ACTES DELS MOROS I CRISTIANS DE LA VILA

Pregó de la Festa

Acte amb què des de 2008 s'obri la festa dels Moros i Cristians de la Vila d'Alzira. Durant els primers anys es feia des de la torre central de la Muralla del Mercat, abans de l'Entrada Falsa i des de 2015 en l'acte organitzat al Gran Teatre junt a la presentació de càrrecs.

Entrà falsa
Entrada que, també des de 2008, es feia després del Pregó per l'Avinguda Luis Suñer fins el parc de l'Aràbia Saudita ataviats amb gel·labes i t úniques. Posteriorment es va fer per l'avinguda Sants Patrons des de la redona de la Menina fins la plaça del Regne i, en ser ocupada l'Avinguda per la Fira Comercial, es canvià el recorregut: comença des del carrer Pérez Galdós (creuament amb Santa Rita), creua la Plaça Major i l'avinguda Sants Patrons fins la plaça del Regne.

 

L'Olla Moruna

Sopar que se celebra el divendres anterior a l'entrada, després de l'Entrà falsa.

L'Entrà

A les 7 de la vesprada del primer dissabte d'octubre, les filaes Mores, i des de 2007, les cristianes, desfilen pels carrers de la Vila fins les Muralles del Mercat. Des de 2019, com a colofó a l'entrada de caps i bandes, estes interpreten una marxa, la primera va ser Moros Espanyols amb motiu del 75 aniversari de la seua composició.

La "Conquesta" d'Alzira

Alzira no va ser conquerida pel rei en Jaume. Com podeu llegir als discursos, en arribar el rei, el Rais (el governador) va fugir a Múrcia. Així que uns dies després, la població alzirenya va assumir el govern del rei cristià mentre que este va respectar els drets dels musulmans.

L'Arcabussada

Els arcabussos retronen pels carrers de la Vila. Des de 2007 es realitza a les 12 del migdia. Amb els últims canvis de lleis provinents d'Europa, tan restrictives, l'acte no es realitza. Les filaes de Conqueridors i Mercaders fan sonar uns canons durant la desfilada de l'Ofrena.