals

Facebook

Esta filà té el seu orige en la persona de Juan Gómez, membre Fundador de la Filà Conqueridors  i, per tant, del Bàndol Cristià. Juan Gómez estava integrat al món faller en la comissió de la Falla Plaça d'Alacant. La seua iniciativa de formar una filà (o dos com va ser el cas) en el Bandol Cristià va ser ben acollida. Naixen així en 2008 els Creuats i Riberencs. Les filaes estaven compostes per 12 membres i dos caps de filà.  Els membres fundadors del Riberencs-Creuats 2008: Juan Gómez (cap); Agustín España, Rafael Martínez, Salvador García, Jose L. Arribas, José Condevara, Juanma Duque, Rafa Rosell, Javier Sangil, Juan Adán, Miguel Viñes, Juanjo Martí i Juan Perea. Com que la unió fa la força, fusionaren les dos filaes en Creuats Riberencs i han ostentat la Capitania en 2010 i 2018, en què els seus Capitans foren Jose Arribas i Agustín España.

Contrabandistes i Bandoleres (2009)

La filà Contrabandista va nàixer per iniciativa de Rosa Villena, la seua cap, que s'involucrà en la festa per mitjà de les seues filles, les quals eren membres del ballet de l'associació. Un dissabte d'agost del 2008, Rosa va presenciar l'entrada de Benigànim i es va meravellar amb la capitania contrabandista. Va sorgir aleshores la il·lusió de crear una filà amb les seues amigues que participà en l'entrada d'Alzira en 2009.

Paral·lelament, Juan Gómez, cap de la filà Creuats Riberencs, formà la filà de les Bandoleres amb una altra cap: Eva Calatayud España, la qual també desfilà eixe mateix any.

En 2010 les dues filaes decidiren organitzar-se conjuntament, unió que perdura fins l'actualitat. Rosa Villena continuava sent la cap Contrabandista i Adela López Santapau passà a ser la cap Bandolera. Des d'aleshores, ambdues filaes s'han considerat una sola, fusionant el seu nom i acudint a qualsevol acte per al que eren requerides.

2012 s'escriu en lletres d'or en la seua curta història, en ostentar la capitania cristiana en les festes de Moros i Cristians d'Alzira.

El primer estendard fou obra de Bernat Iborra i Tafaner, membre de la filà Conqueridors, qui ens donà la sorpresa i ens el regalà el dia de l'entrada falsa de 2009. Este estendard marcà el que després seria el nostre senyal d'identitat: el portaestendard, Carlos Olivares Sálvez.

En 2012, any de la primera capitania de les Contrabandistes-Bandoleres, Ángela Bosch Leal va crear, brodar i apadrinar el nou estendard. A més, tingueren dos càrrecs més, el de Capitana, que l'ostentà Conxa Morales Carrascosa i el de Na Violant d'Hongria –segona dona de Jaume I-, que l'encarnà Lola Juan Dasí. En els anys 2014 i 2015, Lourdes García Giménez fou na Violant.

En 2015 crearen el càrrec d'abanderada que ostentaren: Sonia González (2015), Loly López (2016), Minerva Carreres (2017), Majo Román (2018) i Ángela Bosch (2019).

 

 

 

CORSÀRIES DE LA RIBERA (2012)

Fundada en 2012 per components de la falla plaça d'Alacant. En 2017 ostentaren la seua primera Capitania sent la màxima representant Gemma García. La seua favorita, Marian Sanz va ser la Na Violant de la festa entre 2018 i 2020.

 

TAMBORS DE BATALLA (2009)

Facebook

FILAES DESAPAREGUDES

Forners-Sant Roc (2001-2007)
Comparsa formada per fallers de la Plaça del Forn i Sant Roc.
Va desaparéixer com a tal en 2007 i els festers que quedaren, s'integraren en altres filaes.

AlÍ Ben Bufat (2009)
Comparsa fundada en 2009 per festers que estaven a Alborxins

Les Granotes (2009)
Filà femenina sorgida d'Alí Ben Bufat. El nom ve per pertànyer els seus membres al barri o la falla de Les Basses, zona d'Alzira molt inundable.

colla del tambor

 

 

 

CONSELLers del rei en jaume (2011-2012)

En 2011 es va gestar la filà més jove de l'associació, no sols pel temps que pertanyien a l'entitat sinó també perquè els seus membres tenien de 20 a 30 anys.

 

AL-JAZIRINS (2011-2013)

Comparsa que naix amb molta força, amb un total de 21 festers. Va ser formada al si de la falla Germanies, tot i que els seus components no eren únicament d'esta comissió, destacant també els de Plaça Major. Els seues membres rondaven dels 35 als 45 anys, contribuint així al descens de la mitjana d'edat dels festers de l'associació. Tingueren la seua seu a "El Pati", un preciós lloc valencià situat en l'antic convent-hospital de Santa Llúcia. En 2013 ostentaren la Sultania, sent Víctor Boscà el Sultà i 2013 l'últim any que desfilaren.

