PURA SANTACREU
PREGONERA 2019

Dos poetes satírics alzirenys, per separat i junts.

Per separat...

ENRIC XAVIER FERRÚS i FAYOS

Va nàixer a Alzira el 16 de maig de 1968. És faller de la Falla Sants Patrons d'Alzira des de 1995. L'any 1996 va ser fundador del Grup de Teatre d'esta comissió. Entre els anys 2000 i 2006 dirigix el grup de Teatre de la falla Plaça d'Alacant en diverses ocasions. És autor d'algunes obres de teatre, des de sainets, com l'Hort del Sord del Quarteró o Un poble ple de pelluts , fins a obres de tema contemporani com Okupa, okupa ke hi ha lloc o L'inrevés de les coses . Els anys 2014 i 2015 va ser President de la Falla Sants Patrons.

ANTONI LLUÍS MARTÍNEZ i FURIÓ

Va nàixer a Alzira el 8 de març de 1970. És faller des de 1981 a l'edat d'11 anys, a la Falla Sant Joan de la que va ser Secretari amb tan sols 15 anys. Posteriorment va passar per la Plaça del Forn, Sants Patrons i actualment pertany a l'Av. Josep Pau de la que va ser President en 2017.

En el camp de la poesia en valencià ha guanyat el Premi Esteve Victòria atorgat per la revista Pensat i Fet, vinculada a l'editor Eliseu Climent, en 2008. Ha segut finalista del premi Francesc Badenes Dalmau en 2003 i en 2008 va guanyar de manera individual el premi Malva de Poesia Satírica en valencià atorgat per la Plataforma Lletres Falleres. En 2011 va participar a la Casa de la Cultura d'Alzira, en l'homenatge al periodista i entranyable alzireny, Alfonso Rovira Marín amb motiu del seu 80 aniversari.

Junts...

Des de fa més vint anys ambdós col·laboren i escriuen a quatre mans per a moltes falles i entitats culturals. L'any 2001, patrocinat per la falla El Mercat d'Alzira, elaboraren Parar el Temps, una antologia poètica d'Emília Llavador i Comas, homenatge a esta poetessa alzirenya, l'entranyable Emilieta Llavador que va faltar en juliol de 2010.

En l'apartat de la poesia satírica, i no solament satírica, han destacat per les seues col·laboracions habituals als llibres de les falles Plaça Malva, La Gallera-Hort dels Frares, Caputxins, Junta Local Fallera d'Alzira, Sants Patrons i Av. Josep Pau entre moltes altres, a la ciutat d'Alzira. També han escrit per a les falles Plaça Jesús, Borrull Socors i Dénia Sevilla a la ciutat de València i la Falla Passeig Lluís Belda de Gandia.

Han obtingut conjuntament el premi Malva de Poesia Satírica en valencià en dues ocasions, a més de la ressenyada anteriorment guanyada individualment per Toni Lluís. Va ser els anys 2012 a la falla Borrull Socors i el 2013 a la falla Dénia Sevilla. En este premi, que és actualment l'únic de poesia satírica en valencià i qualsevol altra modalitat de la nostra llengua, també han quedat finalistes al menys en tres ocasions.

Amb motiu de les II Jornades Falles i Creativitat de la Universitat de València, organitzades des de l'ADEIT (Fundació Universitat – Empresa de la UV) i la Regidoria de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament d'Alzira, Toni Lluís i Enric Xavier compartiren taula amb el també poeta satíric guardonat, Salvador Bolufer, com a ponents tots tres de la sessió titulada “Els límits de la sàtira”, on abordaren la problemàtica de la censura i l'autocensura, els veritables límits a l'hora d'escriure poesia satírica.

Les seues col·laboracions van més enllà del gènere satíric. Recentment, al Llibre de la Junta Local Fallera d'Alzira 2018 reivindicaren la figura de Salvador Andrés i Pascual com al “major i més complet intel·lectual que han donat les falles d'Alzira” en un article homenatge a esta figura de les lletres alzirenyes que acompanya un altre article glosant la figura del membre de la falla La Gallera, també desaparegut, i amic de tots dos, Luis Costa Estruch, una de les persones que més ha fet per reivindicar el monument com element central de la festa.

