CARLES ALBEROLA
PREGONER 2014

Carles Alberola va nàixer a Alzira en 1964.

És titulat per l'Escola Superior d'Art Dramàtic i Dansa de  València  des de 1986 . A la  dècada del 1980  fou actor en diverses companyies valencianes i va impartir classes a les Escoles Municipals de Teatre. A partir de  1989  començà a simultaniejar l'escriptura, la direcció i la interpretació. Entre 1989 i 1999 , Alberola estrenà 14 comèdies, de les quals en va dirigir tretze i en va interpretar sis.

En 1993, amb NIT I DIA obté el Premi de les arts escèniques de la Generalitat Valenciana al millor espectacle.

Un any més tard, amb CURRICULUM, on també va ser actor, director i autor obté el mateix Premi de la Generalitat Valencianan en este cas al millor text i el premi de la crítica de Barcelona al millor actor (Carles Alberola).

Just ara fa 20 anys, en 1994, fundà la companyia   ALBENA TEATRE , amb Toni Benavent, tot un referent en el teatre de la Comunitat Valenciana.

En 1996 amb POR QUÉ MUEREN LOS PADRES? guanya el Premi de la crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana al millor text teatral.

Seguien els èxits en 1997 on continua compatibilitzant les tasques d' Autor, director i actor. MANDÍBULA AFILADA obté el premi Cavall Verd de l'Associació de Escriptors en llengua catalana al millor text teatral, el de la crítica valenciana de teatre al millor text i el Cartelera Turia al millor espectacle valencià.

L'èxit a nivell estatal li arriba en 1999 BESOS, del mateix Carles Alberola i Roberto García. Va obtindre el reconeixement del públic de tota Espanya i aconseguí el Premi de las Arts escèniques de la Generalitat Valenciana al millor espectacle, el de la Cartelera Turia al millor espectacle valencià, el Premi de l' Associació d'Escriptors valencians al millor text teatral i el Premi MAX de las arts escèniques al millor text en català.

Més reconeixements arribaven en 2001 quan va adaptar i dirigir Paraules en penombra, de Gonzalo Suárez, que li reporta el premi de las Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana a la millor direcció i el de la crítica de València a la millor direcció escènica.

Al desembre de 2003 rep el premi “PORROT D'HONOR DE LES LLETRES” a Silla pel conjunt de la seua obra. Este guardó l'havien rebut prèviament escriptors de la talla de Vicent Andrés Estellés, Ramón Lapiedra, Enric Valor, Francesc Ferrer i Pastor, Matilde Salvador o Isabel Clara Simó.

Al 2004 amb ALMENYS NO ÉS NADAL aconsegueix el Premi de la crítica valenciana al millor text i direcció.

Des de 2005 dirigeix, escriu, coordina guions i actua al programa d'esquetxos d'humor per a Canal 9 AUTOinDEFINITS, SOCARRATS, MANIÀTICS o la sèrie UNIÓ MUSICAL DA CAPO, on participà la nostra Societat Musical d'Alzira. Totes produïdes per Albena Teatre.

El reconeixement de la seua localitat li ha arribat amb el Premi Ciutat d'Alzira de teatre Palanca i Roca 2013 aconseguit amb la seua obra M'ESPERARÀS? Enguany, la companyia de què és fundador, Albena, compleix el 20é aniversari. 20 anys on s'han realitzat més de 2.000 representacions i ha rebut més d'una trentena de premis. Se li ha atorgat el premi Turia a la millor contribució teatral per FICCIÓ, de Carles Alberola i Pasqual Alapont.