 

Cavallers Templaris (2008-2014)

Esta filà naix al si de la falla Sant Andreu en 2008. Eren un grup de gent amb inquietuds festeres, que decidiren formar part del Bàndol Cristià, agafant el nom dels Cavallers Templaris. La seua filà estava composta per 6 membres i el cap. Desfilaren per primera vegada per els carrers de la Vila en 2008. Els membres fundadors de la Filà foren Antonio Goig (cap); Hilario Martí, Paco Che, Fran Che, Vicent, Juan Antonio Gómez i Emilio Belda. En 2014, any de la seua primera Capitania, es va retirar de la festa.

 

BALLET tribal (2002)

Facebook

 

BALLET d'AMAZONES i guerrers (2009)

Fundat en 2009

 

ORDRE D'EIXIDA 2021

Estendard de la Festa i de la Ciutat
Tambors de batalla

BÀNDOL MORO

Estendard

Ballet

COMPARSA MORA DE LA VILA
Esquadra infantil
Esquadra femenina (cap: Judit Boluda)
Esquadra masculina
Sucroband (Guardia Jalifiana i Voro)

ALBORXINS
Esquadra infantil
Esquadra femenina (cap: Clara Javier)
Esquadra masculina
Ascampa el poll (Sisco i Caravana)

MERCADERS
(caps: David Chordà i Bernat Iñigo)
Unió Musical de la Pobla Llarga
(Moros Vells, Moros Espanyols i Jamalajam)

BÀNDOL CRISTIÀ

Estendard

Colla Les Raboses

FILÀ CREUATS RIBERENCS
(Caps: Joan Gómez i Vicent Castillo)
Banda de la Barraca d’Aigües Vives (Creuats Riberencs)

CORSÀRIES DE LA RIBERA
(Cap: Isa Zanón)
Xaranga Sargantana (Capitania Cides i Creu daurà)

CONTRABANDISTES-BANDOLERES
Filà infantil
Xaranga The Afro’s (Pérez Barceló i Ragón Fález)

Esquadres adultes (caps: Adela López i Rosa Villena)
Asociación Musical Adelum de Villena
(75 aniversario de los Andaluces i Margot Climent)

 

ORDRE D'EIXIDA 2019

Estendard de l'associació

BÀNDOL CRISTIÀ

CREUATS de Quart de Poblet

FILÀ CREUATS RIBERENCS (cap: Vicent Castillo)

Banda de la Societat Musical d'Alzira

 

CORSÀRIES DE LA RIBERA (cap: Isa Zanón)

Xaranga Sargantana (Capitania Cides i Creu daurà)

 

LLAURADORS DE PICASSENT (cap: Voro Albert)

CORT FALLERA MAJOR INFANTIL D'ALZIRA (cap: Inés Brines)

CORT FALLERA MAJOR INFANTIL D'ALZIRA (cap: Mer Bohigues)

Agrupació Musical de Senyera (Xàbia i Mer Bohigues)

 

CONTRABANDISTES-BANDOLERES

Abanderada: Ángela Bosch

Filà infantil

Xaranga The Afro's (Pérez Barceló i Ragón Fález)

Esquadres adultes (caps: Adela López i Rosa Villena)

Asociación Musical Adelum de Villena (75 aniversario de los Andaluces i Margo Climent)

Tambors de batalla

Estendard i carro d'infants

 

CARROSSA DE NA VIOLANT D'HONGRIA I REI EN JAUME (Marian Sanz i Vicente García)

 

CAVALLERS CONQUERIDORS DEL REI EN JAUME (cap: David Mercado i Rafa Fita)

Colla La Murga de les Barraques de Carcaixent (Tafaners 2014 i Tabal i Saragüells)

 

BÀNDOL MORO

MERCADERS (caps: David Chordà i Bernat Iñigo)

Unió Musical de la Pobla Llarga (Jamalajam)

 

SULTANIA 2019

COMPARSA MORA DE LA VILA

Esquadra infantil

Esquadra femenina (cap: Mila Martínez)

Esquadra masculina (cap: Emilio Roca)

Sucroband (Roperia Ximo i Als Moros Vells)

Ascampa el poll (Moros Espanyols i President)

L'Associació Musical de Picassent (Éxodo i Sisco)

 

CARROSSA DEL SULTÀ VORO BOLUDA I LA SEUA FAVORITA CARMEN MARTÍNEZ

 