A Enric Xavier i Toni Lluís, que és com signen els seus treballs, els agrada escriure, són autodidactes i no tenen cap altra pretensió més enllà de divertir-se i divertir amb allò que escriuen, establint un vincle i una afinitat entre ells que va més enllà de les lletres i que els duu a compartir amb les seues famílies part del seu temps lliure; i una passió comuna per Alzira i per totes les seues manifestacions culturals més genuïnes, entre elles i especialment les falles.

En l'actualitat, per invitació de l'Associació de Moros i Cristians de la Vila d'Alzira i a instància del seu President, Paco Chillarón Chacón, està en les seues mans i en la seua paraula, aportar la seua visió, la seua mirada que barreja alzirenyisme militant i humor àcid realitzant a dues veus i quatre mans el PREGÓ DE LA FESTA DE MOROS I CRISTIANS D'ALZIRA 2018.

De ben segur que no vos deixaran indiferents.

Benvinguts a la vostra casa, amics i no canvieu mai!!

 

PREGÓ DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS DE LA VILA D'ALZIRA 2018

TONI LLUÍS: Moltes gràcies per eixes paraules de presentació, Patri. De veritat. Saps que no ho dic per quedar bé, ni perquè siguem germans.

ENRIC XAVIER: Gràcies per incloure'm al llibre de família. Veus hui te'n vas a casa carregada de germans.

TONI LLUÍS: Vinga anem al tall que tenim feina.

Senyora Vicealcaldessa, regidora de festes i membre de les corsàries de la Ribera en exercici, Na Isabel Aguilar López. Isabel! Que apropiada per als moros i cristians la teua llista a l'Ajuntament, la llista d'Isabel i Fernando! Sigues benvinguda!

ENRIC XAVIER: Senyors i senyores regidors i regidores de l'Ajuntament. Això si que són Moros i Cristians. Menudes batalles als plenaris i les comissions informatives. Moros, cristians i de vegades algun avellanenc també.

TONI LLUÍS: Representants dels cossos de seguretat de l'estat.

ENRIC XAVIER: Si teniu que tancar a algú, tanqueu al que ve a continuació que és el responsable de tot.

TONI LLUÍS: Senyor President de l'Associació de Moros i Cristians, En Francisco Chillarón Chacón. Veus Enric! Paco és un home fàcil de rimar en castellà Chillarón, Chacón, jamón, balcón, chilindrón, camión...

ENRIC XAVIER: Chuletón!

TONI LLUÍS: Ahí! Ahí hi ha un gran president! Un fort aplaudiment per a ell.

ENRIC XAVIER: Vinga que ens fem un lio compare!

TONI LLUÍS: Falleres Majors d'Alzira, Srta. Lourdes Burgos Lancero i Xiqueta Aitana Carbó Alaminos. Per cert això de “lancero” és perfecte per als moros i cristians. Enhorabona pel mig any faller, que sé que l'heu aparcat un moment. I sigueu benvingudes.

ENRIC XAVIER: Sr. President de la Junta Local Fallera, En Jaume Bohígues perquè “voigues” o no “voigues” t'ha tocat vindre a tu. Benvingut amic!

TONI LLUÍS: Na Violant d'Hongria, Marián Sanz Maseres. Que passes un exercici inoblidable, de veres, com el que ha passat Juani García, d'ahí a l'alça. I que les teues corsàries t'acompanyen en tot moment, puix elles són el teu millor baluard. Enhorabona!

ENRIC XAVIER: Estimat Capità Cristià, N'Agustí España Sanjuán. Això si que és un tio gran, però si ell és gran, els xuletons que té guardats ahí en l'All Negre encara són més grans. Que passes un grandíssim any i que al final guanyen els cristians. O al menys quedeu empatats i així ho celebrem tots junts després i ja prou de parlar de menjar que m'està entrant fam.

TONI LLUÍS: Confrares i penitents! Senyor Paco Nadal!

ENRIC XAVIER: Confrares i penitents??????? Paco Nadal????? Tu no estàs bé!

TONI LLUÍS: Perdó! És que... Es veu que he agafat un model de pregó de Setmana Santa i se m'ha col•lat alguna línea al guió. Ara si...

Junta de Germandats i Confraries de la Setmana Santa, Confraries Patronals, Associacions i entitats festives... Festeres i festers...

ENRIC XAVIER: Mitjans de Comunicació...

TONI LLUÍS: Alzirenys i alzirenyes...

ENRIC XAVIER: Amics i amigues… Molt bona nit a tots i totes…

TONI LLUÍS: A mi, la veritat és que quan ens comentaren de fer el pregó, des de sempre en realitat, tot açò dels moros i cristians sempre m'ha recordat un poc al Far West.

ENRIC XAVIER: Calla! Far West! Estàs bonic! Com que al Far West? Xe! Tu no estàs bé!

TONI LLUÍS: Escolta'm i voràs com no vaig desencaminat…

ENRIC XAVIER: Cada dia pitjor. A tomacaes eixim d'ací...

TONI LLUÍS: Tu saps, vosaltres sabeu que tots els països tenen els seus mites fundacionals, les seues epopeies de conquesta que els han donat origen i que els fan al seu propi imaginari col•lectiu, ser com són hui en dia.

ENRIC XAVIER: Siiiiiiii! I que té que vore l'Oest americà amb els moros i cristians?

TONI LLUÍS: Els nord-americans són com són, perquè es construïren com a nació a ells mateixos, conquerint l'oest, la seua nova frontera al segle XIX, el territori que incorporaven anava forjant el caràcter de la seua gent indòmita i emprenedora, igualet que els valencians.

ENRIC XAVIER: Vols dir que els valencians?

TONI LLUÍS: Puix si! Vull dir que els valencians som com som, perquè Jaume I va conquerir Xarq-Al-Andalus. La conquesta, la incorporació d'aquell nou territori de frontera, com al Far West, però allà pel segle XIII, ens configura com el que som, quasi vuit-cents anys després.

ENRIC XAVIER: Vols dir que forjàrem la nostra identitat a partir de la conquesta i sobretot amb la creació del Regne de València?

TONI LLUÍS: Siiiiiiiiiiiiiiiii!

ENRIC XAVIER: O siga que ací vingueren catalans, aragonesos, navarresos, gascons, occitans i gent de la vella Europa. La gent que vingué i la que ja estava: musulmans, jueus i cristians ES FEREN VALENCIANS. És des d'aleshores que som valencians.

TONI LLUÍS: Som valencians! Som valencians! Si això que diu Eliseo que l'he vist per ahí baix fa un moment.

ENRIC XAVIER: Efectivament, ara ho veig. Igual que els nostres pares i nosaltres mateixos de xicotets veiem pel•lícules de l'oest, on hi havia indis de diverses tribus, vaquers: sudistes o del nord, Àguila Roja, Cavall Boig, El general Custer, Gary Cooper en Solo ante el peligro. Més o menys com l'Alcalde en les processons: Sense el seu grup municipal i sempre al mig.

TONI LLUÍS: Exacte! Així nosaltres, els valencians i valencianes, també tenim una època de conquesta llegendària, unes arrels històriques que han passat a les nostres festes, al costumari valencià, al nostre ADN antropològic com a poble. I és mitjançant aquesta gran festa dels moros i cristians, com contem la nostra història, tal i com feien les pel•lícules de l'oest, però en el nostre cas la història d'aquells valencians de fa set segles i mig. Per tant les FESTES DE MOROS I CRISTIANS són el Far West valencià!

ENRIC XAVIER: Mai degueres creuar el Xúquer Foraster!

TONI LLUÍS: Bereber! A l'eixida del sol t'espere a les muralles de la Vila. Però el Xúquer el creuarem i per això tenim ara... Ta, ta, xan!