ORDRE D'EIXIDA 2018

Estendard de l'Associació

Banderes Mora i Cristiana

BÀNDOL MORO

COMPARSA MORA DE LA VILA

Esquadra infantil

Esquadra femenina (cap: Mila Martínez)

Esquadra masculina (cap: Emilio Roca)

Sucroband (Sisco i President)

 

ALBORAIJA d'Alboraia (cap: Vicente Bartual)

MERCADERS (caps David Chordà i Bernat Iñigo)

Unió Musical de la Pobla Llarga (Moros Vells, Moros Espanyols i Abenserraig)

Ballet Azahar

 

BÀNDOL CRISTIÀ

CORSÀRIES DE LA RIBERA (cap: Isa Zanón)

Xaranga Sargantana (Capitania Cides i Creu daurà)

 

LLAURADORS DE PICASSENT (cap: Voro Albert)

CORT FALLERA MAJOR INFANTIL D'ALZIRA (cap: Aitana Carbó)

CORT FALLERA MAJOR INFANTIL D'ALZIRA (cap: Lourdes Burgos)

Agrupació Musical de Senyera (L'entrà, José Luis Valero i Caridad Guardiola)

 

CONTRABANDISTES-BANDOLERES

Abanderada: María José Román

Filà infantil

Xaranga The Afro's (Pérez Barceló i Ragón Fález)

Esquadres adultes (caps: Adela López i Rosa Villena)

Asociación Musical Adelum de Villena (75 aniversario de los Andaluces i Margo Climent)

Tambors de batalla

Estendard i carro d'infants

NA VIOLANT D'HONGRIA I REI EN JAUME (Marian Sanz i Vicente García)

CAVALLERS CONQUERIDORS DEL REI EN JAUME (cap: David Mercado)

Colla La Murga de les Barraques de Carcaixent (Tafaners 2014 i Tabal i Saragüells)

 

CAPITANIA 2018

FILÀ CREUATS RIBERENCS

Trompa d'avís de l'arrancada

Carruatge d'obertura amb estendard i heráldica

Ballet Gawazi: Els falcons de la Murta

La Roca

Carruatge de les campanes del Monestir

Torre dels Coloms

Monjos Jerònims.

Carruatge de percussió metàl·lica de guerra

Carrossa infantil

Esquadra CARPE DIEM dels ESTUDIANTS d'Ontinyent

Societat Musical de la Barraca d'Aigües Vives

La Catapulta

Ballet Gawazi: El vol del Drac

L'arma de guerra

CREUATS de Quart de Poblet

Banda de la Societat Musical d'Alzira

Carrossa i esquadra oficial de CREUATS RIBERENCS

Banda de la Societat Musical d'Alzira

CARROSSA DEL CAPITÀ: AGUSTÍN ESPAÑA SANJUÁN i favorita MARI BARBERÀ

 

ORDRE D'EIXIDA 2017

Estendard de l'Associació

BÀNDOL MORO

Tambors de Batalla

ABERROHES DE MUTXAMEL

MERCADERS (Caps de filà: Bernat Iñigo i David Chordà)

Banda de Pobla Llarga (Als Moros Vells, Moros Espanyols; Juan Borràs, sultà mercader; Sultà Mercader i Als Berebers)

Ballet Azahar

Colla Les Raboses

 

MOROS DE LA VILA INFANTIL

LES DE LA VILA (Cap de filà: Mila Martínez)

Xaranga Ascampa el poll (President, Abenserraig i El Kàbila)

ELS DE LA VILA 1 (Cap de filà: Emilio Roca)

ELS DE LA VILA 2 (Cap de filà: Fernando Vera)

Xaranga Els Ànecs (Roperia Ximo i Sisco)

 

BÀNDOL CRISTIÀ

Estendard del bàndol cristià

LLAURADORS DE PICASSENT (Cap de filà: Voro Albert)

FALLERA MAJOR INFANTIL D'ALZIRA I CORT (Cap de filà: Valeria Oliver)

FALLERA MAJOR D'ALZIRA I CORT (Cap de filà: Lidia Enguix)

Agrupació Musical de Senyera

(Tabal i Saragüells, Pas als Maseros i Juan José Muñoz)

 

Estendard de Contrabandistes a cavall

FILÀ INFANTIL CONTRABANDISTA

Xaranga The Afro's (Ragón Fález)

CONTRABANDISTES (Cap de filà: Adela López)

BANDOLERES (Cap de filà: Rosa Villena)

Asociación Musical “Adelum” de Villena (Churumbelerías)

 

Bandera d'Alzira

Portadora de l'espasa del Rei

NA VIOLANT D'HONGRIA I REI EN JAUME I

CONQUERIDORS (Cap de filà: David Mercado)

Colla “La Murga” de les Barraques de Carcaixent (Tafaners 2014 i Penyalba)

CREUATS RIBERENCS (Cap de filà: Juan Gómez)

Societat Musical d'Alzira (Avant Creuats, Creu Daurà i Cid)

 

CAPITANIA CRISTIANA 2017

CORSÀRIES DE LA RIBERA

(vore díptic)

FILÀ INFANTIL

PIRATES DEL XÚQUER 1 D'ANTELLA

PIRATES DEL XÚQUER 2 D'ANTELLA

Xaranga La Sargantana (Ecos espanyols i Empollons)

CORSÀRIES DE LA RIBERA (Cap de filà: Eva Adán)

Societat Musical de Catadau (Capitania Cides i Cavallers de Navarra)

Carrossa de la Capitana, GEMMA GARCÍA SANJULIÁN

 

 

ORDRE D'EIXIDA 2016

Nou estendard de l'associació

Colla al Pas

BÀNDOL CRISTIÀ

Estendard cristià

FILÀ XIQUETS CREUATS

FILÀ CREUATS RIBERENCS

FILÀ CORSÀRIES

Xaranga Sargantana
(interpreta Capitania Cides i Creu daurà)

Oques domèstiques

Estendard de Contrabandistes a cavall

Carro infantil

FILÀ XIQUETES BANDOLERES CONTRABANDISTES

Xaranga

FILÀ BANDOLERES

FILÀ CONTRABANDISTES

Banda Adelum Villena
(interpreta Els Preparats)

Estendard X aniversari del bàndol cristià

Tambors de batalla

Abanderat d'Alzira

Rompona

Ballet cristià

Portadora de l'espasa del Rei

Música de ballet

FILÀ LLAURADORS DE PICASSENT

Colla de Dolçainers de Picassent

CARROSSA DE NA VIOLANT I JAUME I

FILÀ CONQUERIDORS

Colla La Murga de les Barraques
(interpreta Federico's i Tafaners 2014)

 

BÀNDOL MORO

Banderola de la Sultania 2016

Estendard de Mercaders a cavall

Carro portaguió

Carros de mercat

Pou

Dos cavalls amb genets acròbates

Ballarina oriental

ESQUADRA LES DE LA VILA

ESQUADRA ELS DE LA VILÀ

Xaranga Els Ànecs d'Alzira
(interpreten El President i Caravana)

 

SULTANIA 2016

FILÀ MERCADERS

 

ESQUADRA ABERROHES DE MUTXAMEL

2 banderoles

Bou irlandés

8 torxes

Ballet Raqs Al Qamar

Colla Les Raboses
(interpreta Xavier el Coixo)

FILÀ ALÍ BEN FARSIT DE LA BARRACA

6 llunes

GUÀRDIA DEL SULTÀ

CARROSSA DEL SULTÀ AMB XIQUETS

Cap batedor a camell

FILÀ MERCADERS AFRICANS

Banda de la Pobla Llarga
(interpreta Moros Vells i Moros Espanyols)

ORDRE D'EIXIDA 2015

BÀNDOL CRISTIÀ

Estendard cristià

Bandera cristiana

Estendard de la filà Conqueridors

Tambors de Batalla

Ariet

Estendards de Na Violant

Bandera d’Alzira

Dames de companya

NA VIOLANT I JAUME I

(Lourdes García i Manel Arrebola)

Música de vent

FILÀ ELS LLOPS DE CARCAIXENT

FILÀ CAVALLERS CONQUERIDORS DEL REI EN JAUME

Colla La Murga de les Barraques

Interpreta Tafaners 2014 i Vicedo Capità

FILÀ ELS DRACS DE BELLREGUARD

Ballet d’amazones

Banda de Tambors i Bombos “Al Pas”