ENRIC XAVIER: La festa dels MOROS I CRISTIANS DE LA VILA D'ALZIRA

TONI LLUÍS:

La festa que marca l'inici de la tardor

entre muralles velles,

merlets i matacans,

desfilades i música,

pólvora i lluentes armadures,

sedes i fils daurats,

guerrers que posen sons empenys

en conquerir el cor

d'alzirenyes i alzirenys!

ENRIC XAVIER:

La festa toca al carrer,

baixen pel cor de la Vila,

Un sol crit batega als pits

ALZIRA, ALZIRA i ALZIRA!

TONI LLUÍS:

Alzira, mora i captiva

Alzira era una illa

i defensant-la els primers

la filà dels MERCADERS.

 

ENRIC XAVIER:

Lluitant a capa i espasa

la segona que desfila,

no és filà és una comparsa

COMPARSA MORA DE LA VILA.

 

TONI LLUÍS:

La filà ALÍ-BEN-FARSIT

també en la lluita destaca,

puix cap a Alzira ha acudit

venint des de la Barraca.

 

ENRIC XAVIER:

I en auxili totes tres

del verd de la mitja lluna ,

entre les tres l'han defés

desfilant totes a una.

 

TONI LLUÍS:

Ja s'acosten els cristians,

el Xúquer ja l'han creuat,

i sonen remors llunyans

hi ha un exercit desplegat.

 

ENRIC XAVIER:

Valerosos lluitadors,

la guàrdia noble i galant,

CAVALLERS CONQUERIDORS.

La Reina és Na Violant.

 

TONI LLUÍS:

I retronen els tambors

al pas marcial dels guerrers

terribles i resplendents,

ja ataquen els més valents,

nostres CREUATS RIBERENCS.

 

ENRIC XAVIER:

CONTRABANDISTES alegres

per més sentir BANDOLERES

flamegen velles senyeres.

Creus cristianes a les torres,

les muralles alzirenyes.

 

TONI LLUÍS:

Guerreres extraordinàries

pel Xúquer han arribat

recolzant la cristiandat,

ataquen ja les CORSÀRIES

decantant ací el combat.

La mitja lluna i la creu,

la creu i la mitja lluna,

la ciutat tota a una veu,

vila cristiana i moruna.

 

ENRIC XAVIER:

I entra el bon CAPITÀ

CAPITÀ CRISTIÀ per llei

guerrer com els almogàvers,

que ALZIRA hui ha conquistat.

I en nom de la creu i el Rei,

la sang i les quatre barres,

el que fou AL-JAZIRAT

hui és ALZIRA i s'ha acabat.

 

TONI LLUÍS:

Que repique la campana,

salves de pólvora, foc,

la senyera valenciana,

pals vermells en camper d'Or

flameja ja a les muralles

i Alzira eterna és de Jaume

d'ARAGÓ i CONQUERIDOR.

 

ENRIC XAVIER:

ALZIRENYES, ALZIRENYS!

VEÏNS, AMICS, FORASTERS!

GAUDIU DE LA NOSTRA FESTA

QUE ÉS HISTÒRIA I TRADICIÓ,

OBRIU LES PORTES DE CASA

I HUI D'AQUELLA CONQUESTA

FEU ABRAÇADA I REENCONTRE,

QUE SI DÉU VOL, TARD O PROMPTE,

LA GLÒRIA DELS VALENCIANS

TORNARÀ EN BÉ EL MAL D'ALMANSA,

I REVIUREM GESTES GRANS.

 

TONI LLUÍS:

ALZIRENYES! ALZIRENYS!

POSEU VOSTRE ENGINY I EMPENY

EN FER MÉS GRAN LA CIUTAT,

MÉS OBERTA I TOLERANT.

DE LA HISTÒRIA QUE HEM CONTAT,

GUARDEU MEMÒRIA GERMANS,

APLAUDIU SI US HA AGRADAT,

CRIDANT BEN FORT I BEN ALT...

 

TONI LLUÍS:

VISCA HUI ALZIRA SENCERA!

 

ENRIC XAVIER:

VISCA ELS MOROS I CRISTIANS!

 

Alzira, 8 de setembre de 2018,

Gran Teatre de la Ciutat.