Estendards de les filaes Corsàries i Creuats Riberencs

FILÀ CORSÀRIES

FILÀ CREUATS RIBERENCS

Xaranga The Afro’s

Interpreta Creu Daurada, Ambaixador Cristià i Aragonesos 99

Estendard a cavall

Carro infantil

FILÀ DE XIQUETES BANDOLERES-CONTRABANDISTES

FILÀ CONTRABANDISTES

FILÀ BANDOLERES

Banda Adelum de Villena

Interpreta Andaluzas i Pascual Contraandista

BÀNDOL MORO

Estendard de l’associació

Estendard de la filà Mercaders

FILÀ MERCADERS

FILÀ MERCADERS

FILÀ ABERROHES DE MUTXAMEL

Cultural Instructiva Unión Musical Genovense d’El Genovés

Interpreta Als Moros Vells i Moros Espanyols

COMPARSA FEMENINA BEN-VINGUTS D’ALMÀSSERA

COMPARSA MASCULINA BEN-VINGUTS D’ALMÀSSERA

FILÀ ALÍ BEN FARSIT DE LA BARRACA D’AIGÜES VIVES

Ballet Raqs Al Qamar de Carcaixent

Colla Les Raboses

Interpreta Als Cudolers

Estendard Els de la Vila

COMPARSA LES DE LA VILA

COMPARSA ELS DE LA VILA

Xaranga Askampa el poll

Interpreta El President i Caravana

Carrossa Els de la Vila

ORDRE D'EIXIDA 2014

Entrega del guió de l'Entrada

Colla del Tambor

BÀNDOL MORO

Estendard del bàndol i bandera mora

Filà infantil de Ben-Vinguts d'Almàssera

Filà infantil de Mercaders

Filà Mercaders

Xaranga Xe Que Xaranga
(Moros Vells i Moros Espanyols)

Esquadra Aberrohes de Mutxamel

Malabaristes

Ballet Raqs Al Qamar

Colla Les Raboses
(Titaros)

Comparsa Al-Kabir de Llaurí

Cavall de doma

Filà Les de la Vila

Filà Els de la Vila

Xaranga Askampal Poll

(President i Caravana)

Filà femenina Ben-Vinguts d'Almàssera

Filà masculina Ben-Vinguts d'Almàssera

Carrossa Mora

 

BÀNDOL CRISTIÀ

Estendard del bàndol i bandera Cristiana

Templaris de Quart de Poblet

Filà Corsàries

Banda Jove
(Creu daurada i Capitania Cides)

Filà Creuats Riberencs juniors

Filà Creuats Riberencs (en carrossa)

Cavalls dels Creuats

Carro d'arrossegament de Contrabandistes

Filà de xiquetes Bandoleres-Contrabandistes

Filà Bandoleres

Filà Contrabandistes

Banda La Kriptonita

(Pepe Antón i Els Preparats)

Filà Llauradors i Llauradores de Picassent

Cavalls Bandoleres-Contrabandistes

Cetreria

Ballet d'Amazones i Guerrers

Tambors de Batalla

Bandera d'Alzira

Estendards dels reis en Jaume i na Violant

Carrossa del rei en Jaume I (Manel Arrebola)
i na Violant d'Hongria (Lourdes Garcia)

Estendards amb cognoms dels Conqueridors

Estendards Kaos

Cap batedor

Esquadra especial de Conqueridors

Colla Les Barraques
(Tafaners 2014 i Covadonga)

 

ORDRE D'EIXIDA 2013

BÀNDOL CRISTIÀ

Estendard i bandera cristiana

Ballet La Perla Negra

Colla Les Raboses (Interpreten Cotes)

Filà Llauradors

Filà Contrabandistes-Bandoleres

Banda La Xixarra (música: Pepe Antón i 75 aniversario de los Andaluces)

Cavalls

Ballet d'Amazones i Guerrers

Tambors de batalla

Jaume I i Na Violant d'Hongria

Filà Conqueridors del rei en Jaume

Filà Creuats Riberencs

Colla Les Barraques (Carrilades i Covadonga)

Cavall

Filà Corsàries de la Ribera

Filà Templaris

Banda La Xixarra (Creu Daurada i Capitania Cides)

BÀNDOL MORO

Estendard i bandera mora

Ballet moro

Tambors

Comparsa Els i Les de la Vila

Xé què xaranga!! (President i Titànic)

SULTANIA AL-JAZIRINS 2013

Cetreria

Cavalls

Lluitadors

Ballet Peus Nus

Carrossa del Sultà Víctor Boscà Cárcel

Filà Al-Jazirins (esquadra especial de negres)

Filà Mercaders

Banda de Polinyà de Xúquer

 

ORDRE D'EIXIDA 2012

Entrega del Guió de l'Entrada 2012

Estendard de l'associació

BÀNDOL MORO

Bandera Mora

ELS DE LA VILA (cap de filà: Fernando Vera)

LES DE LA VILA (cap de filà: Concha Vidal)

Banda La Nova de l'Olleria
Interpreten Sisco, Als Berebers i Jamalajam

Camell Batedor

MERCADERS (cap de filà: David Chordà)

AL-JAZIRINS (cap de filà: Kike Botella)

Banda “La Tropical” de Benigànim .
Interpreten Moros Vells, Moros Espanyols i Chimo

Ballet Moro

Tambors

Camell

BÀNDOL CRISTIÀ

Estendard Cristià

Bandera Cristiana

CORSARIES DE LA RIBERA (cap de filà: Eva Adán)

TEMPLARIS (cap de filà: Antonio Goig)

Xaranga Els Ànecs. Interpreten Cavallers de Navarra i Capitania Cides

CREUATS-RIBERENCS (cap de filà: Juan Gómez)

Ballet Cristià

Tambors de Batalla

JAUME I (Manel Arrebola) i NA VIOLANT D'HONGRIA (Lola Juan)

CONQUERIDORS (cap de filà: David Mercado)

CONSELLERS (cap de filà: Mayte Navarro)

Banda de Bolbaite. Interpreten Creu Daurà, Víctor i Cid.

CAPITANIA

En record d'aquells que feren front a les injustícies en una època dominada pels invasors d'altres terres, com el “Pernales”, l'últim bandoler del segle passat.

La nostra historia té com a marc geogràfic la vall de la Murta, terra agresta i de gran bellesa, amb els pics del Cavall de Sant Bernat, la Cabreta, les orelles d'Ase i la Creu del Cardenal. Un terra culturalment dominada pel Monestir Servetà, fundat en el 568 d.C., on els monjos guarden zelosament les velles escriptures. La invasió àrab en el 711 deixà destruït el monestir i els Eremites fugiren amb els documents que pogueren salvar de la destrucció, no així el seu fundador de l'ordre, el qual va ser assassinat i enterrat en el monestir.

En este paratge, un grup de valentes dones han fugit de les tropes estrangeres que han conquerit la ciutat d'Alzira. Els invasors les han deixades sense res: expulsades de les seues cases, els seus homes desapareguts i sense res per alimentar els seus. Davant de tanta injustícia, decidiren que el millor era amagar-se en les muntanyes i preparar una resistència a base de guerrilles i escaramusses contra les tropes invasores.

Així, a poc a poc, amb una estratègia de “colpejar i amagar-se”, anaven aconseguint debilitar l'enemic. Els anys passaven fins que un dia un gran exèrcit aparegué front les portes de la ciutat murallada. Un exercit liderat pel Rei Conqueridor. Davant esta nova situació, les intrèpides lluitadores eixiren de les muntanyes i s'uniren a les tropes cristianes.

Enguany, les nostres filaes de Contrabandistes i Bandoleres volem celebrar els quatre anys que portem al Bàndol Cristià de la A.C. Moros i Cristians La Vila d'Alzira així com la nostra primera Capitania, preparada amb molta il·lusió i treball per part de totes.

CAPITANIA FILÀ CONTRABANDISTES-BANDOLERES

Genets a llom d'uns bells cavalls .

Cartell anunciador de la Capitania 2012

Estendard Fundacional

Estendard actual

Ballet Brisa Flamenca. Estos ballarins ens traslladen a la màgia dels balls tradicionals de les terres del Sud, banyades pel riu Guadalquivir. A càrrec de l'escola de ball “Art dansa” d'Alzira.

Esquadra Oficial Contrabandistes de Carcaixent . Vinguts de la població veïna, els contrabandistes donen suport a les tropes que assetgen la ciutat d'Alzira. Caps de filà: Amparo Rodríguez i Ivan Almiñana.

Banda de Benicull . Interpreten els pasdobles “El Gato Montes” i “Festa en Benidorm”.

Ballet Perla Negra. Un grup de joves ballarines amb el seu colorit i gràcia ens recorden les tradicions dels bandolers i contrabandistes a la zona del Marquesat (Ribera Alta).

Carro d'abastiment: En record dels anys d'amagatall a la vall de la Murta, es reparteix murta i clavells.

Genet a llom d'un bell cavall .

Grup de dolçainers d'Alzira “Les Raboses” . Interpreten Carrilades.

Carrossa de la Capitana Cristiana. Amb astúcia contrabandista, la capitana na Concha Morales Carrasco , lidera les tropes cristianes, acompanyada per la seua filla, Rosa Villena i una de les seues netes, Iris Ferrer , en un carro bandoler.

Genet a llom d'un bell cavall .

Esquadra Oficial Contrabandistes de Manuel. Vingudes de la localitat que obri la comarca als vinguts de la Costera, les xiques de la comparsa Contrabandistes donen colorit, alegria i suport a les seues companyes de la capital riberenca. Cap d'esquadra, Tere Donat Micó.

Esquadra Oficial Contrabandistes- Bandoleres d'Alzira. Les valents companyes de la Capitana demostren amb gràcia i orgull les seues arrels, amb l'estrena del seu nou Trage oficial. Exerceix de cap de filà, Adela López Santapau.

Xaranga Tangafro's: Interpreten els pasdobles “75 de Aniversario de los Andaluces” i “José Luis Valero”.

 

ORDRE D'EIXIDA 2011

Estendard de l'Associació

BÀNDOL CRISTIÀ

Bandera Cristiana

Creuats-Riberencs (cap: Juan Gómez)

Banda de Bolbaite (interpreten Cavallers de Navarra, Capitania Cides i Aragonesos 99)

Consellers del rei en Jaume (cap: Mayte Navarro)

Templaris (cap: Antonio Goig)

Banda Piticlí (interpreten La Rosa i el Drac, Víctor, Canillas)

Bandoleres

Contrabandistes

Xaranga Tangafro's (interpreten 75 aniversari dels Andalusos, Ragón Fález, Preparats, Pepe Antón i Festa en Benidorm)

Llauradors de Picassent

CAPITANIA

A mig camí entre la història i la llegenda, hem organitzat esta capitania 2011.

Corre l'any 1242. Les tropes de Jaume I “El Conqueridor” han arribat exhaustes a les portes de la ciutat emmurallada d'Al-Yazirat Suquar, una de les viles baluard de l'Imperi Musulmà en la Península. La seua importància, a part de cultural, és estratègica ja que té l'únic gran pont de tres arcs que creua el riu Xúquer en tot el seu recorregut. D'ací ve el lema del a ciutat: Claudo regnum et adaperio (Obri i Tanca el Regne).

Així, el 30 de Desembre de 1242, Jaume I, acompanyat per lleials Cavallers Conqueridors, prepararen una estratagema per enganyar els Musulmans fortificats a les muralles de la ciutat.

Mitjançant unes disfresses fetes a mà i amb un casc amb forma de cavall, els Cavallers Conqueridors s'aproparen de nit a la base de les muralles, les escalaren fins entrar a la ciutat i obriren les portes a les tropes que estaven amagades als camps de tarongers, a prop a la ciutat.

L'estratagema va ser un èxit i la vila d'Alzira es va rendir sense haver de vessar-se cap gota de sang, tant en un bàndol com en l'altre.

Enguany, la nostra filà i el bàndol cristià celebren el V aniversari de la seua creació en 2007. Fins aleshores, l'actual festa s'anomenava Moros de la Vila. Els actuals membres de la filà volem donar les gracies als seus fundadors: Juan Ortega, David Mercado, Zoilo Martínez, Juan Ortega, Rafa Fita i Bernat Iborra.

Cartell anunciador de la Capitania 2011 Filà Cavallers Conqueridors del rei en Jaume I.

Ramat d'animals. Els exercits portaven pastors que cuidaven dels animals que abastien d'aliment a les tropes.

Poble pla. Repartint rotllets de vi.

Ballet de Mags i Bruixes (Ballart). Vinguts de terres del Nord, els mags i bruixes preparen l'encanteri de l'akelarre perquè, la nit de l'engany, la lluna no aparega al cel i així siga la nit més fosca possible.

Tambors de Batalla. A ritme dels seus tambors, les tropes es preparen per a la conquesta de les muralles.

Amazona Guerrera a llom d'un bell cavall.

Estendards Cognoms Cavallers Conqueridors. Bernabeu, Carrión, Costa, Fita, Gabardó, Gregori, Iborra, Mercado, Merenciano, Ortega, Sangil i Signes són els 12 valerosos Cavallers recordats pel seu valor en la conquesta d'Alzira.

Ballet de Guerreres. Les intrèpides guerreres vingudes de les terres de Sajònia són letals assassines en la foscor.

Grup dolçainers d'Alzira Les Raboses. Interpreten Cotes

Grup de Torxes.Per guiar al cavallers en la foscor de la nit, els frares de les esglésies i abadies il·luminen amb torxes el camí a les muralles de la ciutat.

Ariet de guerra. Una màquina a la que no se li resisteix cap porta de ciutat.

Jaume I i la seua esposa, Na Violant d'Hongria. El Rei, acompanyant de la seua esposa, contempla com la ciutat d'Alzira està a punt de ser o conquerida.

Estendard Fundacional de la Filà Cristiana Cavallers Conqueridors.

Tambors de la Magdalena. Amb la contundència del seu ritme anuncien l'arribada del capità cristià.

Carrossa del Capità Cristià. Damunt de un artefacte de guerra el capità Josep Bernat Iborra i Tafaner, lidera les tropes cristianes acompanyat per la seua Favorita i les seus nebodes.

Ambaixador Cristià. L'emissari de Jaume I, com a cap batidor de la esquadra oficial, va muntat en un cavall blanc.

Estendard de la Filà Cristiana Cavallers Conqueridors.

Esquadra Oficial Els Dracs de Bellreguard. Venen de terres de la Safor per donar suport a les tropes que assetgen la vila d'Al-Yasirat.

Esquadra Oficial de Cavallers Conqueridors d'Alzira. Els fidels amics d'armes del capità fan tota una exhibició de la seua força i intel·ligència per enganyar les tropes mores amb els seus trages de Cavallets.

Banda La Xixarra (Interpreten Avant Creuats de Manuel, Els Conqueridors de Montaverner i Tabal i Saragüell)

Tres cavalls

BÀNDOL MORO

Bandera mora

Mercaders (cap: David Chordà)

Al-Jazirins (cap: Pablo Martínez)

Banda Tropical de Benigànim (interpreten Moros Vells, Moros Espanyols i Habibi)

Al-Jazirins (cap: Kike Botella)

Alborxins (cap: Julio Tudela)

SULTANIA

Ballet moro

Colla del tambor

Les de la Vila (cap: Concha Vidal)

Els de la Vila (cap: Fernando Vera)

Xaranga Els Ànecs (interpreten Alhakem i Sisco)

Carrossa del sultà Ximo Gomis Blasco

ORDRE D'EIXIDA 2010

Estendard

BÀNDOL MORO

Les Granotes

Alí Ben Bufat

Banda de música de l'Olleria

Els de la Vila

SULTANIA

Torres

Ballet tribal

Grup de tambors de la Vila

Carro amb focs

Mercat amb músic tocant darbuka

Camell amb cap batidor

Les de la Vila

Mercaders

Xaranga Els Ànecs

Carrossa del Sultà i les favorites

 

3 cavalls

BÀNDOL CRISTIÀ

Contrabandistes

Bandoleres

Xaranga d'Alzira

Cavalls

Rei en Jaume I i na Violant d'Hongria

Conqueridors

Xaranga The Gorr's

CAPITANIA

Estendard i penons

Filà infantil

Carro de mercat i de percussió

Favorita apressonada i ballet

Ballet d'amasones

Tambors de Batalla

Cavalls

Carrossa del Capità i favorita

Esquadra especial de Creuats-Riberencs

Xaranga d'Alzira

 

ORDRE D'EIXIDA 2009

Estendard

BÀNDOL CRISTIÀ

Bandoleres

Contrabandistes

Banda de música de Carcaixent

Creuats-Riberencs

Ballarines cristianes

Tambors de Batalla

Rei en Jaume I i na Violant d'Hongria

Conqueridors

Templaris (esquadra d'honor)

Banda de música La Xixarra d'Alzira

Carrossa de Morets i Cristianets de la Vila

BÀNDOL MORO

Tambors de batalla

Les de la Vila

Els de la Vila

Banda de música d'Alzira

Mercaders

Ballarines mores

Grup de tambors de la Vila

Les Granotes

Alí Ben Bufat (esquadra d'honor)

Banda de música de l'Olleria

 

ORDRE D'EIXIDA 2008

Estendard Bàndol Moro

Boat tribal africà

Banda de Tambors i Timbals de l'Associació Festera

Dones de La Vila

Els de La Vila

Banda de música de Benimodo

Alborxins 1

Cavalls i Cavallistes

Alborxins 2

Mercaders 2

Banda de música de l'Olleria

Mercaders 1 (Esquadra d'Honor 2008)

Carrossa Morets i Cristianets de la Vila

Cavalls i Cavallistes

Estendard Bàndol Cristià

Paladins i carro d'honor a la Ciutat

Na Violant d'Hongria

Banda de Tambors i Timbals de la Conquesta

Creuats

Riberencs

Banda de música de la Pobla Llarga

Cavalls i Cavallistes

Templaris

Rei en Jaume I

Conqueridors
(Esquadra d'Honor 2008)

Banda de música d'Alzira


ORDRE D'EIXIDA 2007

Estendard principal

Tambors
Agrupació Festera

Rei en Jaume

Filà Conqueridors (escorta del Rei)

Banda de la Pobla Llarga

Carrossa Morets de la Vila

Grup de ballarines Les Mil i Una Nits

Dolçainers i Tabaleters

Cavalls i cavallistes

Mercaters 2

Mercaters 1

Banda de l'Olleria

Alborxins 2

Cavalls i cavallistes

Alborxins 1

Els de la Vila

Banda de Benimodo

Forners-Sant Roquers

Grup d'Animació Tribal

Ballarines africanes

Dones de la Vila

Banda La Estrella d'Almansa

 

ORDRE D'EIXIDA 2006

Estendard principal

Boat de ballarines

Dolçainers i tabalets

Carrossa del rei en Jaume

Forners-Sant Roc

Alborxins 1

Banda de Música

Cavalls

Dones de la Vila

Els de la Vila

Timbals

Mercaters 2

Banda de Música

Mercaters 1

Alborxins 2

Banda de Música

 

ORDRE D'EIXIDA 2005

Estendard principal

Grup d'estendards

Boat de ballarines

Dolçainers i tabalets

Zancut i tragafocs

Mercaters 3

Mercaters 2

Banda de música

Cavall

Alborxins 2

Alborxins 1

Banda de Timbals

Cavall

Mercateres

Mercaters 1

Banda de música

Forn - Sant Roc

Rei Jaume I

Dones

Pere Morell

Banda de Música